Sorin Minea: Politica, cea mai profitabila afacere din Romania - Interviu

Vineri, 04 Martie 2011, ora 07:29
3174 citiri
Sorin Minea: Politica, cea mai profitabila afacere din Romania - Interviu
Foto: Arhiva

Politica reprezinta cea mai mare si mai profitabila afacere din Romania, in acest moment, este de parere Sorin Minea, actionarul majoritar al Angst si presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara Romalimenta.

Statul, care este cel mai mare angajator din Romania, da legi doar pentru a se ajuta pe sine, din cand in cand acestea fiind avantajoase si pentru mediul de afaceri, insa doar din intamplare, asa cum se intampla, de exemplu, cu noul Cod al muncii, a declarat Minea, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, omul de afaceri este de parere ca majorarea preturilor la alimente, la nivel mondial, este o incercare reusita a unor investitori de a forta o crestere artificiala, pentru a obtine profituri mai mari, iar Guvernul Romaniei a "muscat" din aceasta momeala.

In ciuda acestor piedici, Minea se asteapta la o usoara crestere a propriilor business-uri in 2011, sperand la o cifra de afaceri de cel putin 60 de milioane de euro, similara celei de anul trecut.

La cat estimati ca vor ajunge preturile alimentelor, avand in vedere cresterile din ultima perioada si cele anuntate de unii producatori?

Daca vor creste preturile materiilor prime, vor fi probleme pentru toata industria alimentara, nu numai pentru mine.

Eu nu cred in niste scumpiri dramatice ale alimentelor. Parerea mea este ca majorarea de preturi la materii prime a fost usor artificiala. A fost provocata de investitori si de mass media. Au fost niste investitori destepti, care au reusit sa faca valuri suficiente pentru incercarea de crestere artificiala a pretului, pentru profit, asta e parerea mea foarte sincera.

Sigur ca e in interesul lor, dar nu cred ca sunt sinucigasi, pentru ca e foarte greu sa controlezi o piata pe care nu o cunosti. Iar parerea mea este ca au intrat pe o piata pe care nu o cunosc foarte bine si s-ar putea sa-si prinda ghearele.

Cei care au muscat primii sunt cei din Guvern. Insa, din experienta mea, cand oamenii politici incep sa se jeleasca si sa spuna ca trebuie sa ia masuri si ca vine acum criza pe noi, s-a facut un lobby deosebit fata de ei, ca sa rosteasca tampeniile astea. Datoria lor ar fi fost sa spuna ca nu este niciun temei. In clipa in care se agita, s-ar putea sa fie vorba de lobby sau sa aiba si investitii unii dintre ei.

Premierul Emil Boc a declarat ca Romania va iesi din criza in luna aprilie. Credeti ca este posibil acest lucru?

Evolutia Romaniei este misterioasa. Ca sa mearga mai bine, trebuie sa apara ceva nou. Ca sa apara ceva nou, trebuie sa apara schimbari. Daca cineva poate sa imi spuna ca vor aparea schimbari in anul asta, are o bila alba.

Banuiesc ca de aceea este presedinte de partid, de aceea este om politic si de aceea nu renunta la functia de prim-ministru, ca sa-mi spuna mie ca-mi merge din ce in ce mai bine. Am mai avut unul pe care l-au impuscat astia prin '89 si care la fel spunea, ca merge din ce in ce mai bine. Mie nu mi se pare ca merge din ce in ce mai bine, dar, in sfarsit, cu cat sunt mai multe pareri, cu atat mai bine.

Ce masuri ar putea lua Guvernul pentru a ajuta mediul de afaceri?

O singura masura ar trebui sa ia: sa dispara. La ora actuala, haosul pe care l-a creat politica in Romania nu mai are decat o solutie: restructurarea completa a clasei politice. S-a trecut pe un teren pe care nu il stapanesc. Habar n-au economie, habar n-au investitii. Nu toti, dar mare parte dintre ei. Au reusit sa creeze o brambureala infioratoare, legislatia nu este nici cal, nici magar, este undeva pe la jumatate, prost realizata. Nu exista nici un plan real pe termen scurt sau pe termen mediu, este doar plesneala. Din pacate, dovedesc ca habar nu au ce ar trebui facut.

Primul lucru care ar trebui ar fi ca statul sa se autodefineasca. Statul a fost creat pentru a apara cetateanul si pentru a apara bunul mers al afacerilor cetatenilor.

La ora actuala, ei fac un singur lucru: incearca sa creeze ceva, dar afacerile politice pe care le fac au inceput sa fie foarte rentabile. Clasa politica a inceput sa fie din ce in ce mai mare si are nevoie de multi slujitori, de angajati. Cea mai mare afacere si cea mai profitabila afacere in Romania este afacerea de stat, afacerea politica. Cei mai multi salariati sunt in sectorul bugetar, pe niste criterii ascunse. Cele mai mari salarii si cele mai mari cheltuieli sunt la nivelul ministerelor, desi sunt ineficiente toate.

Statul a devenit asa de mare incat a devenit o povara pe umerii celor care produc. Statul e consumator, nu mai protejeaza afacerile, ci consuma si impune legi care sa traga cat mai multi bani din afacerile existente.

Statul roman a devenit o piedica in calea dezvoltarii. Ar trebui redus numarul nu numai al angajatilor din buget, ci si a politicienilor, la jumatate.

La ce legi va referiti cand vorbiti de legislatie prost realizata?

Codul Muncii. Ca toate chestiile facute de Guvern, este cu jumatate de masura. Banuiesc ca ei au pornit de la ideea ca vor sa concedieze din bugetari - dupa ce criterii, ma depaseste - si au bagat cateva clauze. Intamplator, pentru economia reala, clauzele sunt avantajoase. Ma refer la concedierile colective, la perioada de proba, la normarea muncii, la timpul de munca. Toate chestiile astea sunt avantajoase, pentru ca traiam intr-o dictatura proletara. Sindicatele impusesera absolut tot ceea ce doreau.

Dar, daca se dorea o flexibilizare reala a economiei, clauzele trebuiau sa fie putin mai dure si mai la obiect. Asa sunt nici bune, nici rele, sunt undeva pe la mijloc, existand un singur lucru care avantajeaza, de asemenea, doar statul: faptul ca se pot face concedieri colective fara motivatie si fara despagubiri. Asta se intampla la bugetari, de obicei. Deci statul si-a dat iar o lege pentru el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Sorin Minea, #crestere preturi alimente, #Sorin Minea politica , #oameni afaceri
Comentarii