Titanii din business care isi doneaza averile

Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 08:25
8147 citiri
Titanii din business care isi doneaza averile

Mark Zuckerberg a anuntat saptamana aceasta ca va dona 99% din actiunile detinute de familia sa la Facebook, evaluate in prezent la 45 miliarde de dolari.

Modul neconventional in care fondatorul Facebook a ales sa isi exprime viziunea filantropica, recurgand la o societate cu raspundere limitata, si nu la o fundatie non-profit traditionala, a dat insa nastere la numeroase controverse.

Proaspat tatic, Mark Zuckerberg anunta ca doneaza 99% din actiunile Facebook

Zuckerberg nu este singur miliardar care se confrunta cu critici chiar si atunci cand vine vorba de actul de a darui. Initiativele caritabile ale titanilor din business sunt considerate de unii doar o strategie prin care se urmareste evitarea taxelor, in timp ce altii si-au exprimat ingrijorarea ca aceasta mega filantropie poate duce la oligarhie, in care cateva persoane modeleaza viitorul lumii.

Nasterea micutei Max Zuckerberg a starnit o furtuna pe Facebook

Alteori, miliardarii au fost acuzati ca numesc donatie ceea ce este de fapt finantarea proiectelor lor favorite.

Cu toate acestea, sunt multi oameni de afaceri care au alocat sume considerabile in scopuri caritabile, iar Huffington Post a realizat o lista cu cei mai cunoscuti dintre ei.

Barry Diller (3 miliarde de dolari)

Omul de afaceri Barry Diller si sotia sa, designerul Diane von Furstenberg, au donat 130 de milioane de dolari pentru construirea unui parc plutitor pe raul Hudson din New York. De asemenea, Diller a facut o donatie de 30 de milioane de dolari catre organizatia caritabila Motion Picture & Television Fund, pentru a oferi servicii de sanatate celor care lucreaza in industria de divertisment.

Michael Bloomberg (40,9 miliarde de dolari)

Fostul primar al orasului New York se afla in spatele fundatiei Bloomberg Philanthropies. Aceasta a colaborat inclusiv cu organizatia Campaign for Tobacco Free Kids, care militeaza pentru reducerea fumatului, si cu organizatia de mediu Sierra Club.

Bill Gates (76 miliarde de dolari)

Cel mai bogat om din lume si sotia sa, Melinda Gates, intentioneaza sa doneze 60 de miliarde din averea lor prin intermediul Fundatiei Bill si Melinda Gates, o mare parte din acesti bani fiind destinata sprijinirii luptei impotriva HIV/SIDA si malariei.

Warren Buffett (62 de miliarde de dolari)

In 2014, Buffett a donat aproximativ 2,1 miliarde de dolari fundatiei caritabile a lui Bill Gates si 215 milioane de dolari fundatiei Susan Thompson Buffett (numita dupa fosta sa sotie), care ofera burse pentru educatie.

Steve Case (1,37 de miliarde de dolari)

Fondatorul AOL sprijina "oameni si idei care pot schimba lumea", prin intermediul Case Foundation.

Larry Ellison (48,9 miliarde de dolari)

Fondatorul Oracle a afirmat ca 95% din averea sa va fi alocata in cele din urma unor cauze filantropice. Una dintre aceste cauze este sustinuta de Fundatia Lawrence Ellison care actioneaza, partial, in domeniul cercetarii si al contracararii aspectelor negative ale imbatranirii.

Sheryl Sandberg (1 miliard de dolari)

Directorul operational al Facebook a donat aproape 12 milioane de dolari in 2012, insa nu a dezvaluit numele beneficiarilor.

George Lucas (5 miliarde de dolari)

In octombrie, directorul "Star Wars"a donat 10 milioane de dolari catre scoala de film de Universitatea din California de Sud pentru a ajuta studentii de culoare si hispanici.

Carl Icahn (21 de miliarde de dolari)

In 2012, magnatul american a donat 200 de milioane de dolari catre Mount Sinai School of Medicine din New York.

Elon Musk (13 miliarde de dolari)

Seful Tesla a donat 10 milioane de dolari anul acesta Institutului pentru Viitorul Vietii, pentru a sprijini finantarea proiectelor privind inteligenta artificiala.

Paul Allen (18,1 miliarde de dolari)

Cofondatorul Microsoft si-a dedicat o mare parte din avere cercetarii stiintifice. Printre altele, Allen a donat 300 de milioane de dolari unui institut de cercetare a creierului din Seattle.

Eli Broad (7,4 miliarde de dolari)

Antreprenorul din spatele a doua companii din topul Fortune 500, Broad si sotia sa Edyth au infiintat o fundatie care le poarta numele pentru a sprijini educatia, stiinta si artele.

Citeste si:
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, 16 septembrie, într-un interviu la TVR 1, că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru...
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Sursa: Ziare.com