Ziare.com

Investigatie de amploare la firma celui mai bogat roman - Ce are de ascuns Frank Timis

de Constantin Pescaru
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 19:37

   

Investigatie de amploare la firma celui mai bogat roman - Ce are de ascuns Frank Timis
Autoritatile din Liberia au demarat o investigatie de amploare la compania African Petroleum (AP), detinuta de omul de afaceri roman Frank Timis, care este suspectat ca ar fi ascuns cantitatea reala a zacamantului de petrol descoperit in aceasta tara.

In luna februarie 2012, societatea a facut public faptul ca a gasit resurse importante in blocul Naria-1 din Liberia. In consecinta, actiunile listate la bursa au crescut la scurt timp cu 100% (de la 0,68 de dolari la 1,51 de dolari).

Ulterior, Frank Timis a batut palma cu o companie chineza, Petro China, care a venit cu o oferta de cumparare de 1,35 de dolari pe actiune pentru toate activele petroliere din Africa ale African Petroleum.

Ulterior, AP a publicat un comunicat in care preciza ca zacamantul Bee Eater/Narina depaseste 840 milioane de barili de petrol.

Regulatorul local al industriei din Liberia (NOCAL) a declarat insa la scurt timp ca se impun verificari pentru a se stabili daca resursa identificata acolo este viabila din punct de vede comercial, scrie All Africa.

Insa presa locala a inceput sa speculeze faptul ca NOCAL ar incerca sa ascunda petrolul si ar planifica in secret exploatarea resurselor fara stirea poporului.

Astfel, un specialist a clarificat faptul ca, de fapt, AP anuntase ca cei 840 milioane barili de petrol reprezinta evaluarea teoretica a zacamantului, nu cantitatea descoperita.

Frank Timis, banuit ca ar fi exagerat valoarea zacamantului

Frank Timis este banuit ca a exagerat descoperirile cu scopul de a profita de cresterea actiunilor la bursa si pentru a-i convinge mai usor pe cei de la PetroChina, mai scrie AllAfrica, care arata faptul ca in ultimele saptamani, 5 seniori executivi de la AP au parasit compania, iar NOCAL a cerut recent companiei sa puna pe masa toate datele privind descoperirile facute de AP, pentru a face propriile verificari si analize.

Surse din interiorul NOCAL au explicat pentru presa locala ca dureaza luni de zile pentru colectarea tuturor datelor privind o descoperire si inca si mai multe luni pentru interpretarea acestora inainte de a da un verdict clar.

O serie de critici sunt de parere ca raspunderea cade asupra NOCAL, care trebuie sa-si joace rolul de regulator si sa tina in sah compania African Petroleum.

Unii experti in drept spun ca NOCAL s-a expus la procese si actiuni in instanta din partea altor investitori pentru ca nu si-a jucat rolul de organism de incredere.

In orice caz, scrie publicatia, totul depinde acum de NOCAL sa afle dedesubturile cresterii spectaculoase a actiunilor din compania lui Frank Timis, care ar fi trebuit sa puna Liberia pe harta tarilor producatoare de petrol.

Insa reprezentantii NOCAL au declarat "off the record" ca institutia nu are capacitatea sa determine daca descoperirea AP este adevarata sau falsa, fapt ce starneste si mai multa confuzie.

Totusi, surse oficiale sustin ca regulatorul ar fi externalizat investigatia unor experti, care ar fi un adevarat dezastru pentru tara daca s-ar dovedi in urma ei ca descoperirea este inexistenta sau neviabila economic.

Frank Timis este cel mai bogat roman, conform topului Capital, in 2012 averea sa fiind estimata la 1,7 - 1,75 miliarde de euro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4486 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ei da,

pe acesta l-aș pune să impădurească și să cultive Doljul iar pe cei din preajma lui să facă din Vaslui buricul Pămantului.

 

Nu uita

Ca respectivu ce a facut,a facut....fara sa atinga Romanii....ma rog ar trebui vorbit cu el sa dea niste bani sa se poata face,impaduriri si ce mai este de facut,nu cred ca ar zice nu...ca nu aitat de unde a plecat....

Frank Timis este bagat si la

Rosia Montana.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor