Tara europeana acuzata ca tine partea Rusiei: Nu vrea inasprirea sanctiunilor

Luni, 14 Iulie 2014, ora 10:55
4349 citiri
Tara europeana acuzata ca tine partea Rusiei: Nu vrea inasprirea sanctiunilor
Foto: caravella.eu

Uniunea Europeana (UE) a adaugat, saptamana trecuta, 11 nume noi pe lista sanctiunilor, majoritatea fiind lideri separatisti ai provinciilor Donetk si Luhansk din estul Ucrainei.

Desi Occidentul a avertizat in repetate randuri ca va inaspri masurile aplicate Rusiei, acest lucru nu s-a intamplat, iar multi lideri de pe batranul continent arata Italia cu degetul, potrivit Financial Times.

Criza in Ucraina: UE pregateste noi sanctiuni

"Era clar ca ei vor lua o pozitie extrema inca din prima zi", a spus un diplomat de la Bruxelles, care a preferat sa ramana anonim.

Asemenea germanilor, care au respins aplicarea unor sanctiuni mai dure, si companiile italiene au legaturi puternice cu cele rusesti.

Diplomatii din statele care militeaza pentru actiuni mai agresive fata de Rusia au acuzat Guvernul de la Roma ca nu a fost de acord cu acest gen de masuri pentru a face pe plac oamenilor de afaceri autohtoni.

Pe de alta parte, oficialii italieni neaga aceste acuzatii. Potrivit sursei citate, premierul Matteo Renzi a stat de vorba cu omologul sau german, Angela Merkel.

"Dupa o discutie de trei ore, am decis in unanimitate - repet, in unanimitate - sa adaugam 11 nume pe lista sanctiunilor", a spus Stefano Sannino, ambasadorul Italiei la UE, care a mentionat ca pozitia tarii sale a fost similara cu cea a Germaniei si Frantei.

Italia este al doilea cel mai mare partener comercial al Rusiei in UE, dupa statul condus de Angela Merkel. Cele mai importante legaturi sunt in domeniul energetic si cel bancar.

In ultima vreme, Kremlinul a inceput sa faca presiuni asupra Italiei. Intr-un interviu acordat presei din peninsula, un bancher rus apropiat al presedintelui Vladimir Putin a mentionat ca sanctiunile aplicate Rusiei ar putea cauza daune in valoare de cel putin 10 miliarde de euro economiei Italiei.

Acuzatiile vin in contextul in care Roma urmeaza sa preia presedintia rotativa a Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Italia opune sanctiuni Rusia, #Italia sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia , #oameni afaceri