Gigantii americani si britanici fac afaceri cu Rusia, sfidand sanctiunile

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 07:08
3540 citiri
Gigantii americani si britanici fac afaceri cu Rusia, sfidand sanctiunile
Foto: NY Times

Cu toate ca Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei, punand pe lista neagra oameni de afaceri si companii rusesti, in urma anexarii Crimeii, totusi giganti energetici, precum Exxon Mobil si British Petroleum au incheiat afaceri cu Rusia.

Astfel, directorul de exploatare al companiei americane Exxon Mobil, Neil Duffin, care a participat la Forumul economic de la St. Petersburg, a semnat un acord cu Igor Sechin, directorul Rosneft, in vederea explorarii petrolului in Siberia, potrivit NY Times.

Tranzactia a avut loc la doar cateva saptamani dupa ce guvernul Statelor Unite a impus sanctiuni impotriva lui Igor Sechin, care a fost mult timp consilier al presedintelui rus, Vladimir Putin.

In ciuda impulsionarii guvernelor occidentale de a izola Moscova in urma agresiunii din Ucraina, gigantii energetici isi aprofundeaza relatiile lor cu companiile rusesti.

Ca si Exxon, British Petroleum din Marea Britanie si Total din Franta au semnat contracte de afaceri la St. Petersburg.

Exxon are planuri de a explora sectorul rusesc din Oceanul Arctic in aceasta vara. Compania Statoil din Norvegia este in discutie cu Rusia pentru realizarea unui joint-venture in Rusia.

De asemenea, Royal Dutch Shell doreste sa-si extinda afacerile in Rusia, intr-un proiect care priveste gazul natural lichefiat.

Toate aceste companii au facut un calcul de risc, avand in vedere amenintarea Occidentului pentru aplicarea unor sanctiuni suplimentare Moscovei. Dar acestea doresc sa-si protejeze interesele pe termen lung din Rusia.

Sanctiunile existente nu interzic in mod explicit gigantii energetici care opereaza in Rusia. Desi, Barack Obama a autorizat un ordin executiv in data de 20 martie, care ar putea scoate in afara legii asemenea oferte, acesta nu a fost inca pus in aplicare de catre Departamentul Trezoreriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#gigantii energetici occidentali Rusia, #companii americane afaceri Rusia, #companie britanica afaceri Rusia, #sanctiuni economice Occident Rusia , #oportunitati afaceri