Cine pierde cel mai mult daca Rusia declara razboi comercial Europei si SUA

Duminica, 09 Martie 2014, ora 08:35
13949 citiri
Cine pierde cel mai mult daca Rusia declara razboi comercial Europei si SUA

Rusia a amenintat ca nu va sta cu mainile in san in cazul in care Statele Unite si Uniunea Europeana ii vor impune sanctiuni, din cauza interventiei in Ucraina.

Daca nu vor ramane doar vorbe goale, amenintarile venite din partea Kremlinului, referitoare la inghetarea activelor, ar putea pune "in bataia pustii" marile companii de pe batranul continent, precum si investitorii, scrie CNN Money.

Rusia, mesaj catre Occident: Nu vrem un alt Razboi Rece (Video)

In cazul in care Rusia va rupe legaturile cu afacerile straine, Europa va avea cel mai mult de suferit, avand in vedere ca aceasta tara este al treilea cel mai mare partener al UE, dupa SUA si China, valoarea schimburilor comerciale ajungand in 2012 la 500 miliarde de dolari.

Mai mult, aproape 75% din totalul investitiilor straine directe in fostele state comuniste provin din statele membre UE, potrivit Comisiei Europene. In plus, Rusia este singurul mare furnizor de gaze naturale al UE, iar acest lucru se reflecta in legaturi stranse intre gigantii petrolieri de pe batranul continent si Moscova.

BP ar fi cea mai vulnerabila companie daca Rusia va ingheta activele societatilor din Vest, avand in vedere ca detine cele mai multe actiuni la producatorul rus de gaze Rosneft.

Si finlandezii de la Fortum sunt ingrijorati in legatura cu operatiunile lor din Rusia, iar unele dintre cele mai mari companii energetice din Germania, Olanda si Franta au investit in societati de tip joint venture cu gigantul rus Gazprom.

Insa expunerea in Federatie se extinde mai mult decat industria energetica. Astfel, vor fi lovite de o eventuala inghetare a activelor si firme din retail, auto sau producatori de bere.

CNBC aminteste ca danezii de la Carlsberg Group au 10 fabrici acolo si detin 39% din piata.

De asemenea, Renault-Nissan are legaturi stranse cu producatorul local AvtoVAZ. Pe de alta parte, lantul de retail Metro din Germania detine operatiuni importante si in Rusia.

Insa, in timp ce relatiile bilaterale cu Statele Unite sunt mult mai insignifiante - exporturile americane catre Rusia reprezinta doar 0,1% din PIB-ul tarii - unele afaceri pot incasa lovituri dure. Printre ele se numara gigantii Exxon Mobil, McDonald's si Pepsi, care detin filiale, magazine si fabrici in tara condusa de Vladimir Putin.

Reactia Rusiei

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, l-a avertizat, vineri, pe John Kerry in legatura cu "masurile pripite" pe care le-ar putea lua SUA, care ar inrautati relatiile dintre Rusia si americani.

Oficialul de la Kremlin a precizat ca impunerea unor sanctiuni Rusiei ca raspuns la implicarea sa in Ucraina "va actiona inevitabil ca un bumerang asupra SUA".

Departamentul de Stat american a precizat ca John Kerry "a subliniat importanta gasirii unei modalitati de natura constructiva pentru a rezolva situatia in maniera diplomatica, sa se adreseze intereselor poporului ucrainean, Rusiei si comunitatii internationale".

Razboi la granita Romaniei - Rusia avertizeaza SUA: Sanctiunile ar fi un bumerang

John Kerry si Serghei Lavrov au decis sa continue discutiile in zilele urmatoare.

Pe de alta parte, UE a suspendat discutiile cu Rusia pe marginea unui acord economic si unui acord privind ridicarea vizelor pentru rusi, insa nu a aplicat inca sanctiuni mai dure, precum inghetarea activelor si restrictii de calatorie pentru oficialii rusi, precizand ca ele vor fi luate doar in cazuri extreme.

Totusi, multi analisti considera ca sanctiunile nu vor fi aplicate, pentru ca ar dauna foarte mult ambelor parti. Pe de alta parte, daca se va porni un razboi comercial, Rusia ar avea mai mult de pierdut, a aratat economistul Christian Schulz de la Berenberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#sanctiuni Rusia UE, #sanctiuni Rusia SUA, #masuri economice Rusia , #pierderi