Pe urmele lui Ceausescu: Dezghetul iranian anunta afaceri in crestere pentru Romania

Luni, 15 Februarie 2016, ora 14:08
6077 citiri
Pe urmele lui Ceausescu: Dezghetul iranian anunta afaceri in crestere pentru Romania

La 26 de ani de la Revolutie, Romania redescopera potentialul de afaceri cu Iranul, statul care pana nu demult era sub embargo international, din cauza amenintarii nucleare.

Incepand cu 16 ianuarie, Uniunea Europeana a ridicat sanctiunile economice si financiare impuse acestei tari, iar expertii firmei KeysFin, care ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, sustin ca Romania poate fructifica aceasta oportunitate.

Moment istoric: Sanctiunile economice impuse Iranului de Occident au fost ridicate

Potrivit datelor Ministerului Finantelor si Registrului Comertului, in Romania activeaza in prezent 387 de firme cu actionari cu nationalitate iraniana. Numarul acestora a crescut fata de anul 2013 cu aproximativ 15%, evolutia pozitiva fiind influentata in principal de dezghetul relativ din economie, dupa criza din 2009-2013, se arata in comunicatul KeysFin remis luni Ziare.com.

Cei 2.213 de antreprenori iranieni care fac business in tara noastra sunt cantonati, in marea lor majoritate, in zona Capitalei, acolo unde fac afaceri in principal in comert si industria prelucratoare.

Afacerile din Bucuresti-Ilfov, gestionate de administratorii si actionarii iranieni, s-au ridicat in 2014 la 278,2 milioane de lei, in conditiile in care, la nivel national, cifra totala a business-ului iranian a fost de 332, 2 milioane lei.

Prezente discrete in mediul de afaceri romanesc au fost semnalate in judetele din nordul Moldovei (20,7 milioane lei), Centru (10,6 milioane lei) si Sud (9,3 milioane lei).

Inceputul unei prietenii profitabile: Franta si Iranul, contracte de zeci de miliarde de euro

Alte domenii cu afaceri semnificative sunt industria prelucratoare (28,5 milioane lei - 10,3%) si activitati de servicii administrative si suport (16,6 milioane lei - 5,79%). Oamenii de afaceri iranieni mai deruleaza afaceri si in agricultura, servicii financiare, hoteluri si restaurante, transporturi si IT&C, insa la un nivel nesemnificativ.

Cele mai mari firme cu actionariat iranian prezente in Romania sunt, in ordinea cifrei de afaceri, Inteel Mar, Vox Carrier, UDP - Distributie Papetarie, Olimp Company, Euro Meat Group, Karimi Group, Evesta, Vitrometan, Ostam Impex si Pars Production.

Acestea au derulat, in 2014, afaceri de 225 milioane de lei, fata de 233 de milioane lei in 2013.

Profilul investitorului iranian in Romania

Datele statistice de la Registrul Comertului, prelucrate de KeysFin, arata ca cei mai multi administratori de firma si actionari cu cetatenie iraniana au varsta intre 41-50 de ani, urmati de cei intre 51-60 de ani si peste aceasta varsta.

"Vorbim de oameni de afaceri cu multa experienta in hatisul de business din Romania, cei mai multi cu firme deschise inca din anii '90. Afaceristi caliti la focul insolventelor si falimentelor din perioada crizei, cu un puternic apetit pentru comert si servicii, mai ales in sectorul alimentar-fast-food", explica analistii de la KeysFin.

Decizie istorica legata de Iran ce poate redesena harta energetica a lumii: Cum va fi afectata Romania

Potrivit acestora, anuntul privind ridicarea embargoului economic impus Iranului prinde comunitatea de business din tara noastra intr-un moment in care se face schimbul de stafeta intre generatii.

"Sunt multe companii in care asistam la trecerea business-ului din mainile tatalui in cele ale succesorilor. Vorbim in principal de business-urile construite in anii '90, acolo unde cei care le-au condus in ultimii 20 de ani, au inceput, treptat, sase retraga.

Anuntul privind ridicarea embargoului creeaza o fereastra de oportunitate pentru dezvoltarea unor afaceri in crestere, mai cu seama ca Iranul are resurse financiare si o piata uriasa, care poate absorbi o cantitate uriasa de marfuri si servicii", spun cei de la KeysFin.

Ei sustin ca autoritatile pot sa reia legaturile traditionale cu aceasta tara si sa restarteze conexiunile din anii regimului Ceausescu, atunci cand Iranul reprezenta un partener important pentru Romania.

C.P.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...