Modificarile la Codurile Penale aduc riscuri uriase pentru oamenii de afaceri in relatia cu statul

Marti, 03 Iulie 2018, ora 13:35
7079 citiri
Modificarile la Codurile Penale aduc riscuri uriase pentru oamenii de afaceri in relatia cu statul
Foto: Arhiva Pixabay

Vom aborda, pe baza de exemple, riscurile uriase pe care noua legislatie le prezinta pentru antreprenorul roman (atentie: in special cel roman!), in relatia sa cu statul care de cele mai multe ori s-a dovedit abuziv si de rea credinta fata de contribuabil in momentele dificile.

Luni Comisia Iordache a votat forma finala (si ideala pentru PSD-ALDE/Dragnea-Tariceanu) modificarile privind abuzul in serviciu si redefinirea acestuia in dauna victimei. Marti deja a trecut de plenul Senatului si mai ramane formalitatea votului din Camera Deputatilor.

Instrumentele - oricum fragile - pe care antreprenorul le avea la indemana pentru a se apara de abuz au fost spulberate: e "abuz" numai daca se poate dovedi ca functionarul abuzeaza contribuabilul in folosul propriu: daca o face in "folosul statului" - nu e abuz. Pur si simplu nu e nimic - asa ca puteti sa va concediati, in cazul ca vi le permiteti, armatele de avocati.

Sa trecem la treaba - cu logica legii si cu cazuistica:

1. Vi s-a intamplat vreodata ca inspectorul care vine in control sa va rastoarne toata contabilitatea pentru ca interpreteaza legile intr-un mod in care nici dvs. si nici contabilii dvs. nu v-ati fi gandit vreodata?

Iar interpretarea sa vina prin vreun ordin de ministru sau prin asa numitele OP ANAF?

Eu cunosc zeci de asemenea cazuri: iar daca pana acum antreprenorul se putea indrepta, in ultima instanta, asupra functionarului care comitea abuzul, dupa noua lege NU o va mai putea face: abuzul in favoarea statului pur si simplu nu mai e abuz.

Cunosc oameni - si companii mari - "inghesuite" de administratie, carora apoi li s-a propus, asa, ca sfat prietenesc, cedarea afacerii. Acum urmeaza nu doar sa dovedesti abuzul si reaua credinta a functionarilor trimisi la prapad, ci si faptul ca cineva, undeva, ii stimuleaza.

Si nu e vorba doar de functionari, ci si de politicieni cu influenta in mecanismul de decizie guvernamental: asa au aparut averile din Brazilia, Panama, Monaco, Madagascar etc. - ca nu aveau cum sa apara altfel.

2. Vi s-a intamplat vreodata sa simtiti presiunea lipsei de bani a statului sau a autoritatii locale pe propriul business?

Cunosc sute de cazuri: oameni care-si platisera taxele si carora li s-a pus, totusi, poprire si le-au fost confiscati banii din toate conturile, atunci cand Ministerul de Finante si ANAF au decis sa creasca "gradul de colectare" pentru o luna anume a anului.

Exemplul de cea mai mare amploare care-mi vine in minte e toamna anului 2015, cand Daniel Chitoiu (azi discretul "imparat" al politicii energetice a Romaniei) avea de "produs" pentru lunile octombrie-noiembrie banii pentru facturile statului de sfarsit de an.

Mai apoi, s-a descurcat fiecare antreprenor cu Fiscul asa cum a putut - unii (companiile mari) initiind dosare penale impotriva functionarilor care semnasera popririle: "cresterea colectarii" fusese "raportata" la partid.

Dupa noua legislatie, aceasta "fapta" nu va mai exista - astfel ca armatele de avocati mobilizati impotriva abuzului de facto se vor deveni inutile.

3. Vi s-a intamplat vreodata sa fiti controlat "selectiv", agresiv si cu rea credinta de catre autoritati, in timp ce de concurenta dvs. nu se atinge nimeni? Si asta in numele cresterii gradului de colectare si a luptei cu evaziunea?

Iar concurenta dvs. sa fie firmele partidului, ale serviciilor secrete, ale "grupurilor" de interese care au pus ochii pe firma, brandul, infrastructura dvs?

Cunosc 4 astfel de cazuri - in care antreprenorii s-au aparat indreptandu-se impotriva functionarilor abuzivi.

Merita sa amintesc aici cazul rafinariei "Steaua romana" - acolo unde functionarii de la Fisc au stabilit un "prejudiciu" de zeci de milioane de euro, decizie care a dus la anularea liniilor de creditare: cand, dupa ani de zile de instanta pentru antreprenor, problema s-a rezolvat in justitie, activitatea firmei se spulberase.

Cele doua persoane care coordonasera atacul au fost inaintate in functii - unul chiar a ajuns un fel de vicepresedinte undeva.

Dupa noua legislatie nu li se va mai clinti niciun fir de par in cap: ei te-au distrus in numele statului, nu in numele lor personal.

4. Ti s-a intamplat ca dupa un control sa ti se decida poprire, desi situatia era halucinant de limpede - si sa incerci sa contesti suspendarea popririi? Si acolo sa constati ca nu mai ai cum - pentru ca ei ("Ei"!) iti facusera deja plangere penala tocmai pentru ca tu sa nu poti contesta?

Ai scapat basma curata de procurori dupa doi ani? Bravo! Dar nu-ti bugeta avocati sa te indrepti catre functionarii abuzivi: fapta nu va mai exista.

Cunosc 6-7-8 astfel de cazuri - din vremea in care plangerile penale gratuite impotriva antreprenorilor controlati ajunsesera o adevarata industrie (peste 50%!).

Vestitul mandat al lui Gelu Stefan Diaconu, care-si plimba de ceva vreme fizionomia de militian trimis la furat la Tandarei, si pe la televiziuni si pe Facebook incriminand tot ce misca in activitatea celorlalti prosti si rai si abuzivi.

Esti mare? Bravo! Dar ai idee ce inseamna asta pentru un IMM?

5. Intr-o tara in care marile lanturi de evaziune sunt protejate, Fiscul trimite control la Rise Project: jurnalistii care au scris despre dosarele internationale ale lui Liviu Dragnea.

"Norocul" lor a fost ca seful desantului trimis acolo a primit, in chiar timpul controlului, intempestiv, o noua "misiune": a fost promovat la Curtea de Conturi - sa se ocupe de protectia functionarilor centrali si locali care fura.

De protectia celor care au fost numiti de partid - ca ceilalti, ai celorlalte partide, trebuie sa justifice activitatea Curtii.

6. Aveti idee cum e sa ai un IMM intr-unul din cele 41 de baronate locale, in fata firmelor de partid?

In care, daca te dai destept si te inscrii la vreo licitatie care nu-i de nasul tau, esti imediat vizitat de Fisc, de Protectia Consumatorului, de ISU, de Sanepid... de toata lumea?

Functionarul abuziv vine si te spulbera la ordin, nu pentru o mita personala - astfel incat abuzul sau nu mai e "fapta".

Cunosc zeci de astfel de cazuri. Iar doua dintre ele - de la Teleorman - iti fac pur si simplu parul maciuca - ce sa mai spun ca am trecut eu insumi prin asta: chioscuri de presa ridicate cu macaraua in care un ordin de primar batea o hotarare judecatoreasca - pas de te descurca tu, june de 30 de ani, pe care toata lumea il hartuia si se straduia sa inchida ziarul si sa-l bage in puscarie.

Aveti idee cum e sa nu-ti poti bugeta un avocat care sa te apere macar minimal de administratia de partid care protejeaza si asigura si "curata piata" pentru firmele de partid?

Aveti idee ca astea sunt cutumele, legile nescrise si regulile locale - pe care NU vei mai putea sa le aduci in zona regulilor scrise, pentru ca "fapta nu mai exista"?

Citeste mai departe analiza Antreprenorule, hai sa-ti amintesti: si sa descoperi ca ti se pregateste ceva pe Curs de Guvernare

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Coduri Penale afaceri , #oameni afaceri