Copos si-a inceput afacerile cu diurna dintr-o deplasare in Coreea de Nord

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 21:52
5419 citiri
Copos si-a inceput afacerile cu diurna dintr-o deplasare in Coreea de Nord
Foto: Arhiva

George Copos si-a inceput afacerile cu diurna primita in urma unei deplasari in Coreea de Nord, in decembrie 1989. El a participat atunci la Festivalul Mondial al Tineretului, alaturi de Adrian Nastase, Adrian Severin si Mugur Isarescu.

"Avusesem doar 1.500 de dolari din ultima deplasare pe care am facut-o in 1989, in luna noiembrie, cu Adrian Nastase, cu Mugur Isarescu, cu Adrian Severin la Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor de la Phenian.

Reprezentam o federatie studenteasca si aveam diurna in dolari. Eram cel mai puternic acolo, aveam masina la dispozitie... A fost o chestie foarte interesanta", a povestit Copos la o conferinta de aniversare a 20 de ani de businness, informeaza Mediafax.

Pentru ca nu a vrut sa ramana functionar de stat, Copos a mai facut un credit de 25.000 de dolari la BCR, pentru care a garantat cu masina, casa si aparatura electrocasnica. Astfel, a reusit sa deschida prima cofetarie in anul 1990, din care ulterior s-a dezvoltat holdingul Ana.

In 1991 a cumparat un spatiu pe Calea Dorobantilor, unde a deschis un magazin de electrocasnice, devenind in scurt timp distribuitorul exclusiv al Samsung in Romania. Omul de afaceri sustine ca in 1996 avea in banci 30-40 de milioane de dolari, pe care a decis sa-i investeasca. Astfel, a cumparat fabrica Ana Imep.

"Am cumparat trei hoteluri in Brasov, dar n-a fost o decizie buna, pentru ca n-am luat niciun dividend pana acum, desi am investit in ele circa 25 de milioane de euro. Au venit apoi canadienii, americanii, am cumparat 9,6% din Mobifon, dar apoi, prin marire de capital social, am vandut o parte si aici a fost o mare greseala. Daca ramaneam acum cu 9,6% stateam undeva in Maldive cu totii si nu trebuia sa facem nimic. Nu faceam nici prajituri, nici transport pe cablu, nici industrie hoteliera, si era frumos", a povestit Copos.

Printre erorile pe care le regreta se numara prezenta in Senat, in perioada 2004-2008 si Guvern, intre 2004 si 2006.

#George Copos inceput afaceri, #Copos diurna Coreea Nord , #oameni afaceri