Cum arata buncarele de lux pregatite pentru bogatii planetei: Au cinematografe, clinici, centre spa, pivnita cu vinuri

Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 11:30
35175 citiri
Cum arata buncarele de lux pregatite pentru bogatii planetei: Au cinematografe, clinici, centre spa, pivnita cu vinuri
Foto: captura BBC

Cand spui buncar te gandesti de obicei la o constructie din otel si beton in stilul secolului al XX-lea, prevazuta cu paturi de campanie si un stoc rezonabil de conserve; in general, cu strictul necesar pentru a supravietui unui cataclism planetar.

Nu este nici pe departe cazul adaposturilor de inalta securitate de astazi. Atunci cand elitele lumii sunt publicul tau tinta, luxul devine o conditie de baza.

Am vazut anterior ca bogatii planetei se pregatesc foarte serios pentru sfarsitul lumii. Sa aruncam acum o privire asupra fastuoaselor adaposturi pregatite sa ii protejeze de orice eveniment care ar putea atrage un asemenea deznodamant, de la o pandemie globala la al Treilea Razboi Mondial. Si asta in timp ce le asigura toate conditiile imaginabile pentru a se simti ca acasa.

Industria buncarelor de lux se arata promitatoare si numerosi jucatori vor o felie.

Printre ei se afla si compania californiana Vivos. CEO-ul sau, Robert Vicino, este convins ca "omenirea nu poate supravietui pe termen lung" in spatii mohorate, de tip "spartan", scrie CNN.

XPoint este unul dintre adaposturile companiei. Situat in Dakota de Sud, este alcatuit din 575 de buncare militare subterane, fiind destinat celor care vor sa-si petreaca sfarsitul lumii intr-o comunitate.

Foto: terravivos

Complexul, care poate gazdui aproximativ 5.000 de oameni, va oferi confortul unui mic oras, cu cinematograf, sali de clasa, gradini hidroponice, clinica, sala de gimnastica si spa. Costurile variaza intre 25.000 si 200.000 de dolari.

Majoritatea adaposturilor de acest gen sunt foste buncare militare sau depozite de armament construite de SUA sau de guvernele sovietice, cumparate de dezvoltatori. Sunt concepute pentru a rezista unui atac nuclear si sunt prevazute cu retele de electricitate, cu sisteme de purificare a apei si cu sisteme de filtrare a aerului.

Includ de regula provizii de hrana pentru un an, dar au si gradini subterane. Dezvoltatorii isi propun sa creeze comunitati cat mai complete, inclusiv prin asigurarea prezentei unor profesionisti din domenii variate, de la medici la dascali.

Pentru cei cu exigente si mai ridicate este pregatit adapostul Vivos Europa One, situat intr-un fost depozit de armament din Germania. Complexul este format din 34 de resedinte private cu suprafete care pornesc de la 232 de metri patrati, cu posibilitatea de a adauga inca un etaj. Acestea pot fi dotate dupa placul cumparatorilor.

Un buncar demn de un miliardar

Exista si adaposturi de lux destinate supravietuirii in regim individual. Unul dintre ele este The Oppidum, considerat cel mare de adapost din lume pentru un singur proprietar. Buncarul este situat in Republica Ceha, unde a fost construit de Rusia si fosta Cehoslovacie pe parcursul a zece ani, incepand din 1984.

Este format dintr-o componenta aflata la suprafata solului si una subterana cu doua niveluri, care se intinde pe 7.200 de metri patrati. In incinta sa se afla, printre altele, o gradina subterana cu lumina naturala simulata, un bazin de inot, un centru spa, o sala de cinema si o pivnita cu vinuri. Pentru varianta finala se va tine cont de specificatiile cumparatorului.

Foto: The Oppidum via Forbes

Potrivit Forbes, buncarul este protejat de multiple sisteme de inalta securitate, de la ziduri inalte si senzori la tehnologie de aparare automata. De asemenea, dispune de un sistem solid de comunicare cu lumea exterioara.

Foto: The Oppidum via Forbes/dormitor/piscina cu lumina artificiala

Pentru unii dezvoltatori, vanzarile au explodat anul trecut

Potrivit lui Gary Lynch, manager general la Rising S Company din Texas, SUA, vanzarile pentru buncarele lux personalizate ale companiei, concepute astfel incat sa dureze cateva generatii, au crescut cu 700% in 2016 fata de anul precedent. In general, vanzarile s-au majorat cu 300% de la alegerile prezidentiale din noiembrie din SUA.

Apartamentele de sub pamant

Pentru Larry Hall de la Survival Condo, din Kansas, totul a inceput dupa atentatele din 11 septembrie 2001, potrivit BBC. La acea vreme avea o afacere in domeniul Internetului. Dupa atacurile teroriste, cererile pentru servicii de back-up de date au crescut. Lui Hall i-a venit ideea sa creeze un centru de date care sa faca fata unui atac nuclear. Ideea a generat interes, iar de aici nu a mai fost decat un pas pana la devoltarea de adaposturi care sa ii protejeze si pe oameni.

Foto: Survival Condo/ecrane de inalta definitie pe post de ferestre/piscina comuna

Compania a transformat doua silozuri de rachete abandonate din SUA in complexe de apartamente subterane. Acestea au preturi care pornesc de la 1,5 milioane de dolari, iar Hall sustine ca exista o cerere puternica din partea clientilor bogati.

Unii cumparatori au ajuns chiar sa le vada ca pe a doua locuinta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#buncare lux, #buncare miliardari, #adaposturi sfarsitul lumii , #oameni afaceri