Tarile europene care detin cheia sanctiunilor aplicate Rusiei

Marti, 06 Mai 2014, ora 10:32
4188 citiri
Tarile europene care detin cheia sanctiunilor aplicate Rusiei
Foto: Wikipedia

Cele mai mari companii din Rusia, inclusiv cele conduse de apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, si-au transferat zeci de miliarde de dolari in pardisurile fiscale din Europa, astfel ca aceste tari ar putea reprezenta cheia sanctiunilor occidentale impuse Kremlinului.

Giganti din industrii precum petrol, gaze, minerit si retail din Rusia au inregistrat active de zeci de miliarde de dolari in Olanda, Luxemburg, Cipru, Elvetia si Irlanda, pentru a se feri de taxe si iesiri de capital, arata Bloomberg.

Daca va fi ingenuncheata, Rusia va trage in jos si alte tari - cum sta Romania

Printre aceste companii se numara Rosneft, Gazprom, Lukoil si Gunvor Group cu sediul in Geneva, fondata de un asociat al lui Putin, care este vizat de sanctiuni.

In consecinta, paradisurile fiscale din Europa ar putea ajuta Occidentul sa determine Moscova sa slabeasca presiunile asupra Ucrainei, arata sursa citata.

O slabiciune a companiilor rusesti este faptul ca subsidiarele lor sunt raspandite pe batranul continent, astfel ca sunt expuse la sanctiuni. Totusi, capitalizarea acestei vulnerabilitati necesita o mana de ajutor de la tarile care se bazeaza pe exodul de capital din Rusia si care au protejat investitorii de legile internationale - mai pe scurt, paradisurile fiscale.

"Daca se poate demonstra ca proprietarii acestor active, prin structurile olandeze, sunt vizati de sanctiunile Occidentului, atunci nu incape indoiala ca ele pot fi inghetate", a spus Jack Blum, fost investigator al Senatului SUA si expert in problemele spalarii banilor si paradisurilor fiscale.

"Intrebarea este: Cat de departe este dispus cineva sa mearga? Elvetienii, olandezii, luxemburghezii sunt pregatiti sa faca acest lucru? Toata lumea stie ca practicile de acest gen au loc de ani de zile", a adaugat expertul.

Olanda, Cipru, Luxemburg si Irlanda fac parte din Uniunea Europeana, asa ca sunt nevoite sa aplice sanctiunile impotriva Rusiei anuntate de blocul comunitar. Totusi, ele au posibilitatea sa inaspreasca masurile, insa acest lucru pare improbabil, mai scrie Bloomberg. Elvetia nu este in UE.

Multe state europene au avut o atitudine ambivalenta in ceea ce priveste sanctiunile aplicate Rusiei, deoarece le alimenteaza cu gaze si petrol. Mai mult, oligarhii rusi detin multe dintre proprietatile din Londra.

Cancelarul german Angela Merkel a spus, pe 2 mai, ca este dispusa sa sprijine "pedepsirea" Kremlinului daca acesta se va amesteca in alegerile prezidentiale din Ucraina, care ar trebui sa aiba loc pe 25 mai.

"E critic ca autoritatile din statele in care rusii au investiti multi bani sa se solidarizeze", a mentionat Juan Zarate, un fost consilier american pe probleme de securitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#paradisuri fiscale sanctiuni Rusia, #paradisuri fiscale Europa Rusia, #sanctiuni Rusia Europa, #Occident sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia , #oameni afaceri