De ce nu ia Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, mai mult de trei decizii pe zi

Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 13:12
12416 citiri
De ce nu ia Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, mai mult de trei decizii pe zi
Foto: Twitter/Jeff Bezos

Sefii marilor companii sunt cunoscuti in general pentru programul de lucru draconic pe care si-l impun. Nu este si cazul lui Jeff Bezos.

Bezos este CEO-ul Amazon, un gigant de 1.000 de miliarde de dolari care, pe langa faptul ca este cea mai mare companie de e-commerce, se mai ocupa si cu productia de filme, cu dezvoltarea de tehnologii AI si cu operarea unui magazin cu produse alimentare. Este, totodata, fondatorul companiei aerospatiale Blue Origin si detine pe deasupra si publicatia The Washington Post.

Cu toate aceste, zilele celui mai bogat om din lume sunt mult mai linistite decat ne-am fi asteptat. Asta potrivit unui interviu acordat de Bezos zilele acestea la Clubul Economic din Washington.

Pentru seful Amazon, opt ore de somn in fiecare noapte reprezinta o prioritate. "Cateodata este imposibil, dar sunt foarte concentrat asupra acestui lucru. Eu am nevoie de opt ore de somn. Gandesc mai bine, am mai multa energie, starea mea de spirit este mai buna", a spus Bezos la Washington.

In fiecare dimineata isi bea cafeaua, citeste ziarul si ia micul dejun impreuna cu copiii sai. Aceste tabieturi din prima parte a zilei sunt foarte importante pentru el, a precizat Bezos. Nu stabileste intalniri de afaceri inainte de ora 10 si incearca sa rezolve toate chestiunile care necesita multa consideratie inainte de pranz.

Este adevarat, recunoaste si el, ca ziua lui ar putea fi mai productiva - cel putin in ceea ce priveste numarul de decizii luate - daca si-ar incepe activitatea mai devreme, insa nu este sigur daca acesta este o ideea buna.

"Ca CEO, esti platit sa iei cateva decizii de inalta calitate. Treaba ta nu este sa iei mii de decizii in fiecare zi. Daca iau, sa spunem, trei decizii bune pe zi, este suficient. Si acestea ar trebui sa fie de cea mai buna calitate posibila", a explicat Bezos.

La finalul zilei, evita sa ia decizii. "Pe la 17.00 spun ceva de genul 'Nu ma pot gandi la asta acum, hai sa incercam din nou maine la 10'", a spus seful Amazon.

Modul sau de gandire este sustin de concluziile unor ample cercetari asupra luarii de decizii, conform carora capacitatea noastra de a lua decizii scade pe parcursul zilei, un fenomen pe care oamenii de stiinta il numesc oboseala decizionala.

Surse: Quartz, CBNC

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Comentarii
Poza ddutz2013
ddutz2013
rank 5
1000 de miliarde! DE 20 ori cat bugetul Rusiei 2017 pentru apararare