Mandru ca sunt roman: Irina Socol, Siveco: Romania a progresat foarte mult in ultimii 20 de ani

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 08:33
3710 citiri
Mandru ca sunt roman: Irina Socol, Siveco: Romania a progresat foarte mult in ultimii 20 de ani

Este in firea lucrurilor sa-ti iubesti tara in care te nasti si in care te formezi ca om si ca profesionist, considera Irina Socol, presedintele si directorul general al companiei Siveco, important producator romanesc de software.

In plus, tara noastra are un potential de dezvoltare extraordinar, iar in ultimii 20 de ani a inregistrat progrese foarte mari, a remarcat cunoscuta antreprenoare, domeniul IT fiind relevant pentru certificarea valorii romanilor.

"Industria IT, nascuta dupa 1990 ca un sector economic exclusiv privat, este un

exemplu de valorificare si afirmare a unor oameni care au beneficiat de priviliegiul de a se fi format intr-o scoala de matematica si informatica de referinta pentru multe alte tari", a spus directorul Siveco, intr-un interviu acordat Ziare.com.

In prezent, Romania este una dintre putinele tari exportatorare de solutii eLearning, iar produsele si specialistii romani se bucura de o foarte buna reputatie, atat in pietele emergente, cat si in cele mature, a completat Irina Socol.

Sunteti mandra ca sunteti romanca? De ce?

Da, categoric da. Apartenenta la o natiune este la fel ca apartenenta la o familie. Asa cum este normal sa-ti iubesti parintii, este in firea lucrurilor sa-ti iubesti tara in care te nasti, te formezi ca om si ca profesionist.

Romania este o tara cu cele mai bune premize din punct de vedere geografic, istoric, uman. Are un potential de dezvoltare extraordinar si, chiar daca, fiind prinsi in mijlocul evenimentelor, nu avem detasarea necesara s-o recunoastem, a progresat foarte mult in ultimii 20 de ani.

Domeniul IT, in care activez de peste 30 de ani, si care a evoluat uluitor la nivel global, da masura valorii conationalilor nostri. Sunt mandra ca expertii romani au capacitatea, expertiza si tenacitatea de a deveni campioni in domenii tehnologice de varf, de a lucra hard&smart pentru a produce soft.

Cu cine din Romania credeti ca ne putem mandri?

Este o lista foarte lunga. Ne putem mandri cu toti aceia care ajuta Romania sa progreseze: oameni de cultura recunoscuti in toata lumea, doctori, ingineri si profesori, informaticieni si economisti foarte buni, sportivi extraordinari. In fapt, repet, toti conationalii care, in Romania sau in strainatate isi fac treaba cu pricepere si harnicie, ne dau motive sa ne mandrim.

Noi, ca specialisti IT, suntem onorati de fiecare data cand numele tarii este rostit in competitii internationale la care participa firme de pe tot globul. Ca in oricare alt domeniu este o satisfactie imensa sa concurezi alaturi de jucatori mondiali in IT, iar proiectul tau sa fie ales castigator.

Va asigur ca, atunci cand pe scena fiind, auzi rostit numele tarii, te simiti coplesit de recunoasterea valorii tale ca roman.

Ce a insemnat construirea unei afaceri in Romania in industria IT, in urma cu 20 de ani?

Industria IT, nascuta dupa 1990 ca un sector economic exclusiv privat, este un exemplu de valorificare si afirmare a unor oameni care au beneficiat de priviliegiul de a se fi format intr-o scoala de matematica si informatica de referinta pentru multe alte tari. Toate marile corporatii internationale, liderii globali din IT, si-au deschis repede reprezentante in Romania, tocmai pentru ca existau oameni instruiti si capabili sa faca fata standardelor impuse de acestea. Prezenta lor a ridicat stacheta pentru intreaga piata, in care competitivitatea a fost de la bun inceput foarte intensa.

In cei 20 de ani de activitate, in calitate de companie romaneasca am avut ocazia sa concuram cu firme mari, in tara noastra si in multe colturi ale lumii. Ce a contat in 1992, cand am infiintat compania, ca si acum, in 2012, raman profesionalismul, dorinta de a face lucruri de calitate, inovative, cu multa seriozitate.

Cum sunt primite produsele software romanesti in strainatate?

Atat produsele software, cat si specialistii romani se bucura de o foarte buna reputatie, atat in pietele emergente cat si in cele mature. Este un motiv de mare mandrie faptul ca Romania este un exportator recunoscut de solutii de eLearning, fiind una dintre putinele tari care detin o asemenea expertiza.

In cei 20 de activitate, ce a insemnat Romania pentru SIVECO si ce a insemnat SIVECO pentru Romania?

Eu cred ca este o relatie de reciprocitate: Romania este reperul "genetic" pentru SIVECO, iar SIVECO este un vector bun de imagine pentru Romania. In Romania am avut sansa sa contribuim, inca de la inceput, la eforturile de modernizare in scoli, licee, spitale, vami, in agricultura, sistemul bancar, in companiile private.

Totodata, suntem fericiti ca, in calitate de deschizatori de drumuri in tara noastra, prin proiecte de referinta in domeniile acestea, suntem perceputi, in multe alte tari in care dezvoltam azi proiecte, un fel de simbol si chiar garant al progresului cu ajutorul tehnologiei informatiei.

Cum vedeti viitorul tarii?

Eu privesc in mod foarte optimist viitorul si acest optimism este fundamentat pe baze realiste. Se spune ca "omul sfinteste locul" - cu alte cuvinte, de calitatea muncii noastre depinde si viitorul tarii. Sunt sigura ca toti ne straduim in permanenta sa muncim mai bine, sa ne auto-depasim si astfel putem sa construim, sa progresam ca natiune si ca indivizi.

Propune un roman de care putem fi mandri sau spune de ce esti tu mandru sa fii roman si poti castiga o iesire la munte, pe Valea Prahovei, dar si in alte destinatii romanesti de vis.

Cunosti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spune-ne povestea lui si o vom publica!

Te fascineaza un personaj sau o intamplare care a marcat istoria Romaniei? Trimite-ne un documentar pe aceasta tema si-l vom publica!

Trimite-ne propunerea ta, in perioada 2 noiembrie - 29 noiembrie, pentru a te inscrie in concurs. Vei participa astfel la tragerea la sorti ce-ti poate aduce una din cele 3 vacante la alegere, oferite de Groupon.

Ne poti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Propuneri ale cititorilor Ziare.com - vezi participantii la concurs

Citește și:
Senatorul AUR, Claudiu Târziu, despre faptul că Austria se va opune aderării României la spaţiul Schengen. ”E doar un pretext ruşinos”
Senatorul AUR, Claudiu Târziu, despre faptul că Austria se va opune aderării României la spaţiul Schengen. ”E doar un pretext ruşinos”
Senatorul AUR Claudiu Târziu a declarat miercuri, 7 decembrie, că autorităţile din Austria se folosesc de "un pretext ruşinos" pentru a se opune intrării ţării noastre la spaţiul Schengen,...
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au emis un buletin de analiză în baza căruia directoarea instituției, Mihaela Arim, încasează un spor de 12% pentru „solicitare...