Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Traiau pe strazi, insa astazi sunt milionari si miliardari. Cum cladesti succesul din nimic

Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 06:49
18572 citiri
Traiau pe strazi, insa astazi sunt milionari si miliardari. Cum cladesti succesul din nimic
Foto: Paul Mitchell

Este impresionant sa avansezi dintr-o pozitie ca cea de asistent administrativ la postul de CEO al unei companii importante. Dar sa reusesti sa atingi culmile succesului dupa ce odata obisnuiai sa dormi sub cerul liber este o lectie de viata cu adevarat valoroasa.

Kevin Green a stiut intotdeauna ca vrea sa fie milionar, insa visul sau parea departe de realitate la 19 ani, in anii 1980, cand nu avea nici macar un adapost deasupra capului.

Green, care urmase un colegiu agricol, avea cateva idei noi pe care dorea sa le implementeze la ferma de lapte a familiei sale din Tara Galilor, insa totul a degenerat intr-o cearta puternica cu tatal sau, iar tanarul a plecat de acasa, potrivit Yahoo Finance.

A ajuns in Yeovil, din Somerset. Fara bani sau adapost, Green a inceput sa interactioneze cu oamenii strazii din zona.

Dupa sase luni petrecute pe strazi, in care s-a hranit cu resturi de mancare lasate de soferii de camion, Green a aflat despre un post de administrator disponibil la o ferma din apropiere. A strans bani din cersit si si-a cumparat un costum de la un magazin pentru saraci.

A obtinut jobul chiar si dupa ce i-a marturisit fermierului ca locuieste pe strazi. Noul job ii asigura si cazare. La 20 de ani se ocupa deja de trei ferme.

Dupa ce sora sa s-a imbolnavit, Green a decis sa se intoarca acasa, unde a inceput sa administreze ferma familiei, aplicand ideile respinse anterior. Simtea insa ca isi doreste mai mult.

O bursa obtinuta la Nuffield Trust i-a adus oportunitatea sa cunoasca oameni de afaceri ca Bill Gates si pe Richard Branson, dar si numerosi jucatori importanti din domeniul dezvoltarii imobliare, care l-au inspirat sa le calce pe urme.

A inceput sa cumpere proprietati si sa le vanda obtinand profit. In prezent, Green este milionar si are peste 700 de proprietati.

In opinia lui, ce-i deosebeste pe antreprenori de oamenii obisnuiti este faptul ca primii trebuie sa fie cei care actioneaza. "Este mai bine sa incerci si sa dai gres, decat sa nu incerci deloc", considera Green.

Cand cunosti disperarea fara limite

David Sandoval este fondatorul Purium Health Products, o companie de milioane de dolari din industria alimentatiei sanatoase.

Inainte sa ajunga aici, Sandoval a fost nevoit sa depaseasca o multime de obstacole, scrie Inc.com.

"Cand eram copil, familia mea facea eforturi mari pentru a pune mancare pe masa. Ce m-a inspirat cel mai mult a fost timpul petrecut pe strazi, dormind sub stele, pe pamant. (...) Disperarea fara limite pe care am cunoscut-o la varsta de 16 ani a fost forta motrice a motivatiei mele pentru a reusi si pentru a-i ajuta pe altii", afirma Sandoval.

Viata lui a luat o noua turnura atunci cand a devenit DJ la radio, la inceputul anilor 1990. Noua postura l-a ajutat sa-si gaseasca vocatia.

Purium, compania infiintata de Sandoval, a avut venituri de 47 de milioane de dolari in 2014 si se asteapta sa genereze 75 de milioane de dolari in acest an.

Sandoval nu vrea sa se opreasca aici. "Scopul meu este sa devenim o companie de 1 miliard de dolari si stiu ca pot realiza acest lucru", spune el.

John Paul DeJoria sau "visul american" devenit realitate

Poate cel mai puternic exemplu de transpunere in realitate a "visului american" este povestea miliardarului John Paul DeJoria (foto), in varsta de 71 de ani, care a fondat, in anii 1980, doua companii emblematice: John Paul Mitchell Systems si Patron Spirits.

Pe la 20 de ani, DeJoria erau un parinte singur, fara locuinta, care aduna sticle goale pentru a-si intretine fiul de trei ani, noteaza Business Insider.

Pana sa ajunga la o avere estimata in prezent la peste 3 miliarde de dolari, a lucrat ca om de serviciu, ca agent de vanzari si a fost concediat de mai multe ori.

John Paul Mitchell Systems, care comercializeaza produse pentru ingrijira parului, a fost infiintata cu 700 de dolari. Masina sa servea drept birou al companiei.

"Cand esti atat de jos incat poti vedea cum umbla furnicile pe tine, nu mai poti decat sa te ridici. Si dupa ce o faci este usor sa daruiesti si sa ii ajuti pe altii, pentru ca iti amintesti unde erai inainte", spune DeJoria.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#afaceri oameni fara adapost, #afaceri succes , #oameni afaceri