Luptele din Parlament pot dauna economiei. Vezi ce spun oamenii de afaceri

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 13:48
3360 citiri
Luptele din Parlament pot dauna economiei. Vezi ce spun oamenii de afaceri
Foto: Arhiva

Schimbarile din Parlamentul Romaniei si, mai ales, modul in care acestea au fost facute, au creat o imagine proasta, de instabilitate, in afara tarii, lucru ce ar putea afecta economia, potrivit oamenilor de afaceri.

Presedintii celor doua Camere din Parlament, Vasile Blaga si Roberta Anastase, au fost revocati si inlocuiti, marti, cu Crin Antonescu, respectiv Valeriu Zgonea. De asemenea, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost schimbat cu Valer Dorneanu.

Presa straina a criticat dur modul in care s-au realizat inlocuirile, comparand aceste schimbari cu cele facute de nazisti sau de Stalin.

Pe plan intern, Blocul National Sindical (BNS) a cerut atat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, precum si partidelor politice si membrilor Parlamentului sa inceteze lupta pentru putere, deoarece pune in pericol democratia si stabilitatea economica si sociala.

"Este inadmisibila lipsa de preocupare a decidentilor politici fata de problemele si prioritatile Romaniei reale: relansarea economica, asigurarea unor servicii de baza decente (acces la servicii de sanatate de calitate sau acces la educatie de calitate) cresterea nivelului de trai, cresterea gradului de ocupare si reducerea somajului, protejarea categoriilor vulnerabile (pensionari, tineri, persoane cu dizabilitati) si multe, multe altele pe care partenerii sociali si organizatiile societatii civile le aduc in zadar in atentia politicienilor si guvernantilor", se arata intr-un comunicat al BNS.

Leonard Orban, despre revocari: Nu putem evalua care vor fi reactiile europene

De asemenea, se arata ca "luptele din jungla politica alunga investitorii" si afecteaza credibilitatea Romaniei in raport cu institutiile financiare si bancare internationale.

Parerile oamenilor de afaceri chestionati de Ziare.com sunt, totusi, impartite. In timp ce unii sustin ca schimbarile ar putea avea un impact negativ, sunt si multi care sunt de parere ca investitorii straini deja s-au obisnuit cu mersul lucrurilor in Romania si modul haotic in care se efectueaza schimbarile politice, nemaifiind impresionati de acestea.

Iata ce au spus oamenii de afaceri romani despre efectele luptei politice:

Ionut Dumitru, economist sef Reiffeisen Bank si presedinte a Consiliului Fiscal

Instabilitatea politica locala e privita negativ de investitori, atitudinea investitorilor in momentul de fata este una destul de sceptica in conditiile in care pe plan local e clar ca avem turbulente politice, iar acest lucru nu este un semnal pozitiv fara nici un dubiu. Mi-e greu sa zic in acest moment daca vor urma retrogradari, depinde de cum vor evolua lucrurile.

Stefan Vuza, presedintele grupului Serviciile Comerciale Romane

Nu afecteaza cu nimic mediul de afaceri. Alegerile din noiembrie pot afecta cu ceva, insa pana atunci, mici schimbari de acest gen nu fac nimic.

Tensiunile politice existau oricum, nu este decat o mutare de pioni pe tabla de sah, sa vedem si urmatoarele mutari. Dar e limpede ca tensiunea va exista constant pana in noiembrie.

Astfel de evenimente au avut loc si in viata politica a Italiei, care a avut peste 100 de premieri in 20 de ani. Iar Italia s-a dezvoltat foarte bine si in contextul tensiunilor politice. Va exista si la noi in urmatorii ani o instabilitate pe plan politic cu care ne vom obisnui.

Sorin Minea, proprietarul Angst si presedintele Romalimenta

Este foarte usor sa scoti articole in orice ziar din presa straina. Daca ati vazut, lupta din Romania s-a mutat in presa straina. Daca mie imi spuneti ca presa straina brusc este interesata de afacerile noastre, eu spun ca nu este adevarat.

S-a facut o greseala fabuloasa in clipa in care povestea cu plagiatele a izbucnit intai afara. Este o chestie de imagine. S-a incercat distrugerea imaginii unui om in strainatate. Nu-mi pasa daca este vinovat sau nu este vinovat, nu-i problema mea. Iar lupta politica din orice tara este o lupta interna, absolut normala, si care nu poate sa creeze o imagine proasta. Ati auzit vreodata de imaginea proasta cand cineva isi schimba Parlamentul, presedintele, prim-ministrul? In Italia au fost (schimbari - n.red.) in nestire, in Grecia la fel.

Din punctul meu de vedere, cat timp se schimba intre ei, cat timp lupta este la nivelul Parlamentului, este o lupta politica corecta, pe mine ma deranjeaza cand spalatul rufelor murdare se muta in comunitatea europeana. Si se pare ca asta este ultima gogorita romaneasca: hai sa publicam in ziarele din afara. Dar cream artificial o imagine proasta si spunem: ia uite, aia din afara sunt oripilati.

Mi-as permite sa spun si urmatoarea chestie: cand doamna Anastase a numarat voturile din 7 in 7, nu am vazut nimic afara si nu a fost nicio imagine nasoala afara. In clipa in care un domn foarte inteligent, Geoana, a fost schimbat si s-a intamplat ce s-a intamplat, nu am vazut nimic afara.

Nu pot sa spun ca sunt fericit ca este o lupta politica continua in Romania si ca se casapesc unul pe altul. Dar sa nu amestecam Europa in micile noastre gainarii.

Nu influenteaza absolut deloc. Ceea ce este periculos este sa se creeze o imagine de instabilitate. Aceasta se poate crea doar prin scandal, senzatia ca maine incep sa-si dea in cap, ca Romania este neguvernabila. Asta sigur poate sa aduca prejudicii si mediului economic.

Faptul ca presedintii sunt schimbati, ca sunt schimbate guverne sau presedinti de camera, lumea de afaceri corecta nu este influentata. Eu nu faceam afaceri nici cu Blaga, nici cu Geoana, deci ma lasa rece.

Revolutia din Parlament, comparata cu actiunile naziste de presa straina

Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport

Pot sa va spun, in contextul in care am foarte multe relatii cu mediul privat din afara Romaniei, strainii deja s-au obisnuit cu ceea ce inseamna mersul lucrurilor in Romania. Nu mai este nimic extraordinar. Stiu ca in ideea unei destabilizari economice in perspectiva miscarilor politice nu se va schimba nimic, este doar o senzatie. Toata lumea s-a obisnuit cu modul de a fi romanesc si cu aceste schimbari bruste la nivel politic.

Cred, insa, ca nici nu s-a terminat ceea ce a inceput ieri (marti - n.red.). Nu este un scandal. Scandalos a fost modul in care s-au numarat in plus voturi in plenul Camerei Deputatilor, modalitatile prin care fosta conducere a Camerei Deputatilor sau a Senatului au tinut anumite sedinte si au introdus masuri la vot, care nu aveau raportul final.

Scandalos este modul in care masuri economice care trebuie dezbatute in comisiile de specialitate au fost dezbatute cu usile inchise, modul in care deputati ai PDL aflati in conflict de interese, pentru ca au afaceri in anumite domenii, au incercat modificari de anumite proiecte, pentru ca sa-si bage bani in buzunar.

Aceste lucruri trebuiau tratate la momentul potrivit. Ele se vad mai putin in mediul de afaceri din afara tarii sau in cel politic, pentru ca sunt facute pe sub masa. Dar influenteaza mult mai puternic miscarile economice in Romania si ceea ce inseamna zona productiei, industriei, serviciilor, decat orice altceva.

Trebuie sa fim foarte atenti. Dincolo de aceste schimbari care au loc in Parlament si nu numai, sa vedem ce se intampla in spate. Pana la noua majoritate, s-au intamplat lucruri grave.

Eu am iesit de multe ori impotriva a ceea ce se numeste legea taximetriei. Si noi, o parte a societatii civile, partea care vizeaza concurenta loiala si evitarea monopolului, dar si Consiliul Concurentei, ne-am manifestat impotriva unui act normativ. A fost nevoie sa schimbe majoritatea pentru ca acest proiect sa nu treca de votul final.

Eu inca mai am incredere in foarte multi deputati si senatori din Parlamentul Romaniei, pentru ca am vazut ca atunci cand faci un lobby corect, cand explici cu argumente tehnice, foarte bine documentate, o serie de chestiuni, oamenii inteleg si iau atitudine fata de incercarile de modificare a unor acte normative doar in interes personal.

Dincolo de aceste scandaluri, ar fi trebuit sa aiba de mult timp o schimbare, macar la Camera Deputatilor.

Dragos Dragoteanu, presedinte Euroest

Nu are nici o relevanta asupra pietei imobiliare ceea ce s-a intamplat ieri politic. Ei au interesele lor, si oamenii de afaceri isi vad de treaba, fara sa aiba tangente cu politicul. Cel mai afectati sunt oamenii de afaceri sau firmele care au afaceri cu statul si care vor trebui sa cotizeze mai mult sau mai putin intr-o parte sau alta.

In rest, economia isi vede de treaba, economia functioneaza, chiar daca cu motoarele reduse. Politicul, oricum, anul acesta nu putea sa ajute sub nici o forma mediul de afaceri.

Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran

Nu avea niciun motiv sa schimbe Avocatul Poporului. Sunt mutari care tin de controlul pe care noul Guvern si-l doreste a fi total asupra institutiilor statului si care normal ca ingrijoreaza si care ne pot atrage neincrederea din partea partnerilor nostri europeni.

Politica are reguli care trebuie respectate, nu este admisibil in anumite cercuri sa nu respecti separarea puterilor in stat, in special independenta justitiei.

Acest lucru nu pot fi bine vazut in democratiile vestice si, astfel, am putea avea probleme, in special de incredere. Cand vine vorba de incredere, pietele financiare sunt primele care reactioneaza. Sunt semne ingrijoratoare. Guvernul ar trebui sa se concentreze pe masuri economice, era important sa foloseasca votul masiv popular primit in favoarea lor la locale pentru a consolida o relansare economica, nu pentru a consolida puterea de dragul puterii.

Din punct de vedere economic, se intampla mult prea putin sau, mai mult, se intampla lucruri care ingrijoreaza, cum ar fi, de exemplu, insolventa companiei Hidroelectrica.

Impactul este unul sever, nu am fost retrogradati de agentiile de rating, dar de la perspectiva stabila am fost trimisi in perspectiva negativa. Problema ratingului este una foarte sensibila, in conditiile in care noi avem un calificativ foarte scazut, suntem pe ultima treapta in ceea ce priveste investment grade, o singura retrogradare ne duce in junk, iar acest lucru inseamna finantare dificila, costuri mai mari pentru finantare. Riscul de tara a crescut semnificativ in ultimul timp, iar aceasta crestere se duce in costul creditelor, inclusiv al celor deja angajate.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#lupte politice efecte negative, #schimbari Parlament reactii economie , #oameni afaceri