Cum iti gandesti produsul in 2014? Trenduri in comportamentul consumatorilor

Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 13:17
3736 citiri
Cum iti gandesti produsul in 2014? Trenduri in comportamentul consumatorilor
Foto: mypr.co.za

Nu conteaza in ce industrie esti sau pentru ce piata de zbati. Daca intr-adevar tii la clientii tai, iti pasa de ce au nevoie, de ce isi doresc si de ce asteptari au, atunci vei prospera chiar si in aceste timpuri nebune. In 2014, 2015, 2016 si chiar si mai incolo.

Totusi, fiind inceput de an si un moment bun in care sa te gandesti putin mai mult la aceste lucruri, Trend Watching iti aduce o sinteza cu cateva dintre cele mai utile trenduri in comportamentul consumatorului, pe care merita sa le aplici in 2014.

Sfatul lor pentru cei care vor sa se apuce de business in 2014? Desi par sa fie o multime de "noi amenintari", ocaziile sunt multe pentru antreprenorii si brandurile creative care vor sa profite de noile nevoi ale consumatorilor.

Tot mai multi dintre noi incep sa se gandeasca la efectele negative ale consumului excesiv: pentru planeta, pentru societate si chiar pentru noi. Totusi, din obisnuinta si prin conditionarea zilnica, la fel de multi dintre noi nu reusesc sa-si schimbe obiceiurile de consum. Rezultatul? O spirala infinita a vinei.

Este totusi o ocazie pentru companii sa creeze produse si servicii care o elimina. Cum?

  • Folosind concepte care sunt usor de recunoscut. De exemplu, Tesla este deja o companie care da semnale clare de sustenabilitate pentru clientii ei si pentru tot restul lumii.
  • Folosind vizibilitatea. Sustenabilitatea trebuie sa fie usor de remarcat in orice produs, chiar daca el este de lux, chic sau pur si simplu la moda acum
  • Povestea. Daca sustenabilitatea nu este vizibila in produsul propriu-zis, ea trebuie sa exista la nivel de poveste. Astfel, ea poate fi impartasita usor.

Consumatorii vor vedea smartphone-urile din ce in ce mai mult ca dispozitive care sa ii ajute sa-si contureze si mentina un program sanatos, prin diversele aplicatii care le masoara nivelul de stres, le aduc aminte sa faca pauza si, in general, le imbunatatesc stilul de viata.

Doua nevoi de baza alimenteaza acest trend:

  • Relaxarea. Este vorba despre acei consumatori mereu in criza de timp, care muncesc prea mult, sunt stresati, pentru care aceste inovatii sunt o metoda de a scapa de presiunile de zi cu zi.
  • Concurenta. Este nevoia acelor consumatori pentru care sanatatea mentala (in aceeasi masura ca fitness-ul, progresul in cariera sau rezultatele academice) este un nou mod de a te compara cu altii si de a-i depasi.

In 2013 am vazut o lista lunga de branduri care au avut de suferit in urma atacurilor hackerilor, care au dat peste informatii confidentiale ale unor milioane si milioane de clienti. Astfel, nu mai vorbim despre o minoritate care este ingrijorata de ce se intampla cu informatiile pe care le punem la dispozitie cand ne facem un cont sau cumparam ceva.

Asta poate oferi o ocazie fantastica in 2014 pentru cine reuseste sa ofere un serviciu extraordinar, dar care, intr-un mod evident, nu colecteaza date personale.

Cateva statistici:

  • 82% dintre consumatorii din intreaga lume sunt de parare ca sunt colectate prea multe informatii despre clientii companiilor (Adobe, iunie 2013)
  • 86% dintre utilizatorii de Internet din Statele Unite au incercat sa-si ascunda activitatile online, desi doar 37% cred ca este posibil sa fii cu adevarat anonim pe Internet (Pew Research Center, septembrie 2013)
  • 93% dintre cei care folosesc e-mail-ul cred ca ar trebui sa poata sa renunte la optiunea care permite serviciului de e-mail sa le scaneze continutul corespondentei pentru a le servi reclama personalizata (GfK & Microsoft, noiembrie 2013)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#trenduri consumator 2014, #comportament consumator 2013, #servicii de succes , #oportunitati afaceri
Comentarii