Ce pot cumpara miliardarii lumii?

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 23:20
4084 citiri
Ce pot cumpara miliardarii lumii?
Foto: ju.edu

Cei mai bogati americani din Forbes 400 au pierdut 300 de miliarde de dolari in 2009, dar inca isi permit sa cumpere orice. La o avere colectiva de 1,27 trilioane de dolari, castelele, avioanele particulare sau insulele sunt insa doar maruntis.

Daca ar fi adunate, averile celor mai bogati 400 de americani ar valora cat economia Canadei. Dar statisticile arata si ca fiecare miliardar, luat in parte, este mai puternic si are venituri mai mari decat zeci de tari, informeaza Forbes.

De fapt, in jur de 25 de tari nici nu ar fi reusit sa intre in Forbes 400 daca erau oameni de afaceri pentru ca au un Produs Intern Brut sub 950 de milioane de dolari, pragul acestei editii.

Bill Gates, a carui avere este estimata la 50 de miliarde de dolari, are mai multi bani decat 140 de tari din 228 cate exista in lume. El este cel mai bogat american, dar este mai bogat si decat tari precum Costa Rica, El Salvador, Bolivia sau Uruguay.

Daca marii actori sau cantareti se lauda cu linistea de pe propriile insule, fondatorul Microsoft ar putea teoretic sa cumpere arhipelaguri intregi sau toate insulele din Pacific.

Warren Buffet este al doilea in Forbes 400, dar este pe primul loc in ceea ce priveste pierderile. Chiar daca a pierdut 10 miliarde in 12 luni, Buffet inca mai are 40 de miliarde de dolari, cam cat are si Coreea de Nord si putin mai mult decat Luxemburg.

In primii 10 miliardari americani se afla si membrii familiei Walton, mostenitorii lantului de magazine Wal-Mart. Patru dintre mostenitori au o avere de aproximativ 20 de miliarde de dolari fiecare, in timp ce alti doi au peste doua miliarde. Impreuna, ar fi mai puternici decat economiile unor state ca Tunisia, Serbia, Republica Dominicana, Azerbaidjan sau Uzbekistan.

Unul dintre miliardarii din Forbes 400 conduce deja o zona locuita de mai multi oameni decat sunt in Austria. Este vorba de primarul New York-ului, Michael Bloomberg, care a adunat 17,5 miliarde de dolari datorita companiei media si de informatii financiare Bloomberg LP. Compania lui valoreaza exact cat statul african Zambia.

Cei doi fondatori ai motorului de cautare Google, Larry Page si Serghey Brin, au fiecare cate 15,3 miliarde de dolari si sunt la egalitate cu economia Republicii Congo. Dar impreuna, averile lor sunt mai mari decat Produsul Intern Brut al unor state precum Turkmenistan, Bosnia si Hertegovina, Paraguay, Cambodgia sau Estonia.

Daca li se adauga si Eric Schmidt, directorul executiv al Google, cu cele 5,5 miliarde ale sale, ei ar putea concura cu economia din Letonia sau Panama.

Dezvoltatorul imobiliar Donald Bren, care se afla pe locul 16 in topul celor mai bogati americani cu 12 miliarde de dolari, are 475 de cladiride birouri, 115 ansambluri rezidentiale si 41 de centre comerciale in Orange County, California. Chiar daca nu conduce regiunea, asa cum spun unii, cu siguranta detine cea mai mare parte din ea.

Cele 12 miliarde de dolari ale sale, il fac pe Donald Bren la fel de bogat ca Islanda si l-ar ajuta sa cumpere economia insulelor Haiti sau pe cea a Republicii Moldova.

Economia statului Bahamas valoreaza exact cat imperiul de hoteluri si cazinouri construit de Sheldon Adelson, unul dintre parintii Las Vegasului pe care il cunoastem astazi. De asemenea, fondatorul eBay Pierre Omidyar ar putea controla economia Somaliei sau pe cea din Barbados cu cele 5,5 miliarde de dolari ale sale.

Si averea de 5,1 miliarde a lui Steve Jobs, creierul din spatele Apple, ar putea controla state precum Kosovo, Liechtenstein sau Fiji.

Miliarde de dolari se fac si din filme. Regizorii Steven Spielberg si George Lucas au facut la Hollywood cate trei miliarde de dolari. Cu acesti bani ar putea transforma Burundi sau Guyana in platourile lor de filmare.

Chiar si cei mai saraci din Forbes 400, care au mai putin de un miliard de dolari, depasesc 26 de economii din lume, in marea lor majoritate insule exotice. Adunate, afacerile ultimilor trei din top valoreaza mai mult de economia statului Belize.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Forbes 400 miliardari americani, #top Forbes 400 americani, #top Forbes miliardari, #cei mai bogati americani, #cei mai bogati oameni , #oameni afaceri