Un fost candidat la presedintia tarii, intre cei mai bogati romani

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 22:52
17813 citiri
Un fost candidat la presedintia tarii, intre cei mai bogati romani

In Top 300 Capital al milionarilor autohtoni in euro, editia 2012, avem surpriza sa intalnim si numele unui cunoscut politician al anilor '90, cu foarte dese si influente aparitii publice la vremea respectiva, si care, nici mai mult nici mai putin, a incercat in 1992 chiar sa-i ''sulfe'' scaunul suprem de la Cotroceni lui Ion Iliescu.

Este vorba de Ioan Manzatu, acum octogenar, un politician de prima linie imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, dar intrat intr-un con de umbra dupa ratarea prezidentialelor din '92, dar foarte activ, ulterior, in cercetare stiintifica si productie aferenta de varf (a inventat apa structurata, aplicatie in industria antibioticelor).

Astfel, compania pe care o detine impreuna cu familia, Biotehnos, s-a facut cunoscuta prin cercetare fundamentala si aplicata pentru produse farmaceutice si cosmetice in mod exclusiv pe principii active naturale, profitul realizat fiind unul destul de considerabil.

Iar averea acumulata e una pe masura, fiind estimata in momentul de fata la 52-54 milioane de euro, ceea ce-l aduce pe Manzatu pe locul 101 in topul celor mai bogati romani, devansand cu mult la acest capitol pe marea majoritate a celorlalti fosti 46 de aspiranti, in timp, la sefia statului roman post-decembrist (mai putin pe Ion Ratiu, decedat insa, si George Becali).

Cat priveste candidatura lui Manzatu, din partea Partidului Republican (pe care l-a si fondat) la functia de Presedinte al Romaniei, trebuie spus ca acesta a luat ceva voturi in 1992, anume 362.485, in conditiile in care s-a ''batut'' cu Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Gheorghe Funar.

Dupa esecul prezidential, previzibil de altfel, de acum doua decenii, drumul politic al lui Ioan Manzatu s-a blocat definitiv, dar cel stiintific si de afaceri s-a deschis larg, devenind unul realmente de succes.

#Ioan Manzatu candidat presedentie 92, #Manzatu inventator, #compania Biotehnos, #Top Capital 300 , #oameni afaceri