Necunoscutul care isi disputa cu Bill Gates pozitia de cel mai bogat om din lume

Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 10:12
14353 citiri
Necunoscutul care isi disputa cu Bill Gates pozitia de cel mai bogat om din lume
Foto: Twitter/Amancio Ortega

Cand vine vorba de cei mai bogati oameni din lume, ne vin in minte imediat nume precum Bill Gates, Warren Buffett sau Mark Zuckerberg.

Desi este mult mai putin cunoscut decat acestia, spaniolul Amancio Ortega isi disputa cu ei pozitiile fruntase din topul global al miliardarilor. Ba chiar a detinut de curand, pentru scurt timp, pozitia de cel mai bogat om din lume, surclasandu-l pe fondatorul Microsoft, ca urmare a unei aprecieri a actiunilor grupului sau Inditex.

Averea sa fluctueaza odata cu valoarea actiunilor companiei sale, dar Ortega continua sa ramana unul dintre cei mai avuti oameni de pe planeta. In prezent, ocupa locul al doilea in topul Forbes, dupa Bill Gates, cu o avere estimata la 67 de miliarde de dolari.

Poate ca multi oameni nu stiu cine este Amancio Ortega, dar au auzit cu siguranta de Zara, unul dintre brandurile detinute de Inditex. Cele peste 2.000 de magazine din intreaga lume reprezinta sursa averii sale impresionante.

In pofida pozitiei sale importante in lumea afacerilor, Ortega este o prezenta discreta in viata publica. Fondatorul Zara a acordat foarte putine interviuri de-a lungul timpului si nu sunt disponibile decat cateva poze cu el.

Totusi, miliardarul spaniol nu avea cum sa ramana o enigma totala. Iata ce stim despre el:

Ortega, in varsta de 80 de ani, locuieste impreuna cu sotia sa intr-un apartament luxos din orasul spaniol A Coruna, cu vedere la Oceanul Atlantic. Dorinta sa de a trece neobservat se reflecta si in vestimentatie. Ortega se imbraca aproape in fiecare zi in pantaloni gri, camasa alba si sacou albastru. Se pare ca nu poarta haine Zara, potrivit Business Insider.

Este pasionat de echitatie si detine un centru dedicat acestei activitati in Galicia.

De asemenea, detine cel mai inalt zgarie-nori din Madrid, Torre Picasso, care are o inaltime de 157 de metri si valoreaza 536 de milioane de dolari, precum si o cladire de apartamente de lux in Miami.

Conduce un Audi A8, dar are si un avion privat Global Express BD-700 in valoare de 45 de milioane de dolari.

Kate Middleton este un mare fan al hainelor Zara.

Criza financiara care a inceput in 2008 a lovit puternic Spania, insa pentru Ortega si actiunile Inditex a fost o perioada infloritoare. Intre 2009 si 2014, averea sa a crescut cu 45 de miliarde de dolari, conform The Local.

A ramas fidel inceputurilor sale modeste

Amancio Ortega s-a nascut in A Coruna. Tatal sau era lucrator feroviar, iar mama sa menajera. Potrivit biografiei sale oficiale, a abandonat scoala la 14 ani pentru a castiga bani, scrie CNBC. A intrat in industria hainelor, unde avea sa-si creeze propriul imperiu.

Ortega a infiintat Zara in 1975, impreuna cu sotia sa de la acea vreme. In portofoliul Inditex se regasesc si brandurile Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka si Stradivarius.

Ortega nu a avut niciodata un birou personal, deoarece ii place sa fie inconjurat de angajati la munca, potrivit biografului sau. La 75 de ani s-a retras din functia de presedinte al Inditex, insa continua sa vina des la sediul companiei din A Coruna. Despre Ortega se mai spune ca, in drum spre serviciu, se opreste de fiecare data la aceeasi cafenea si mananca impreuna cu angajatii la cantina companiei.

Multumirea de sine este cel mai perioculos sentiment, considera Ortega.

"Succesul nu este niciodata garantat. Automultumirea este cel mai rau lucru. Nu-mi ingaduiesc niciodata sa fiu multumit cu ceea ce am facut si am incercat sa inoculez aceasta idee in toate persoanele din jurul meu", a afirmat Amancio Ortega cu ocazia uneia dintre rarele sale declaratii publice.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Amancio Ortega avere, #fondator Zara, #Amancio Ortega Bill Gates , #oameni afaceri