Doua luni pana la colapsul Schengen? Un dezastru pentru un intreg sector de afaceri din Romania

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 07:39
12557 citiri
Doua luni pana la colapsul Schengen? Un dezastru pentru un intreg sector de afaceri din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul European din luna martie este o piatra de incercare pentru spatiul Schengen, astfel ca exista mari sanse ca acesta sa fie suspendat, lucru ce ar reprezenta o lovitura puternica pentru firmele din Romania care activeaza in domeniul transportului international.

Avertismente legate de zona de circulatie libera in Europa au fost date de numerosi oficiali ai blocului comunitar, inclusiv de presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk.

Criza imigrantilor: Extinderea controalelor la granita Schengen, iminenta - statele care cer asta

"Consiliul European din luna martie va fi termenul limita pentru a vedea daca strategia functioneaza. Daca nu, consecintele vor fi grave, cum ar fi colapsul spatiului Schengen", a precizat acesta, pe 19 ianuarie.

Doua luni pana la "colapsul spatiului Schengen". Ultimatumul dat statelor UE de presedintele Consiliului European

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a descris efectele nefaste ce ar fi provocate de un colaps al Schengen, printre care se numara disparitia monedei euro si cresterea somajului in toata Uniunea Europeana.

Juncker: Ce consecinte are disparitia spatiului Schengen

Si comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos, a estimat ca desfiintarea spatiului Schengen ar insemna "inceputul sfarsitului proiectului european".

"Este in joc unitatea UE, pe fondul ascensiunii populismului si nationalismului", a spus Avramopoulos, solicitand statelor membre sa-si indeplineasca promisiunile si sa manifeste solidaritate.

Ulterior acestor declaratii alarmante, o sursa din cadrul Uniunii Europene citata de presa italiana a mentionat ca Bruxelles-ul ar lua in calcul suspendarea Schengen, dar doar pentru o perioada de pana la doi ani, in contextul crizei refugiatilor.

Comisia Europeana ar putea propune suspendarea Schengen - surse (Video)

Lovitura pentru transportatorii romani

In aceste conditii, ce efecte ar avea o astfel de masura asupra transportatorilor romani, care vor fi loviti direct de introducerea controalelor la frontiere?

Florinel Andrei, secretar general al Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), sustine ca suspendarea Schengen va genera costuri suplimentare pentru afaceristii autohtoni.

El aminteste ca in preambulul Regulamentului (EC) Nr. 562/2006 al Parlamentului European pentru constituirea Codului Frontierelor Schengen scrie urmatoarele: "controlul la frontiera ar trebui sa contribuie la combaterea migratiei ilegale [...] si sa previna orice amenintare la adresa securitatii interne a statelor membre".

"In eventualitatea suspendarii consensuale a spatiului Schengen, vom observa, pe termen scurt, accese de protectionism si devieri de la armonizarea legislativa europeana, iar pe termen mediu si lung scaderea volumului de bunuri si servicii intracomunitare", a explicat Florinel Andrei pentru Ziare.com.

O alta Europa

Insa ce va aduce Europa post-Schengen pentru transporturile internationale?

"Cu siguranta se vor inregistra intarzieri la livrarea comenzilor din pricina zilelor pierdute la controalele de la frontiere, care se vor traduce in costuri medii suplimentare de 2.000-4.000 de euro/cursa. Distante de 2.000-2.500 de km nu vor mai putea fi parcurse in doua zile, ci in trei sau chiar mai multe zile", a mentionat Florinel Andrei.

In consecinta, el considera ca UE ar trebui sa vina in sprijinul transportatorilor, care vor fi direct afectati de o astfel de masura.

"Apreciem ca siguranta publica a tarilor europene este binele cel mai mare, dar daca se va ajunge in situatia descrisa mai sus, consideram ca vor fi necesare subventii comunitare imediate pentru toate firmele care vor fi afectate. Importanta transporturilor in UE este incontestabila pentru stabilitatea economiei si ar trebui sa fie o prioritate speciala pentru orice decident politic", a subliniat Florinel Andrei.

Romania isi mentine obiectivul aderarii la Schengen

In ciuda marilor semne de intrebare legate de spatiul de libera circulatie, Romania isi mentine obiectivul aderarii la Schengen, desi, in prezent, spatiul de libera circulatie este pus sub semnul indoielii, a declarat presedintele Klaus Iohannis pe 21 ianuarie.

Iohannis: Spatiul Schengen este pus sub semnul indoielii, dar Romania tot vrea sa adere

"Spatiul Schengen este pus sub semnul indoielii. Romania actioneaza ca membru al spatiului Schengen (...). Dincolo de circumstantele prezente, Romania isi mentine obiectivul aderarii la acest spatiu", a spus atunci seful statului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#colaps spatiu Schengen transportatori romani, #Schengen transportatori romani, #colaps Schengen, #suspendare Schengen , #pierderi