Lideri care au incalcat regulile de aur in afaceri si au cunoscut succesul

Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 14:27
4070 citiri
Lideri care au incalcat regulile de aur in afaceri si au cunoscut succesul

Liderii inteligenti devin lideri intelepti atunci cand demonstreaza capacitati vizionare sau curajul de la lua masuri impopulare, mergand chiar impotriva propriei intuitii.

Urmatorii oameni au incalcat la un moment dat "regulile de aur" in afaceri, iar deciziile luate le-au cimentat statutul de buni lideri, noteaza Here is the City.

Transforma-ti cei mai buni oameni in incepatori

Cand suntem experti intr-un anumit domeniu vedem optiuni limitate, iar creativitatea are de suferit. La inceputul anilor 2000, Sam Palmisano, director executiv al IBM la acea vreme, a dipus dizolvarea "consiliului de baroni" al companiei si dispersarea membrilor acestuia in noi proiecte, aflate in stadii incipiente.

Cei mai buni dintre ei s-au dezis de abordarile specifice conducerii unei afaceri mari, au invatat totul de la capat si au experimentat noi strategii de afaceri, multe avand succes. Sub conducerea lui Palmisano, IBM a renuntat la activitati traditionale precum productia de PC-uri si hardware, devenind una dintre cele mai mari furnizoare de servicii si software pentru companii.

Ajuta-ti rivalii sa te intreaca

In 1999, cand compania indiana Infosys a primit cea mai inalta certificare a calitatii Capability Maturity Model de la Universitatea Carnegie Mellon, recunoscuta la nivel mondial, cofondatorul companiei, Narayana Murthy, a impartasit experienta obtinerii certificarii cu companiile indiene concurente.

El a considerat ca, ajutandu-si rivalii sa ajunga la acelasi nivel, intregul sector indian de servicii IT va deveni competitiv pe plan global. India este in prezent in jucator important pe piata internationala de IT, iar Infosys nu a avut decat de castigat.

Trece linia inamica si lucreaza pentru ei

Cand Adam Werbach, cel mai tanar presedinte al organizatiei ecologiste Sierra Club, a decis sa ofere consultanta pentru gigantul din domeniul retail Wal-Mart, desi anterior criticase impactul toxic al acestei companii pentru orasele americane, prietenii si colegii lui au avut mari indoieli cu privire la integritatea sa morala.

Insa Werbach a realizat ca poate fi mai eficient daca incearca sa schimbe sistemul din interior si, astfel, a ajutat Wal-Mart sa implementeze un proiect de dezvoltare durabila la care au aderat multi dintre cei 1,3 de milioane de angajati ai companiei.

Lasa pe altcineva sa ia deciziile dificile

Wendy Kopp, fondatoarea companiei din domeniul educational Tech for America, a fost nevoita sa faca o alegere dificila in 1999, cand afacerea ei incepea sa dea semne de stagnare. Kopp a realizat atunci ca doar pentru ca este creierul din spatele operatiunii, nu este neaparat cea mai potrivita persoana pentru a conduce compania.

Astfel, a reorganizat complet Teach for America, a adus oameni cu mai multa experienta decat ea pentru a conduce planurile strategice, programele de dezvoltare si operatiunile de strangere de fonduri. In prezent, TFA este o companie de 300 de milioane de dolari.

Investeste mult capital intr-un produs foarte ieftin

In 2002, Ratan Tata, CEO al Tata Group, a avut o idee stralucita dupa ce a fost martorul unui accident de scuter petrecut pe o strada din orasul indian Bangalore: sa construiasca cea mai ieftina masina din lume. S-a nascut astfel Nano, masina care costa 2.000 de dolari.

Desi expertii din industria auto au criticat decizia omului de afaceri indian, considerand ca este imposibil sa obtina profit in contextul in care detinea divizii de lux precum Jaguar si Land Rover, Tata are acum masini pentru toate categoriile de clienti, in timp ce alte companii tatoneaza segmentul low-cost, care s-a dovedit, intre timp, mai profitabil. Conform estimarilor, Tata Motors ar putea deveni pana in 2015 al patrulea mare constructor auto din lume.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#regului business, #decizii afaceri, #oameni afaceri, #companii succes , #oameni afaceri