Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 1,1 miliarde lei

Joi, 06 Iunie 2019, ora 19:34

   

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 1,1 miliarde lei
Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producatori de energie din tara, a anuntat, joi, ca a inregistrat anul trecut o pierdere de 1,1 miliarde lei, din cauza diferentelor de curs valutar aferente creditelor de investitii pentru indeplinirea cerintelor de mediu impuse de UE si, in principal, din cauza exploziei preturilor certficatelor de dioxid de carbon.

"Suma platita de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse in anul 2018 reprezinta peste 45% din cifra de afaceri a companiei", se arata in comunicat.

Reprezentantii companiei spun ca 2018 a fost anul record pentru piata certificatelor de carbon, EU ETS, conform informatiilor despre modificarile preturilor pe pietele globale de carbon, actualizate de catre Argus Emissions Markets, valoarea triplandu-se in cursul anului, ajungand la cel mai mare pret de inchidere, din august 2008 pana in prezent.

"Raportat la evolutia pretului certificatelor de CO2, bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2018 a fost rectificat in baza datelor existente la momentul respectiv. Este important de precizat ca, din punct de vedere operational, fara aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a incheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (in valoare de 225 milioane lei), ceea ce indica stabilitatea in modul operational de functionare al acestui operator economic", mai spun reprezentantii companiei, in comunicat.

In vederea rezolvarii problemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia impreuna cu Ministerul Energiei, Transelectrica, OPCOM si Consiliul Concurentei au demarat un proiect pentru identificarea unei scheme de sprijin.

"Chiar daca efortul financiar necesar achizitiei certificatelor de CO2 a fost de peste un miliard de lei, CE Oltenia a respectat termenul de conformare si are o situatie financiara stabila, avand incheiate contracte de vanzare energie electrica pentru anul 2019 de 10,1 TWh, inregistrand zero datorii restante fata de bugetul consolidat al statului si achitand toate obligatiile financiare catre institutiile bancare, conform prevederilor contractuale", se mai arata in comunicat.

Acesta subliniaza ca societatea nu inregistreaza datorii restante la stat. Compania estimeaza pentru acest an un profit net de 1 milion de lei si venituri totale de 3,91 miliarde lei. CE Oltenia are circa13.000 de angajati.

Ministerul Energiei detine 77,15% din actiunile companiei, in timp ce Fondul Proprietatea controleaza 21,55% din actiuni. Restul actiunilor apartin Electrocentrale Grup (0,84%) si Societatii pentru Inchiderea - Conservarea Minelor.

Vezi si Suspiciuni de trucare a unor licitatii organizate de Complexul Energetic Oltenia
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2593 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
PentruDreptate
rank 5
Unde este DNA-ul? Ar trebui sa urmareasca unde s-au dus banii.
Canaliile PSD-iste si-au stors banii din companiile de stat ca niste capuse ordinare. Dupa ce le baga in faliment le cumpara pe nimic cu banii storsi de la ele prin "firme" si "societati" fantoma.

"Capuseala" asta dureaza de 30 de ani si vad ca a devenit o "traditie". De aceea pedepsele ar trebui sa fie mult mai aspre pentru asfel de infractiuni (puscarie pe viata + TOATA averea confiscata), sa vezi atunci cum se frig la degete cand vor dori sa "bage mana".
Traiannn
rank 5
Oare nu cumva aceste certificate sunt exagerate, sau pretul carbune-
lui este prea mic la noi ?

Cine este responsabil ?
Carrandash
rank 3
vinovatii este mai multi: ....
in primul rand pricipalii vinovati sunt aia care au sucit mintile oamenilor cu cea mai mare escrocherie a secolului cunoscuta suub numele de incalzire globala.
in al doilea rand, vinovati sunt onu, m.i.n.c.i.n.o.s.u.l. a lu' gorea, "oamenii de shtitza" care traiesc de pe urma subventilor babane si care cu buna shtitza au falsificat datele masuratorilor de temperatura globala si au bagat lumea in sperieti.
de asemenea mari vinovati sunt habarnamistii sfertodocti din massmedia de toate genurile si culorilii curcubeiului care au raspandit informatii false despre incalzirea globala.
urmatorii vinovati principali sunt politicienii corupti care au inventat "tzertifikkatilii de codoi" si au scos bani grei din vanzarile acestora si obligat furnizorii de energie sa le cumpere in scopul creerii unui fond de incalzire globala. nu este mai bine ca Presedintele Donald Trump a scos SUA din chingile tratatului dde reducere a "incalzirii globale?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor