Ion Tiriac, cel mai apreciat miliardar roman din ultimii 10 ani - Sondaj ZIARE.COM

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 23:06
5009 citiri
Ion Tiriac, cel mai apreciat miliardar roman din ultimii 10 ani - Sondaj ZIARE.COM

Ion Tiriac este, potrivit unui sondaj ZIARE.COM, cel mai apreciat om de afaceri din Romania ultimilor zece ani.

Tiriac a fost votat de peste jumatate dintre cititorii Ziare.com care au participat la sondaj - 51,53% -, fiind urmat, la mare distanta, de Dan Voiculescu - 15,46% din voturi si Dinu Patriciu, cu 14,81% din voturi.

Urmeaza fostul "razboinic al luminii", Gigi Becali, care a primit 7,80% din voturi si top 5 este completat de Ioan Neculaie, patronul InterAgro, ce a cumulat 3,89% din voturile cititorilor Ziare.com.

Pozitiile 6 si 7 sunt ocupate de doi "moguli" - Familia Paunescu - 2,14% - si Sorin Ovidiu Vintu - 1,28%.

Puiu Popoviciu - 1,13%, Dan Adamescu - 1,02% si Fratii Cristescu sunt ultimii care completeaza top 10 cei mai apreciati oameni de afaceri din ultimii zece ani.

La sondajul care s-a desfasurat in perioada 16 decembrie 2010 - 29 decembrie 2010 au participat 7.372 de oameni.

Cine sunt cei mai apreciati oameni de afaceri din Romania

Fie ca ii admiram, fie ca ii invidiem, cand vine vorba de evaluarea oamenilor extrem de bogati lucrurile sunt clare si nu lasa loc de interpretari.

Au ridicat imperii din nimic sau au mostenit afaceri de miliarde, si-au pastrat modestia ori s-au lasat guvernati de bani si orgolii, sunt doar cateva linii care contureaza portretul unui miliardar.

In ultimii ani peisajul business-ului in Romania nu s-a schimbat foarte mult, aceiasi magnati pastrandu-si pozitiile de lideri. 2010 poate fi, insa, considerat ca inceputul unei noi ere in afaceri, aparand noi personaje, oameni tineri si plini de idei care cu siguranta ii vor aduce, in 2020, pe primele pozitii intr-un top al celor mai buni afaceristi din ultimii ani.

DINU PATRICIU, omul pentru care viata fara business nu exista

"Este perfect adevarat ca eu am infiintat prima firma privata din Romania de dupa 1989. Avea sapte de zero si un unu la coada. Faceam proiectare de arhitectura. Toata lumea facea proiecte in '90. Toti visam, nu? Si apoi m-am apucat de imobiliare", este declaratia data de Patriciu in 2005 pentru "Evenimentul Zilei" care rezuma cel mai bine activitatea sa in afaceri.

In anul 1998, Dinu Patriciu a achizitionat compania Rompetrol, devenind in 2001 director general. In anul 2002 a incheiat un parteneriat al Rompetrol cu OMV, grupul petrolier austriac cotat cel mai bine la bursa din Viena. In august 2007, Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile Rompetrol Holding, care controla Grupul Rompetrol, companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. In 2009, Patriciu iese cu totul din Rompetrol, vanzand catre KazMunaiGaz si pachetul de 25% pe care il mai detinea.

Rompetrol nu a fost singura dragoste a lui Patriciu, el activand intens si in domenii precum imobiliare, mass-media si financiar. In septembrie 2009, alaturi de fostul premier georgian Lado Gurgenidze, Dinu Patriciu a cumparat Liberty Capital, a 7-a cea mai mare banca din Georgia, Banca Populara, pentru suma de 15 milioane de dolari. Totodata, in 2008, inainte de picajul imobiliarelor cauzat de criza, Patriciu detinea proprietati de peste 100 de milioane de euro. El detine si compania de media "Adevarul", in care a bagat pana acum zeci de milioane de euro.

ION TIRIAC, vanatorul de afaceri de miliarde

Jucator profesionist de tenis si un bun manuitor al pucului pe gheata, Ion Tiriac s-a dovedit a stapani si mai bine arta business-ului. Tiriac are numeroase firme in domeniul bancar, auto si cel al transporturilor. Este primul roman care a intrat in lista Forbes a miliardarilor lumii, fiind cotat ca avand o avere personala in jur de 1,1 miliarde de dolari in martie 2007. In 2010, revista Capital a estimat averea lui Ion Tiriac 750-800 de miliarde de euro.

Din sport nu a castigat foarte multi bani, in jurul a 200.000 de dolari, pana in momentul in care l-a descoperit pe Boris Becker, un tanar german care avea sa revolutioneze tenisul: "Am obtinut bani buni cu Becker. Dar el a castigat, datorita mie, mult, mult mai mult", declara Ion Tiriac.

Ion Tiriac a dezvoltat numeroase investitii in Romania, care, in prezent, sunt structurate in cadrul Holding-ului Tiriac: Tiriac Holdings Ltd. - companie al carei presedinte este Ion Tiriac. Acesta este format dintr-un grup de societati romanesti independente, operand in sectoare diferite, cum ar fi: servicii bancare (in 1990 a devenit actionar principal al Bancii Comerciale "Ion Tiriac" S.A., prima banca privata din Romania, alaturi de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), reprezentante pentru Mercedes si Ford, dealer Hyundai si reprezentente locale Opel, licente de rent-a-car pentru Avis si Hertz, societati de asigurare, servicii aviatice, investitor unic roman la METRO, asociat Daimler Benz (societate mixta ROLEM producatoare a componentelor interioare din lemn pentru automobile Mercedes), Lufthansa, Siemens, Mobil Oil si altele.

In editia din martie 2009, Ion Tiriac nu mai aparea in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, dupa ce averea sa a coborat sub pragul minim de un miliard de dolari, din cauza crizei economice. In 2010, insa, revine in top.

SORIN OVIDIU VINTU - omul care mai bine inchide decat sa vanda

Implicat in scandaluri financiare de rasunet, ce se intind pe perioade de zeci de ani si in care s-au ratacit zeci de milioane de euro, Sorin Ovidiu Vintu a fost arestat, in septembrie 2010, pentru ... favorizarea infractorului Nicolae Popa. Detinator al trustului de presa Realitatea-Catavencu, considerat principalul responsabil pentru pierderea alegerilor prezidentiale de catre Mircea Geoana in 2009 si aflat intr-un razboi declarat cu seful statului, Traian Basescu, Vintu a reusit sa se mentina si in 2010 in topul miliardarilor romani, chiar pe o pozitie fruntasa.

SOV a afirmat, in repetate randuri, ca este speculant financiar, fara a se preocupa de alte tipuri de business-uri. A preferat mereu sa-si conduca afacerile prin interpusi, semnatura lui nefiind prezenta pe foarte multe acte. Chiar si detinerea trustului de presa Realitatea-Catavencu Vintu a negat-o pana in panzele albe. Desi presa nu a fost o afacere foarte profitabila pentru Vintu, trustul mentionat fiind o gaura neagra care a absorbit pana acum peste 180 de milioane de euro, dupa cum a declarat insusi Vintu, acesta nu s-a oprit si in 2010 a deschis, la Chisinau, postul de televiziune de stiri si business Publika TV, unde a investit peste 3,5 milioane de euro.

DAN VOICULESCU - mogulul care conduce din umbra

Dan Voiculescu a infiintat in anii 90 trustul media Intact, care cuprinde televiziunile Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia si GSP TV, posturile de radio Romantic FM, News FM Radio Zu si Metropol FM, publicatiile Jurnalul National, Gazeta Sporturilor, Saptamana Financiara, Felicia si Financiarul.

Dupa 1990, a infiintat Holdingul Grivco, care cuprinde peste 20 de companii cu activitate diversa de la comert, media, banci si finante la servicii, productie si agricultura.

Activ pe scena politica, implicat direct in suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei in 2007 si initiator al unei alte suspendari in 2010, Voiculescu a lasat-o mai moale cu afacerile in ultimii 10 ani, din 2001 lasandu-si fetele sa se ocupe de business, iar in 2005 cedandu-i si afacerile media fiicei sale Camelia.

Vizibil afectate de criza, afacerile familiei Voiculescu au scazut la 175-180 de milioane de euro in 2010, desi in 2008 erau estimate la peste 650 de milioane de euro.

FRATII CRISTESCU - regii Banatului

Marius si Emil Cristescu sunt de departe cei mai bogati oameni de afaceri din capitala Banatului. Ei au pus pe picioare, la inceputul anilor '90, Bega Group, companie care in 2007 a avut o cifra de afaceri de peste 130.000.000 de euro si numara peste 10.000 de angajati.

Cei doi frati sunt actionari minoritari in alte aproximativ 60 de firme si controleaza cel mai mare parc industrial din Bucuresti - platforma Faur. Printre afacerile celor doi se numara si primul resort exclusivist din tara, Arsenal Park. In 2010, afacerile celor doi frati valoreaza in jur de 500 - 550 de milioane de euro.

GIGI BECALI, o prabusire pe masura ascensiunii

Averea lui Becali este la fel de schimbatoare ca si toanele latifundiarului din Pipera. Cert e ca daca acum doar doi ani se putea lauda cu peste 700 de milioane de euro, averea sa a scazut la doar 200 de milioane de euro in 2010.

Becali detine, potrivit declaratiei de avere, zece terenuri agricole intravilane si forestiere in suprafata de aproape 12.000 de metri patrati, doua case, dar si palatul din Aleea Alexandru care-i serveste pe post de birou de partid. Desi toata lumea il stie ca patronul Stelei, Becali nici nu mai apare in 2010 in actionariatul Fotbal Club Steaua Bucuresti.

Printre afacerile europarlamentarului roman se numara actionariatul la fabrica de armament Uzina Mecanica Dragasani SA, la Avicola Iasi, Arco si la grupul de firme Arcom.

Imperiul lui DAN ADAMESCU

Dan Grigore Adamescu are afaceri in Romania si Germania, unde detine business-uri in patru orase, inclusiv in Berlin, in imobiliare, terenuri, parcuri industriale si comerciale. Din 1991 si pana in prezent, Adamescu a reusit sa creeze in Romania un adevarat imperiu, afacerile sale extinzandu-se in domenii variate, de la asigurari si hoteluri, pana la media sau constructii.

Familia Adamescu detine Hotelul Rex din Mamaia, Unirea Shopping Center Brasov si aproximativ 15% din actiunile retailerului de electrocasnice Flamingo.

IOAN NICULAE si pamanturile patriei

Proprietar al InterAgro, companie cu afaceri in domeniul agriculturii, Ioan Niculae a intrat pentru prima data in 2010 in Topul Forbes internatioanal, cu o avere 1,1 miliarde de dolari, aflandu-se pe pozitia 880, chiar inaintea lui Ion Tiriac.

Nu agricultura in sine l-a imbogatit pe Ioan Niculae, desi este cel mai mare producator din tara, ci faptul ca detine o buna parte din terenurile arabile din Romania. In plus, el este si actionarul majoritar a cinci mari uzine chimice, iar, anul trecut, a investit 100 de milioane de dolari intr-o uzina de bioetanol aflata in Zimnicea. Printre afacerile sale se numara rafinarii, hoteluri de lux, restaurante, firme de consultanta, imobiliare si chiar un club de fotbal, Astra Ploiesti.

FAMILIA PAUNESCU - noii moguli ai Romaniei

Principala preocupare in momentul de fata pentru Bobby Paunescu este Mandragora, casa de productie cinematografica pe care o detine din 2004. Familia Paunescu mai are afaceri in media, energie regenerabila si imobiliare.

Si cum moguli se nasc in Romania zilnic, nici din portofoliul familiei Paunescu nu puteau sa lipseasca cateva publicatii si televiziuni. Astfel, ei detin televiziunile Vox News si B1TV, cotidianul central "Curierul National" si "Gazetele", ziare regionale, dar si ziarul "Evenimentul zilei" si revista de business "Capital". Imobiliarele reprezinta, conform estimarilor personale, 20-30% din averea familiei.

PUIU POPOVICIU trece cu fruntea sus si buzunarele pline de problemele cu DNA

Dupa ce in 2009 a fost cercetat de DNA, Gabriel Popoviciu a socat in martie 2010 cand a vandut operatiunile IKEA din Romania, catre grupul suedez cu acelasi nume.

Afacerile sale se desfasoara in imobiliar, hotelier si restaurante. Popoviciu a mai adus in Romania Pizza Hut, KFC (restaurante), Howard Johnson sau lantul hotelier Ramada. Cel mai valoros activ al grupului de firme controlate de Popoviciu este insa proiectul imobiliar Baneasa.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#miliardari Romania afaceri, #oameni afaceri bogati Romania , #oameni afaceri
Comentarii
Poza Dick-Dubya
Dick-Dubya
rank 1
Si ne mai intrebam DE CE suntem ceea ce suntem: SOMALIA EUROPEI ?!...Pai, cu asa ' scribai' ( cum sunt cei de la ' ziare.com ', dar si 95% din mass-media valaha ) si cu...