Ziare.com

Frank Timis cauta din nou bani la chinezi, pentru a-si extinde afacerile

de Constantin Pescaru
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 17:10

   

Frank Timis cauta din nou bani la chinezi, pentru a-si extinde afacerile
African Minerals, compania din Sierra Leone condusa de afaceristul roman Frank Timis, care a primit o investitie de 1,5 miliarde de dolari anul trecut de la un gigant chinez al otelului, ar putea sa obtina o noua finantare din tara asiatica.

Banii sunt necesari pentru dezvoltarea unor mine de minereu de fier, scrie Bloomberg.

"Luam in considerare mai multe optiuni", a anuntat Keith Calder, CEO-ul African Minerals, referindu-se la un plan de dezvoltare ce necesita investitii de 2,1 miliarde de dolari.

"Avem ocazia de a solicita un imprumut in trepte, pe care il vom obtine, cel mai probabil, de la bancile chineze si de la cele din Vest", a adaugat acesta.

African Minerals a inceput transportul naval de la mina din Tonkolili in noiembrie 2011 si a anuntat ca se asteapta sa ajunga la o productie anuala de 20 milioane de tone metrice in acest trimestru.

Dupa publicarea acestei informatii, actiunile companiei au urcat cu 14% la bursa din Londra.

In plus, African Minerals spera sa aiba exporturi in valoare de 15 milioane de dolari, mult peste asteptarile analistilor.

Seth Rosenfeld, analist in cadrul Jefferies Group, a prognozat un nivel de 12 milioane de tone.

Compania lui Timis are nevoie de circa 1,5 miliarde de dolari in plus fata de suma de 500 de milioane de dolari de care dispune deja, pentru a-si finanta expansiunea, care va duce la cresterea capacitatii de productie la 35 milioane de tone, conform lui Miguel Perry, directorul financiar al grupului african.

"Exista interes din zona chineza pentru finantarea acestui proiect. Asta demonstreaza trainicia parteneriatului si beneficiile relatiei cu Shandong", a mentionat Perry, care controleaza 25% din actiunile proiectului de la Sierra Leone.

African Minerals a avut o pierdere operationala de 225,6 milioane de dolari in 2012, de la 41,5 milioane de dolari, cat era in 2011. In aceasta suma este inclusa si amenda de 51,1 milioane de dolari obtinuta ca urmare a incalcarii acordului cu partenerul chinez, referitor la neintrunirea tintelor de vanzari si productie.

Compania cauta sa isi recupereze pierderile din reducerea furturilor de combustibil, care produc o paguba estimata la 18 milioane de dolari.

Frank Timis are o avere estimata la 1,7-1,75 miliarde de euro, fiind unul dintre cei mai bogati romani.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2741 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor