Ziare.com

Tarile europene care detin cheia sanctiunilor aplicate Rusiei

de Constantin Pescaru
Marti, 06 Mai 2014, ora 10:32

   

Tarile europene care detin cheia sanctiunilor aplicate Rusiei
Cele mai mari companii din Rusia, inclusiv cele conduse de apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, si-au transferat zeci de miliarde de dolari in pardisurile fiscale din Europa, astfel ca aceste tari ar putea reprezenta cheia sanctiunilor occidentale impuse Kremlinului.

Giganti din industrii precum petrol, gaze, minerit si retail din Rusia au inregistrat active de zeci de miliarde de dolari in Olanda, Luxemburg, Cipru, Elvetia si Irlanda, pentru a se feri de taxe si iesiri de capital, arata Bloomberg.

Daca va fi ingenuncheata, Rusia va trage in jos si alte tari - cum sta Romania

Printre aceste companii se numara Rosneft, Gazprom, Lukoil si Gunvor Group cu sediul in Geneva, fondata de un asociat al lui Putin, care este vizat de sanctiuni.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In consecinta, paradisurile fiscale din Europa ar putea ajuta Occidentul sa determine Moscova sa slabeasca presiunile asupra Ucrainei, arata sursa citata.

O slabiciune a companiilor rusesti este faptul ca subsidiarele lor sunt raspandite pe batranul continent, astfel ca sunt expuse la sanctiuni. Totusi, capitalizarea acestei vulnerabilitati necesita o mana de ajutor de la tarile care se bazeaza pe exodul de capital din Rusia si care au protejat investitorii de legile internationale - mai pe scurt, paradisurile fiscale.

"Daca se poate demonstra ca proprietarii acestor active, prin structurile olandeze, sunt vizati de sanctiunile Occidentului, atunci nu incape indoiala ca ele pot fi inghetate", a spus Jack Blum, fost investigator al Senatului SUA si expert in problemele spalarii banilor si paradisurilor fiscale.

"Intrebarea este: Cat de departe este dispus cineva sa mearga? Elvetienii, olandezii, luxemburghezii sunt pregatiti sa faca acest lucru? Toata lumea stie ca practicile de acest gen au loc de ani de zile", a adaugat expertul.

Olanda, Cipru, Luxemburg si Irlanda fac parte din Uniunea Europeana, asa ca sunt nevoite sa aplice sanctiunile impotriva Rusiei anuntate de blocul comunitar. Totusi, ele au posibilitatea sa inaspreasca masurile, insa acest lucru pare improbabil, mai scrie Bloomberg. Elvetia nu este in UE.

Multe state europene au avut o atitudine ambivalenta in ceea ce priveste sanctiunile aplicate Rusiei, deoarece le alimenteaza cu gaze si petrol. Mai mult, oligarhii rusi detin multe dintre proprietatile din Londra.

Cancelarul german Angela Merkel a spus, pe 2 mai, ca este dispusa sa sprijine "pedepsirea" Kremlinului daca acesta se va amesteca in alegerile prezidentiale din Ucraina, care ar trebui sa aiba loc pe 25 mai.

"E critic ca autoritatile din statele in care rusii au investiti multi bani sa se solidarizeze", a mentionat Juan Zarate, un fost consilier american pe probleme de securitate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2354 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dl. Pescaru, puteti sa dati un singur exemplu de ceea ce numiti

"paradisurile fiscale din Europa"?
Nici una din tarile citate (Olanda, Luxemburg, Cipru, Elvetia si Irlanda) nu pot fi asimilate cu un paradis fiscal.
Comparate cu un paradis, da, din alte considerente, dar in nici un caz fiscale!

Paradis foscal pot fi numite Cayman Island, Delaware, Bahamas, etc... destinatii un pic mai exotice. Restul tarilor "normale" se supun unei legislatii financiare riguroase si transparente, la cererea justitiei! Nu se mai pot ascunde valize de bani, asa cum va imaginati dvs. ca este posibil :)))

 

Constant - Paradis fiscal se numeste tara care te favorizeaza din

..punct de vedere fiscal. Elvetia, unde zici ca traiesti, e cel mai mare Paradis Fiscal din Europa. O stie toata lumea. Daca vrei sa depui bani intr-un cont elvetian pe langa taxe mici nu te intreaba nimeni de provenienta banilor. Doar in ultimii ani, sub multe presiuni externe Elvetia a acceptat sa dezvaluie SUA, Germaniei, Italiei,etc, informatii din conturile strainilor, doar daca statul respectiv o cere pentru cetatenii SAI. Deci in continuare Elvetia e Paradisul Europei(al Europei) pentru banii din toata lumea.
Pe langa asta, as vrea sa vad si eu banca care blocheaza conturile Gazprom. In orice tara din Europa. :))

 

Marin. Confundati tot. In "paradis fiscal" esxist cuvantul

"FISCAL" care reprezinta cheia. Parasis fiscal este tara in care fiscul nu poate sa afle nimic despre tine, si nu poate sa te taxeze. Paradisele fiscale cele mai cunoscute sint sub cele de model englezesc, deschise sub forma de "trustee". Imposibil de determinat cine poseda si ce poseda ceva!

Elvetia nu are acest sistem financiar sau fiscal. De altfel, nici un non-rezidant (persoana fizica sau morala) un Elvetia, NU POATE sa isi deschida un cont aici! Ce sa mai spunem de mitiacul care crede ca vine ce valiza de bani, si nimeni nu il intreaba nimic?!?!
Pentri informarea dumneavoastra, strainii care au conturi aici, le au deschise prin fiduciare sau prin oameni de incredere rezidenti aici! Deci, atat provenienat banilor, cit si valoarea depozitelor sint cunoscute de catre autoritati si de catre fisc. Aceasta este valabil si pentru sefi de state (ex Ianukovici) si pentri oameni de rand, caun cantret sau sportiv oarecare.
Singurul paradis "fiscal" elvetian sint taxele fiscale care sint corecte, nu confiscatoare ca in Franta, Germania, etc. Si mai exista, pentru cei extrem de bogati, o fiscalitate forfetara (suma fixa anuala, care se bazeaza pe 20x cheltuielile de intretinere ale castelui, automobilelor, iachturilor, etc). Dar cu conditia ca acest bogat sa nu aiba activitate lucrativa in CH!
In rezumat:
*in CH ai 20 milioane, platesti 100'000.-/an fix.
*in Franta, platesti 70% din 20 de milioane!!!! Confiscare adevarata. De aceea, un Despardieux a devenit rus, ca sa nu mai plateasca impozite socialiste nemasurate. Si ca el, mii de alti oameni au ales resedinta in alte tari mai convenabile.
Sper sa fi fost clar.

Ne jucam de-a "ba da, ba nu" ?

*in CH ai 20 milioane, platesti 100'000.-/an fix.
*in Franta, platesti 70% din 20 de milioane!!!!

Elocvent exemplul, nu trebuie adaugat nimic in ce priveste Paradisul Fiscal.

De banii furati de nazisti ce zici?

Multe averi,poate nerevendicate,din banii furati de nazisti au contribuit si contribuie la bunastarea Elvetiei.Asa este peste tot,banii furati de la unii ii ajuta pe altii.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor