Misteriosul fondator al "Facebook-ului chinezesc" este cel mai bogat om din China, tara cu 4 miliardari noi pe saptamana

Duminica, 04 Martie 2018, ora 15:36
8578 citiri
Misteriosul fondator al "Facebook-ului chinezesc" este cel mai bogat om din China, tara cu 4 miliardari noi pe saptamana

Cel mai bogat om din China la ora actuala este CEO-ul "Facebook-ului chinezesc".

Averea lui Ma Huateng, seful Tencent, a crescut de peste doua ori anul trecut, la 47 de miliarde de dolari, conform unui raport publicat in aceasta saptamana de firma de cercetare Hurun Report din Shanghai, care monitorizeaza bogatii lumii, citat de CNN. Huateng, cunoscut mai ales ca Pony Ma, a devenit astfel cel mai bogat om din China si ocupantul locului al cinsprezecelea in topul global.

Averea lui Ma deriva in mare parte din participatia sa de 9% la Tencent, o retea sociala si o companie de internet din China, deseori comparata cu Facebook. Tencent detine si populara aplicatie WeChat. Actiunile companiei au crescut cu mai mult de 100% anul trecut.

Tencent are in prezent o valoare de piata de 540 de miliarde de dolari, aceasta depasind-o pe cea a companiei lui Mark Zuckerberg. Cu toate acestea, potrivit listei Hurun Report, Zuckerberg are o avere de 79 de miliarde de dolari, fiind al patrulea pe lista celor mai bogati oameni din lume, dupa Jeff Bezos, Bill Gates si Warren Buffett.

Inainte de 2017, Pony Ma avea o avere de 20,8 miliarde de dolari, potrivit indexului miliardarilor publicat de Bloomberg.

Jack Ma, fondatorul gigantului de comert electronic Alibaba, ocupa locul patru in topul celor mai bogati chinezi. Averea sa a crescut cu 10% pe parcursul anului trecut, la 32 de miliarde de dolari.

Din octombrie 2017 si pana acum, titlul de cel mai bogat chinez era detinut de mogulul din domeniul imobiliar Hui Ka Yan, care are in prezent o avere estimata de Hurun Report la 41 de miliarde de dolari.

Cine este cel mai bogat chinez

Pony Ma a absolvit in 1993 Universitatea Shenzhen, unde a studiat informatica, iar ulterior a lucrat in domeniul pagerelor.

Nascut in 1971, Ma a valorificat, la fel alti miliardari chinezi din noul val, oportunitatile oferite de sectorul internetului, in plina formare in urma cu doua decenii. Astfel, in 1998, la 26 de ani, a infiintat Tencent intr-un mic birou din Shenzhen, impreuna cu trei colegi de clasa si cu un prieten, conform presei internationale.

Desi s-a aflat constant in topul celor mai bogati chinezi de-a lungul anilor, nu se cunosc prea multe lucruri despre Ma. Nu obisnuieste sa acorde interviuri, apare rar in public si se fereste de lumina reflectoarelor.

Compania sa, in schimb, nu se bucura de o reputatie prea buna, fiind deseori criticata pentru ca obisnuieste sa copieze produsele altor companii. Printre antreprenorii chinezi predomina convingerea ca, daca vor crea un produs interesant, Tencent il va copia.

Tencent a investit si in industria jocurilor video. Unul dintre jocurile sale, "Honour of Kings", a devenit atat de popular incat guvernul chinez l-a numit o "otrava".

In 2011 a lansat WeChat, care a devenit un fenomen global, cu mai mult de 100 de milioane de utilizatori in afara Chinei in 12 luni.

Explozie de miliardari in China

Numarul miliardarilor cunoaste o crestere fulminanta in China in ultima perioada. Doar anul trecut au aparut 200 de noi miliardari, deci aproximativ patru pe saptamana.

China are in prezent 800 de miliardari, cu 50% mai mult decat SUA, industria tehnologiei fiind principalul motor al acestui fenomen, mai arata Hurun Report.

"Avem o multime de oameni tineri care incep afaceri foarte dinamice. De aici vine energia", spune Rupert Hoogewerf, presedinte si cercetator-sef la Hurun Report.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com