Cumparam fake-uri si piratam tot ce putem: Cat ne costa ca suntem a doua cea mai afectata tara din UE de acest fenomen

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 19:06
6430 citiri
Cumparam fake-uri si piratam tot ce putem: Cat ne costa ca suntem a doua cea mai afectata tara din UE de acest fenomen
Foto: Arhiva Ziare.com

Poate ca nu realizam intru totul, insa impactul produselor contrafacute si al pirateriei este foarte mare. Romania e a doua cea mai afectata tara din Uniunea Europeana (UE) de acest fenomen, care are un impact de ordinul miliardelor de lei si conduce la pierderea a zeci de mii de locuri de munca.

Cifrele apar intr-un studiu realizat de Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) in toate cele 28 de state membre.

Astfel, in Romania se estimeaza ca anual se pierd 3,667 de miliarde de lei in mod direct ca urmare a contrafacerii de produse in noua sectoare cheie, ceea ce reprezinta 15,9% din vanzarile acestora.

Aceasta inseamna ca se pierd 26.000 de locuri de munca in tara noastra, potrivit datelor remise luni Ziare.com.

Cele noua sectoare afectate sunt urmatoarele:

  • produse cosmetice si de ingrijire personala;
  • imbracaminte, incaltaminte si accesorii;
  • articole sportive;
  • jucarii si jocuri;
  • bijuterii si ceasuri de mana;
  • genti de mana;
  • muzica inregistrata;
  • bauturi spirtoase si vin;
  • produse farmaceutice.

Romania este a doua intre tarile cele mai afectate de pierderi de vanzari din cauza contrafacerii (mai mult decat dublul mediei UE).

Nota redactiei: Important de mentionat este faptul ca pentru tara noastra nu exista datele legate de pirateria in domeniul muzicii, asa ca cifrele ar putea fi si mai mari.

Sursa: EUIPO

Medicamentele reprezinta sectorul cel mai afectat, vanzarile pierdute reprezentand 16,6% din vanzarile legitime, ceea ce inseamna de patru ori mai mult decat media UE, si este sectorul cu cel mai mare volum de vanzari pierdute in termeni absoluti din cauza contrafacerilor, care insumeaza peste jumatate din pierderile de vanzari inregistrate in toate sectoarele.

Care e situatia in UE

La nivelul intregii UE, peste 212 de miliarde de lei - sau 7,4% din totalul vanzarilor - se pierd anual in noua sectoare din cauza prezentei pe piata a produselor falsificate.

In fiecare an, alti 156 de miliarde de lei din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii si ale pirateriei din aceste sectoare, deoarece producatorii cumpara mai putine produse si servicii de la furnizori, ceea ce se repercuteaza si asupra altor domenii printr-un efect de domino.

Aceste pierderi din vanzari inseamna aproape 500.000 de locuri de munca care se pierd in mod direct sau nu mai sunt create in aceste sectoare in UE, deoarece producatorii legitimi si, in unele cazuri, distribuitorii produselor corespondente angajeaza mai putine persoane decat ar fi angajat in absenta contrafacerii si a pirateriei.

Daca se ia in considerare efectul de domino al produselor contrafacute asupra altor sectoare, inseamna ca in alte zone ale economiei UE se pierd inca 290.000 de locuri de munca.

Studiul a fost realizate de EUIPO in perioada martie 2015 - septembrie 2016.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#pierderi bunuri contrafacute piraterie, #bunuri contrafacute piraterie studiu, #bunuri contrafacute piraterie , #pierderi