Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Modificarile aduse Codului Muncii infurie oamenii de afaceri - Ce numultumiri au

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:35
9846 citiri
Modificarile aduse Codului Muncii infurie oamenii de afaceri - Ce numultumiri au
Foto: Arhiva Ziare.com

Modificarile aduse la Codul Muncii au fost adoptate tacit de Senatul Romaniei, iar schimbarile ii nemultumesc pe oamenii de afaceri.

Printre schimbari se numara acordarea concediului de odihna proportional cu cat munceste angajatul, mai multi bani pentru orele suplimentare si obligatia de a-i anunta pe angajati, in scris, de orice modificare a contractului, arata Digi 24.

Mai mult, se mareste numarul de zile de concediu medical platit de firme, de la cinci la 17.

"Este extrem de periculoasa. Asta inseamna ca angajatorul va plati aproape in intregime toate concediile medicale si cele care au legatura cu o boala reala a angajatului si cele care au legatura cu nevoi care tin de agricultura", a spus Dan Octavian, directorul general al Asociatiei Firmelor Bihorene, pentru postul de televiziune citat.

Codul Muncii se schimba: Beneficiile pentru angajat si angajator

Modificarile aduse la Codul Muncii mai arata ca munca suplimentara va fi compensata printr-un spor de cel putin 75% din salariu care va fi platit in urmatoarele 30 de zile, fata de 60, cat este in momentul de fata.

In plus, perioada de proba nu poate depasi 10 zile in cazul muncitorilor necalificati si 30 de zile in cazul specialistilor.

"Daca se vor aproba in modul in care a trecut prin Senat inseamna, in primul rand, desfiintarea unor intreprinderi, sigur, si totodata cheltuieli in plus pentru intreprinderile din Romania", este de parere Ioan Mintas, prim-vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Liberalii au primit apelul oamenilor de afaceri, care sustin respingerea proiectului.

"Se pare ca mandatul pe care l-am primit din partea angajatorilor este acela de a respinge in integralitatea lui acest proiect legislativ si nu doar de a-l amenda", a spus Florica Chereches, deputat PNL de Bihor.

Propunerea legislativa de modificare a Codului Muncii este initiata de Blocul National Sindical, iar modificarile ar intra in vigoare daca va fi adoptat de Camera Deputatilor.

Principalele modificari aduse Codului Muncii:

  • obligatia angajatorului de a comunica in scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de munca;
  • in cel mult zece zile, salariatul va trebui sa ofere, tot in scris, un raspuns;
  • munca suplimentara, recompensata printr-un spor de cel putin 75% din salariu; acesta va fi platit in urmatoarele 30 de zile;
  • perioada de proba: 10-30 de zile.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#schimbari codul muncii, #modificari Codul Muncii, #oameni afaceri modificari Codul Muncii , #oameni afaceri