Mandru ca sunt roman: Marius Ghenea: Superioritatea romaneasca, recunoscuta la nivel mondial

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 11:16
12393 citiri
Mandru ca sunt roman: Marius Ghenea: Superioritatea romaneasca, recunoscuta la nivel mondial

Cunoscutul antreprenor Marius Ghenea, fondator al companiei FIT Distribution, un nume important pe piata de comert electronic si distributie IT, este mandru ca este roman.

Pe langa sentimentul apartenentei la un teritoriu, mandria sa se trage din valoarea nascuta in acest teritoriu, din mostenirea latina si din istoria plina de eroism a romanilor.

Cu un nume asociat cu numeroase afaceri cu greutate si indeletniciri zilnice ce includ activitati de business, cursuri sustinute in cadrul unui program de Executive MBA si atributii specifice calitatii de membru in consiliile mai multor companii, cea mai recenta fiind numirea in CA al Tarom, Marius Ghenea apreciaza inteligenta, creativitatea si perseverenta antreprenorilor romani, dar atrage atentia asupra greselilor frecvent intalnite in mediul de business autohton.

"Multi dintre antreprenorii romani nu au o intelegere suficient de buna a zonei financiare a afacerii si sunt in plus tentati sa diversifice prea mult afacerile lor, ceea ce ii poate conduce la pierderea focusului", a spus antrepreenorul pentru Ziare.com.

Sunteti mandru ca sunteti roman? De ce?

Sunt mandru ca sunt roman, pentru ca sunt roman! Cred ca orice roman ar trebui sa simta aceasta mandrie, care vine din familie, din locuirea pe acest teritoriu, din matricea geografica, spirituala, culturala care se imprima asupra oricarui roman.

Separat de acest "dat genetic" ce nu are nevoie de explicatii, sunt mandru ca sunt roman pentru ca Romania a dat lumii foarte multe valori si foarte multa valoare, de-a lungul timpului. Suntem singura insula de latinitate in estul Europei, istoria noastra, mai mult decat a altor natiuni, este plina de eroism si de fapte de vitejie, romanii sunt inteligenti, unii chiar geniali, oameni care au schimbat in bine omenirea in domeniile ingineriei, medicinei, biologiei, aviatiei, IT-ului, muzicii, sportului etc.

E greu sa faci o lista cuprinzatoare cu toate aceste domenii in care superioritatea romaneasca a fost recunoscuta la nivel regional, european si mondial, dar nimeni nu poate nega aceste lucruri.

Cum se manifesta spiritul de afaceri in randul romanilor? Care sunt particularitatile antreprenorului roman?

Manifestarea spiritului de afaceri se face in mod plenar prin activitatea antreprenorilor romani, o zona in care vedem cresteri semnificative de la un an la altul, ceea ce este incurajator pentru Romania, o tara europeana in care cultura riscului nu este una puternica, in care, mai ales pe modelul patentat de structurile europene, o mare parte a cetatenilor europeni prefera siguranta relativa a job-urilor de tip functionar de stat.

Ca particularitati, antreprenorii romani sunt in opinia mea inteligenti, creativi, cu mare putere de munca si efort, determinati, perseverenti. In acelasi timp, multi dintre antreprenorii romani nu au o intelegere suficient de buna a zonei financiare a afacerii si sunt in plus tentati sa diversifice prea mult afacerile lor ceea ce ii poate conduce la pierderea focusului.

Cunoasteti un roman mai putin cunoscut, dar care considerati ca este un roman cu care ne putem mandri?

Fratele meu (Dan Ghenea) este un roman cu care ne putem mandri, chiar daca nu este o persoana foarte cunoscuta. E un specialist recunoscut in domeniul lui de activitate, are o familie frumoasa si trei copii, este un roman si un patriot adevarat. Si ca el sunt foarte multi romani cu care ar trebui sa ne mandrim.

Care este simbolul care credeti ca se potriveste poporului roman?

Daca ar fi sa regasim un simbol, stema regala ar fi cel mai bun simbol heraldic pentru Romania, din foarte multe puncte de vedere.

Care este evenimentul pe care il considerati cel mai important pentru istoria Romaniei?

1 decembrie 1918, ca moment simbolic al reintregirii Romaniei moderne, europene.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Marius Ghenea, #Marius Ghenea antreprenor, #antreprenori romani, #mandru ca sunt roman, #romanians are smart , #oameni afaceri