Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 1,1 miliarde lei

Joi, 06 Iunie 2019, ora 19:34
2789 citiri
Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 1,1 miliarde lei

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producatori de energie din tara, a anuntat, joi, ca a inregistrat anul trecut o pierdere de 1,1 miliarde lei, din cauza diferentelor de curs valutar aferente creditelor de investitii pentru indeplinirea cerintelor de mediu impuse de UE si, in principal, din cauza exploziei preturilor certficatelor de dioxid de carbon.

"Suma platita de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse in anul 2018 reprezinta peste 45% din cifra de afaceri a companiei", se arata in comunicat.

Reprezentantii companiei spun ca 2018 a fost anul record pentru piata certificatelor de carbon, EU ETS, conform informatiilor despre modificarile preturilor pe pietele globale de carbon, actualizate de catre Argus Emissions Markets, valoarea triplandu-se in cursul anului, ajungand la cel mai mare pret de inchidere, din august 2008 pana in prezent.

"Raportat la evolutia pretului certificatelor de CO2, bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2018 a fost rectificat in baza datelor existente la momentul respectiv. Este important de precizat ca, din punct de vedere operational, fara aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a incheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (in valoare de 225 milioane lei), ceea ce indica stabilitatea in modul operational de functionare al acestui operator economic", mai spun reprezentantii companiei, in comunicat.

In vederea rezolvarii problemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia impreuna cu Ministerul Energiei, Transelectrica, OPCOM si Consiliul Concurentei au demarat un proiect pentru identificarea unei scheme de sprijin.

"Chiar daca efortul financiar necesar achizitiei certificatelor de CO2 a fost de peste un miliard de lei, CE Oltenia a respectat termenul de conformare si are o situatie financiara stabila, avand incheiate contracte de vanzare energie electrica pentru anul 2019 de 10,1 TWh, inregistrand zero datorii restante fata de bugetul consolidat al statului si achitand toate obligatiile financiare catre institutiile bancare, conform prevederilor contractuale", se mai arata in comunicat.

Acesta subliniaza ca societatea nu inregistreaza datorii restante la stat. Compania estimeaza pentru acest an un profit net de 1 milion de lei si venituri totale de 3,91 miliarde lei. CE Oltenia are circa13.000 de angajati.

Ministerul Energiei detine 77,15% din actiunile companiei, in timp ce Fondul Proprietatea controleaza 21,55% din actiuni. Restul actiunilor apartin Electrocentrale Grup (0,84%) si Societatii pentru Inchiderea - Conservarea Minelor.

Vezi si Suspiciuni de trucare a unor licitatii organizate de Complexul Energetic Oltenia

Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...
Comentarii
Traiannn
rank 5
Oare nu cumva aceste certificate sunt exagerate, sau pretul carbune-
PentruDreptate
rank 5