Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Verificarea averilor bogatilor, o manevra politica?

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 12:09
3607 citiri
Verificarea averilor bogatilor, o manevra politica?
Foto: Spanishvida

Controlul averilor nejustificate va avea drept tinta primara bogatii prezenti in topurile miliardarilor, a spus Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, castigand, probabil, simpatia multor romani care sunt obligati sa supravietuiasca dintr-un salariu minim.

Cat de eficienta va fi aceasta verificare si cati bani ar putea aduce, avand in vedere ca persoanele din aceste topuri au afacerile la vedere, ei fiind inclusi in clasamente pe baza rezultatelor financiare ale companiilor pe care le detin si ale propriilor declaratii privind activele pe care le au, ramane insa de vazut.

Ziare.com a stat de vorba cu o parte din oamenii de afaceri vizati si a incercat sa afle care este parerea lor vizavi de aceasta decizie.

Stefan Vuza, patronul grupului SCR (Serviciile Comerciale Romane), cu avere estimata la 250 de milioane de euro in Top 300 Cei Mai Bogati Romani, facut de Capital, si de 170 - 175 de milioane de euro in Top 500 Miliardari, editat de Forbes Romania, crede ca aceste declaratii au un scop pur politic.

"Nu va avea rezultatele scontate. Legea este proasta. El zice 'hai sa impozitam 16 la suta asupra averilor care nu sunt justificate'. Dar e foarte greu de definit. Se va ajunge in instanta si parghiile avocatesti sunt nenumarate si nu se va ajunge nicaieri. Dar sunt de acord sa-l faca, sa trecem prin furcile acestea caudine. Dar ei nu fac decat chestii de politica: 'hai sa dam in astia, ca astia au bani si lumea este saraca'", a comentat Stefan Vuza, pentru Ziare.com.

Omul de afaceri clujean este de acord cu aceste verificari, insa are o conditie: dupa ce se afla cine are averi justificate si cine nu, sa nu se prezinte doar partile negative, ci si pe cei care sunt in legalitate.

"Eu cunosc lumea de afaceri clujeana. N-as vrea sa zic ca este cea mai buna, dar, intr-adevar, toti cei din Top 300 din Cluj s-au evidentiat cu totul si cu totul pozitiv. Nimeni nu are probleme de faliment, nimeni nu are bodyguarzi, nimeni nu are scandaluri politice. As vrea sa inceapa cu clujenii, dar cu o mica precizare. Dupa ce ii verifica pe toti, sa iasa tot dumnealui in presa si sa spuna: 'Domnilor, acestia sunt curati'. Nu sa iasa doar cu aia negativi. O sa gaseasca vreo 3 din 300, iese cu aia 3 si toata tara o sa spuna ca toti cei 300 sunt patati", a spus Vuza.

La randul sau, Sorin Minea, actionarul majoritar al lantului de magazine Angst, cu avere estimata intre 24 - 26 de milioane de euro (Top 300) si 15 -16 milioane de euro (Top 500) este de parere ca declaratiile ministrului Finantelor Publice au fost facute mai mult pentru presa.

"Banuiesc ca 'incep cu cei din Top 300' e spus pentru presa, nu cred ca se gandeste la chestia asta. Sa incepi sa verifici averile celor care le-au declarat este ilogic. In sfarsit, ma lasa rece, e treaba lui. Mai ales ca averile alea din Top 300 sunt estimate de ziaristi, nu declarate de cei din top. Ii urez succes", a comentat Minea, pentru Ziare.com.

Radu Enache, proprietarul lantului de hoteluri Continental, cu o avere de 60 - 65 milioane de euro (Top 300) si 150 de milioane de euro (Top 500), crede ca ANAF ar trebui sa se concentreze pe gasirea si pedepsirea firmelor care fac angajari la negru, in special in turism, unde frauda este de aproximativ 50 la suta.

"Chestiunea asta cu averile, si in special la cei 300, dupa parerea mea, asa de hilara e... Nici nu stiu ce tip de legislatie poate sa mi se opuna, pentru ca nu am banii mei investiti in bunuri, in barci, in masini, etc. Am in actiunile mele la Continental. Nu vreau sa spun ca este mult zgomot pentru nimic ca sa nu par carcotas. Dar mi se pare ca sunt multe alte lucruri in care, intr-adevar, se evadeaza fiscal puternic de tot si unde ar trebui sa se concentreze", a declarat Enache, pentru Ziare.com.

Alti oameni de afaceri spera ca Gheorghe Ialomitianu sa vina personal sa faca aceste controale, pentru a-l putea intreba, fata in fata, ce masuri ia pentru deblocarea economiei.

"Il asteptam cu mare drag. Stiti cumva cand vine, a zis?", a spus, amuzat, Remus Benta, actionarul majoritar al Benta Group, pentru Ziare.com. "Noi suntem un grup de companii, ne platim impozitele, lucram doar in legalitate si il asteptam pe domnul ministru cu mare drag. Insa in vizita respectiva, l-am intreba ce face dansul pentru pentru economia asta, ca s-o deblocheze putin, pentru companiile care isi platesc impozitele la stat, nu pentru cei care nu platesc la stat, aia nu ne intereseaza", a completat omul de afaceri din Targu Mures, a carui familie are o avere estimata intre 90 - 95 de milioane de euro (Top 300 si Top 500).

In schimb, Elan Schartzenberg, proprietarul Neocity Group, cu o avere cuprinsa intre 45 - 50 de milioane de euro (Top 300) si 40 - 42 de milioane de euro (Top 500) asteapta sa vada si actiunile in sine, nu doar declaratiile. "Cand o sa inteleg exact la ceea ce refera domnul ministru o sa pot sa-mi dau cu parerea. E o poveste. Stiu titlul, vreau sa vad continutul", a comentat omul de afaceri, pentru Ziare.com.

Cum se va efectua controlul averilor nejustificate

Ministerul Finantelor a publicat proiectul cu normele de aplicare pentru verificarea persoanelor cu averi mari, nejustificate.

Agentii ANAF vor solicita acestora, dar si persoanelor cu care acesta a avut sau are raporturi economice sau juridice, informatii, clarificari, explicatii si documente cu privire la averea acumulata. De asemenea, se vor cere informatii de la autoritati si institutii publice.

Toate informatiile si documentele vor fi, ulterior, analizate si se vor confrunta informatiile obtinute din administrarea mijloacelor de proba cu cele din declaratiile fiscale depuse de persoane verificata sau, dupa caz, de platitorii de venit sau terte persoane.

Dupa ce se ajunge la o concluzie, se va discuta cu persoane fizica verificata si/sau imputernicitii acesteia si se va stabili diferenta de baza de impozitare ajustata, prin utilizarea metodelor indirecte, prevazute in Codul de procedura fiscala, precum si a obligatiilor fiscale corespunzatoare acesteia.

Pentru verificarea situatiei fiscale persoanale a persoanelor fizice, organele fiscale vor incepe cu o analiza de risc. Aceasta reprezinta activitatea de a identifica riscurile de nedeclarare a veniturilor impozabile, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le comunica organelor fiscale competente pentru selectarea persoanelor fizice care vor fi supuse verificarii fiscale prealabile documentare.

Dupa analiza de risc, se va selecta grupul de persoane care vor fi supuse verificarii fiscale prealabile, se va face verificarea fiscala prealabila documentara pentru fiecare persoana, iar apoi se va efectua verificarea fiscala propriu-zisa a acestor persoane.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#verificare averi nejustificate, #control averi, #Gheorghe Ialomitianu cotrol averi , #oameni afaceri