Maria Grapini: Cresterea taxelor e ca si cum ai inota impotriva curentului

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 09:06
1448 citiri
Maria Grapini: Cresterea taxelor e ca si cum ai inota impotriva curentului

Cresterea taxelor si relansarea economica sunt doua notiuni ce se bat cap in cap, spune Maria Grapini, presedintele Pasmatex, care spera ca odata cu un nou guvern si o noua viziune se va schimba si viitorul economic al Romaniei.

"Cresterea taxelor este ca un mers in sensul invers al apei cand vrei sa inoti. Churchill spunea ca o tara care vrea sa-si creasca veniturile prin taxe suplimentare este ca un om care se afla intr-o galeata si vrea sa iasa tragand de maner. Este foarte clar ca nu poti sa dezvolti tot punand taxe fiindca sufoci activitatea, o duci la negru si evaziunea creste. Prin urmare, risti sa colectezi din ce in ce mai putin", a declarat Maria Grapini, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Presedintele Pasmatex sustine ca este nevoie de o noua viziune si un nou guvern chiar in 2011, pentru ca altfel Romania risca enorm.

"Sper intr-o alta viziune, o alta politica si un alt guvern in 2011. Nu se mai poate continua asa. Am ajuns la cel mai jos punct. Avem o sansa acum fiindca au crescut exporturile datorita schimbarilor din celelalte piete. Trebuie sa fructificam acest punct important.

Productia din Romania a crescut, nu pentru ca se consuma in piata interna, ci pentru ca a crescut consumul in celelalte tari. Trebuie sa fructificam acest lucru si nu trebuie sa sufocam producatorul roman sa ajunga sa nu mai poata avea contracte si nici export datorita costurilor mari", a mai spus Maria Grapini.

Ea a subliniat ca scadere de cheltuieli fara crestere de venituri nu duce la nimic bun, ceea ce se poate vedea acum in Romania.

"A echilibra bugetul inseamna sa iei niste masuri ca sa ai surse la buget. In momentul in care este dezechilibrat inseamna ca ai un minus in venituri. Pentru a-l echilibra, avem doua variante. Prima pe care eu nu o inteleg si nu o accept este aceea de a taia din cheltuieli ca sa echilibrezi veniturile.

Cea de-a doua, care este logica si se aplica si in business-urile private, este aceea de a creste veniturile. In momentul in care tai numai din cheltuieli si nu cresti cu veniturile, nu poti dezvolta economia. Asteptarea mea ca intreprinzator pe teritoriul Romaniei era sa apara in 2010 masuri pentru cresterea veniturilor", a mai spus Grapini.

Aceasta sustine ca daca nu se incepe stimularea mediului de afaceri riscurile pentru economie vor fi tot mai mari in anii ce vin.

"O tara care nu-si poate consolida bugetul national pentru a face platile pe bugetele sociale, pe educatie sau pe sanatate, nu are cum sa functioneze. 2009 a fost un an putin bulversat din cauza alegerilor si din cauza schimbarilor partiale de guvern. Faptul ca in 2010 Guvernul nu a luat nicio masura prin care sa se vada sustenabilitatea cresterii veniturilor, este cel mai mare pericol", a declarat presedintele Pasmatex.

Citeste mai multe declaratii ale Mariei Grapini si vezi VIDEO pe Business24.ro

Citeste si:
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Premierul Florin Cîţu îi felicită pe români, prezentând date Eurostat din care rezultă că România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an. Conform...
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
Produsul Intern Brut a crescut cu 3,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,7% în zona euro, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, ţările membre cu cea mai mare...