Nou scandal in piata de capital: Afaceristul Catalin Chelu investigat pentru prejudicii de 20 de milioane de euro

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 12:02
5230 citiri
Nou scandal in piata de capital: Afaceristul Catalin Chelu investigat pentru prejudicii de 20 de milioane de euro
Foto:Arhiva

Omul de afaceri Catalin Chelu a fost pus sub urmarire penala, miercuri, de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), fiind acuzat de producerea unor prejudicii de 20 de milioane de euro, prin tranzactii cu titluri de stat.

Potrivit procurorilor, Chelu si alti membri ai familiei sale ar fi infiintat 168 de firme, din care zece organizatii non-profit, prin care cumparau obligatiuni de stat si le vindeau, ulterior, in piata de capital, se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Alaturi de Chelu, sunt pus sub urmarire penala si Cezar Rimar, Doina Lilioara Rimar si Gabriel Constantinescu, din municipiul Galati, alaturi de alte 12 persoane, pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire a unui grup infractional organizat, utilizare de informatii privilegiate, delapidare cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalarea banilor.

"In fapt, s-a retinut ca invinuitul Chelu Calin Catalin, impreuna cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si alte persoane, actionand in scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale prin eludarea dispozitiilor legale referitoare la tranzactiile efectuate pe piata de capital si convertirii in lichiditati a plasamentelor detinute la diferiti emitenti - societati comerciale ale caror actiuni sunt tranzactionate pe BVB - Sectiunea RASDAQ", se arata in comunicat.

In acest scop, invinuitii foloseau cele 168 de firme pentru a achizitiona instrumente financiare si a dobandi o pozitie de control in cadrul mai multor emitenti de valori mobiliare.

De exemplu, in perioada 2001 - 2008, prin grupul de firme controlate de catre membrii gruparii au fost achizitionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF - uri in valoare cumulata de peste 780 de milioane de lei, din care s-au incasat dividende in suma de 760.000 de lei si s-a retras din conturi suma de 154 de milioane de lei.

"Ulterior, invinuitul a dispus in mod discretionar de resursele societatilor astfel controlate, beneficiind de lichiditatile obtinute prin delapidarea patrimoniului acestora", se mai arata in comunicat.

Frauda la Cony Sat

De asemenea, se arata ca firma Cony Sat SA Galati, controlata de membrii gruparii, a inregistrat in contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrari de construire a unor retele de CATV, neexecutate in realitate de catre societatile antreprenoare, cu consecinta diminuarii sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit si TVA.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat la suma de 20 de milioane de euro, corespunzatoare unui rulaj al tranzactiilor bursiere in valoare de 80 de milioane de euro.

La mijlocul lunii octombrie, Catalin Chelu a fost condamnat, de Tribunalul Bucuresti, la sase ani de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la MAI", in care a fost acuzat de tentativa de mituire a fostului secretar de stat in Ministerul de Interne Dan Valentin Fatuloiu. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Acest proces incepuse in decembrie 2010, Chelu fiind a acuzat ca, din luna august a acelui an pana pe 12 noiembrie 2010, i-a promis lui Fatuloiu suma de un milion de euro. De acesti bani, secretarul de stat trebuia sa "indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv sa stopeze prelucrarea in sistem integrat a informatiilor din dosarele penale avand ca obiect infractiuni comise de catre Chelu Catalin Constantin si persoanele apropiate acestuia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Catalin Chelu DIICOT, #Catalin Chelu titluri stat, #ancheta Catalin Chelu , #oameni afaceri