Sunt bogatii mai putin etici?

Marti, 28 Februarie 2012, ora 21:02
1521 citiri
Sunt bogatii mai putin etici?
Foto: Arhiva

De la debutul crizei economice, in 2008, am fost bombardati cu stiri despre comportamentul indoielnic manifestat in sali de consiliu, birouri si alte spatii "placate cu aur".

O serie de experimente realizate de psihologii de la Universitatea din California, Berkeley, sugereaza ca persoanele care au o pozitie sociala si financiara mai buna sunt mai inclinate sa minta, sa insele sau sa manifeste alte tipuri de comportament imoral, comparativ cu cei care ocupa o pozitie mai joasa pe scara socio-economica, potrivit CNN.

"Se pare ca statutul elevat din punct de vedere al avutiei te face sa iti doresti mai mult, iar aceasta dorinta te face sa ocolesti sau sa incalci regulile pentru a-ti servi propriul interes", a spus Paul Piff, autorul principal al studiului.

Concluziile au fost extrase din sapte experimente diferite care au inclus, in total, peste 1.000 de persoane.

In primele doua experimente, cercetatorii au investigat relatia dintre tipul masinii si comportamentul soferului. Soferii cu masini mai scumpe s-au angajat mai des in depasirea altor automobile in traficul aglomerat si au fost mai putin dispusi sa cedeze trecerea pietonilor.

In cadrul unui alt experiment, mai multi studenti au fost intrebati daca sunt dispusi sa se comporte imoral in diverse scenarii de zi cu zi, cum ar fi sa isi insuseasca un top de coli din biroul in care lucreaza, sa nu semnaleze greseala casierului facuta in favoarea lor sau sa accepte sfaturi necinstite despre examene viitoare.

Studentii care se considerau mai bine plasati in ierarhia socio-economica au fost mai inclinati decat ceilalti sa spuna ca ar lua decizii mai putin onorabile in situatii ipotetice.

"Nu spunem ca nu ar trebui sa avem incredere in cei bogati sau ca cei bogati sunt corupti. Insa aceste experimente subliniaza disparitatile in mediile sociale si faptul ca diferitele pozitii ocupate dau nastere unor tendinte aproape naturale si unor valori sociale divergente", a spus Piff.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#bogati, #comportament imoral , #oameni afaceri