Actiunile Olympus, in cadere libera dupa concedierea CEO-ului niponilor

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 17:59
1294 citiri
Actiunile Olympus, in cadere libera dupa concedierea CEO-ului niponilor

Actiunile Olympus Corporation au scazut a doua zi consecutiv, dupa ce compania l-a concediat pe Michael Woodford, primul sau CEO care nu era de origine japoneza.

Actiunile au scazut cu 24% pe bursa de la Tokyo, dupa o cadere de 18%, vineri, informeaza BBC.

Woodford sustine ca a fost concediat pentru ca a pus la indoiala procedurile contabile ale firmei. Oficialii Olympus au declarat, insa, ca plecarea lui Woodford survine in urma unor divergente legate de viziunea de management.

"A deviat de la restul echipei manageriale, in ceea ce priveste directia si metoda de conducere, iar acum creeaza probleme in luarea deciziilor de catre echipa manageriala" au declarat oficialii companiei.

Concedierea CEO-ului precum si razboiul declaratiilor ce a urmat deciziei, au ridicat intrebari asupra viitorului companiei japoneze producatoare de camere video si de echipamente medicale.

Intr-un interviu acordat Financial Times, Woodford pretinde ca a fost concediat pentru ca a pus intrebari legate de plati si taxe de consultanta platite pentru achizitiile companiei, inainte ca acesta sa-si ocupe postul.

De asemenea, a subliniat ca Olympus trebuie sa reduca valoarea unor parti a activelor pe care le detine, in urma recentelor sale achizitii.

Desi echipa manageriala a negat aceste afirmatii, controversa a ingrijorat investitorii.

"Concedierea a distrus asteptarile pietei intr-o reforma structurala a firmei", a declarat analistul japonez Yoshikazu Higurashi.

Evenimentele au convins firmele de investitii sa taie din ratingurile pentru actiunile Olympus.

Analistii cred ca aceste acuzatii reprezinta doar inceputul din ceea ce pare a fi un razboi de lunga durata intre cele doua parti.

"E inceputul unei povesti care o sa captiveze Japonia si restul lumii", a declarat Kenneth Cukier, expert la The Economist.

Esec al administratiei corporatiste?

Decizia Olympus de a-si concedia CEO-ul cand acesta ridica semne de intrebare asupra practicilor de contabilitate a generat suspiciuni asupra politicilor manageriale.

"Este o problema care tine de esecul administratiei corporatiste in a se uita, in totalitate, intr-o corporatie." a declarat acelasi expert.

Analistii sustin ca astfel de probleme sunt proeminente in Japonia si ca devin o mare problema, dand exemplul Fujitsu si Tepco, pentru felul stangaci in care si-au rezolvat problemele si controversele.

"Administratia corporatista, in Japonia, este secatuita; pur si simplu nu exista intr-o maniera care sa-si aiba rostul, iar aceste cazuri ne confirma acest lucru.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Olympus, #scaderi active, #Yoshikazu Higurashi, #concediere, #Michael Woodford , #pierderi