Vezi care sunt cei mai bogati romani

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 18:45
12899 citiri
Vezi care sunt cei mai bogati romani
Foto: Bloombiz

Dinu Patriciu a ramas in fruntea miliardarilor din Romania, averea sa fiind evaluata la 2,3 miliarde de euro de Forbes Romania, fata de nivelul din anul anterior, de 2,2 miliarde de euro.

Prins de criza in posesia unor sume uriase de bani lichizi, Dinu Patriciu a investit zeci de milioane de euro doar in acest an, in deschiderea unor noi afaceri, cum ar fi magazinele de proximitate, supermarketurile si agentiile de pariuri sportive.

Totusi, cea mai mare parte a averii sale a provenit din vanzarea Rompetrol, Patriciu avand si afaceri in domeniul bancar, in IT&C, imobiliare si media.

In Top 500 Miliardari din Romania, realizat de revista Forbes Romania, publicata de grupul de presa detinut de Dinu Patriciu, Adevarul Holding, Timis (Vasile) Frank se regaseste pe pozitia secunda.

Averea sa a inregistrat un salt spectaculos, de la 190 - 200 de milioane de euro in 2009 la 1 - 1,1 miliarde de euro in acest an. Timis detine 14,97 la suta din African Mineral, companie ce a descoperit, recent, cel mai mare zacamant de mineruri de fier din lume, de 10,5 miliarde de tone. De asemenea, Timis deruleaza afaceri in industria farmaceutica si in cercetare.

Proprietarul companiei Interagro, Ioan Niculae, a beneficiat de pe urma unei cresteri importante a pretului graului, in acest an, pe fondul interzicerii exporturilor de cereale din Rusia si Ucraina, din cauza secetei si a incediilor devastatoare.

In plus, Niculae a inregistrat si o crestere a comenzilor de ingrasaminte din strainatate. Cu toate acestea, averea sa a cunoscut o usoara scadere, de la 1,2 miliarde de euro in 2009, la 900 de milioane - 1 miliard de euro, in 2010.

In ciuda unui an dezastruos pentru domeniul imobiliar, Dan Grigore Adamescu a reusit sa-si majoreze averea de la 300 de milioane de euro la 900 de milioane - 1 miliard de euro.

Adamescu deruleaza afaceri atat in Romania, cat si in Germania, inclusiv in Berlin, detinand mai multe terenuri, parcuri industriale si parcuri comerciale. Impreuna cu familia, detine Hotelul Rex din statiunea Mamaia si Unirea Shopping Center Brasov, precum si 15 la suta din actiunile retailerului de electrinonice si electrocasnice Flamingo.

Vaduva lui Iosif Dragan, Veronica Gusa de Dragan a preluat afacerile sotului cu mult inainte de moarte acestuia, iar, in prezent, averea sa se ridica la 800 - 900 de milioane de euro, completand top 5.

Grupul de companii al Veronicai Gusa de Dragan detine afaceri in mai multe domenii, printre care distributia de GPL, energie, mass-media, cultura, tipografii si imobiliare.

66 de noi bogati

Cel mai important nou intrat in topul bogatilor din Romania este Dragos Dobrescu, din Bucuresti, cu afaceri in domeniul imobiliar. Acesta detine mai multe terenuri si cladiri de birouri, investind si in 2010, in ciuda mediul de afaceri nefavorabil.

In vara acestui an, Dobrescu a inceput constructia unui imobil cu cinci etaje in zona Charles de Gaulle din Capitala, iar averea sa este estimata la 130 - 150 de milioane de euro.

Fost director al Rompetrol si fost premier al Republicii Moldova (noua luni intre 1990 - 2000), Ion Sturza detine 20% din Rompetrol Republica Moldova si actiuni la aproximativ 20 de companii din Europa. De asemenea, detine fondul GreenLight Invest si o librarie online, elefant.ro. In total, averea sa este de 90 - 95 de milioane de euro.

Avand in afaceri in comertul de plati ceramice, obiecte si instalatii sanitare si materiale de constructii, Mirela si Ioan Tomele, din Oradea, au reusit sa intre in top cu o avere de 43 - 45 de milioane de euro.

Compania principala, Tiger Amira, a derulat afaceri de 30 de milioane de euro anul trecut, iar Ioan Tomele intentioneaza sa infiinteze o ferma de animale langa Oradea, sa practice agricultara si turismul.

In schimb, din top a iesit familia Penescu, a carei avere era estimata la 100 de milioane de euro in 2009. Cornel Penescu, co-proprietarul grupului Pic, a fost arestat de mai multe ori, fiind acuzat de coruptie. Supermarketurile Pic au fost inchise, iar proprietatile scoase la vanzare. In plus, familia a fost evacuata din vila din Pitesti, mutandu-se in cantonamentul echipei de fotbal FC Arges, pe care o finanta.

In total, cei 500 de bogati din top au insumat o avere de 28,2 miliarde de euro, doar 19,4 la suta din ei inregistrand cresteri in acest an. Aproximativ 62 la suta au avut scaderi semnificative, iar in top au intrat pentru prima data 66 de persoane, cu o avere cumulata de 1,3 miliarde de euro, relateaza Forbes Romania.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Dinu Patriciu, #Frank Timis, #ioan niculae, #top 500 miliardari romani , #oameni afaceri
Comentarii
Poza boxyro
boxyro
rank 5
@verea sa a inregistrat un salt spectaculos, de la 190 - 200 de milioane de euro in 2009 la 1 - 1,1 miliarde de euro in acest an.