1 miliard de euro pentru medicamentele compensate, in 2009

Marti, 15 Iunie 2010, ora 15:27
835 citiri
1 miliard de euro pentru medicamentele compensate, in 2009

Sistemul medical romanesc este la pamant din cauza retetelor gratuite si compensate false si a parteneriatelor tacite de sute de milioane de euro, este de parere presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Lucian Duta.

In timp ce datoriile din 2009 ale CNAS catre distribuitorii de medicamente sunt inca neachitate, producatorii de medicamente se bat pe compensate scumpe, in timp ce Casa vrea sa dezvolte palierul genericelor. Mai mult, in primele cinci luni ale acestui an, CNAS a inregistrat un deficit de 20% in ceea ce priveste colectarea banilor din CASS.

"Din pacate, sunt sanse foarte mari de prabusire a sistemului santitar si cauza nu este subfinantarea sistemului, ci este strict legata de criza din personalul medical. In Romania au mai ramas doar 20% din specialisti. Tot timpul am auzit politicieni si oameni importanti din statul roman care spun mereu ca fondurile din sistem s-au dublat, triplat si nu se vede o imbunatatire a actului medical.

Uitandu-ma pe datele concrete, mai ales din ultimii 10 ani de cand functioneaza CNAS, vad cu uimire ca in toata aceasta perioada, suma alocata pentru coplata medicamentelor a crescut, in euro, de 17 ori", a declarat Lucisan Duta, pentru Financiarul.

Din punctul sau de vedere, infuzia de capital nu s-a facut in elementele de structura ale sistemului, ci s-au folosit diferite mecanisme netransparente prin listele de gratuitati de 90% sau 50%, intrand pe aceste liste cat mai multe medicamente originale, foarte scumpe, evitandu-se intentionat medicamentele generice, mult mai ieftine.

"Din totalul de un miliard de euro la care s-a ajuns sa platim anual pentru compensate si gratuite, la care mai adaugam si 500 de milioane de euro platiti pentru programele nationale de sanatate, 70% din aceste sume se platesc pentru medicamentele originale si doar 30% pentru generice.Exista un parteneriat tacit intre medic si producatorul de medicamente, evident cu participarea statului roman. Noi tratam statul ca pe ceva inexistent, la care se apeleaza doar in momente de criza.

S-a intamplat si aberatia anului 2008-2009, cand s-a eliminat ultima bariera de control asupra consumului de medicamente din sistem, care era plafonul la farmacii. Asa a decis ministrul Nicolaescu cu doua luni inaintea campaniei electorale si ne-am trezit, intr-un singur an, cu o crestere de 50% a consumului, de parca Romania fusese lovita de nu stiu ce cataclism sau malarie. Nicaieri in lume nu a existat o astfel de crestere care in euro a fost la noi de 300 de milioane", a completatul seful CNAS.

In prezent, bugetul Casei este de aproximativ patru miliarde de euro si are doua puncte de inflexiune, spre spitale si spre consumul de medicamente. Aproape 20% se duc in cheltuielile salariale din sistem, spitalele cheltuiesc circa 1,9 miliarde de euro, iar pentru consumul de medicamemnte si programe nationale de sanatate se duc anual 1,5 miliarde de euro.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Medicamente compensate, #consum medicamente, #piata medicamente , #pierderi