Service-urile auto trec prin cea mai grea perioada de dupa Revolutie: Criza financiara si falimente

Sambata, 05 Martie 2016, ora 12:29
5283 citiri
Service-urile auto trec prin cea mai grea perioada de dupa Revolutie: Criza financiara si falimente

Service-urile auto trec, in acest moment, prin cea mai grea perioada de dupa Revolutie, a declarat, vineri, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean.

Situatia e generata de prabusirea Astra Asigurari si de problemele grave de la Carpatica Asig, societate intrata in rezolutie. Din aceasta cauza, intarzierile la plata reparatiilor s-au inmultit, iar multi patroni de unitati de reparatii auto ies din afaceri din cauza crizei financiare prin care trece intregul sector, a explicat Muntean.

Potrivit asociatiei, in Romania sunt 9.676 de service-uri auto, din care in jur de 1.700 lucreaza cu firmele de asigurari, informeaza News.ro.

Sectorul este un angajator important la nivel national, cu circa 24.000 de salariati doar la nivelul unitatilor de reparatii care lucreaza cu societatile de asigurari. Tocmai de aceea, service-urile auto resimt acut, in prezent, problemele grave din asigurari, spun reprezentantii sectorului.

"Adevarata criza financiara abia acum a venit pentru service-urile auto. Sunt deja plati intarziate de zeci de milioane de euro. Din noua firme de asigurari care mai vand polite RCA, doar doua platesc reparatiile in termenul legal. Alte doua firme platesc intr-un termen rezonabil, de 30-35 de zile, iar celelalte cinci platesc cu intarziere de cel putin 120 de zile, sau chiar 180 de zile, daca platesc. De multe ori, plata se stabileste in instanta", a declarat Muntean.

Astra, firma care a intrat in faliment in toamna anului trecut, avea o cota de piata pe segmentul de raspundere civila auto (RCA) de circa 20%, cu 870.000 de polite emise. Insa Astra a fost doar cazul cel ma vizibil al unui sector al asigurarilor in care problemele s-au agravat constant in ultimii ani si au generat un adevarat blocaj financiar. Iar situatia s-ar putea agrava si mai mult.

"2016 este cel mai greu an de dupa Revolutie pentru industria service-urilor auto din Romania. Exista o neliniste la nivelul intregii industrii de reparatii auto in legatura cu situatia financiara a firmelor de asigurari", a spus, pentru News.ro, seful asociatiei service-urilor.

"Peste blocajul generat de Astra si Carpatica, din informatiile pe care le avem, alte doua societati de asigurari, care vand polite Casco, sunt intr-o situatie care le poate duce in rezolutie, iar o alta societate, de pe piata RCA, are sanse sa intre in rezolutie pana la vara", a completat Muntean.

Reprezentantii service-urilor spun ca, in multe cazuri, cifra de afaceri a unitatilor de reparatii auto a scazut la jumatate in acest an, iar multi patroni au probleme cu bancile care finanteaza afacerile. Din aceasta cauza, multi antreprenori din domeniu si-au scos service-urile la vanzare, iar situatia este cunoscuta in piata.

Probleme la Astra Asig si Carpatica

Astra a intrat in procedura de faliment in toamna anului trecut, in rma unei decizii a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din 8 septembrie, iar in 3 decembrie 2015, Tribunalul Bucuresti a acceptat solicitarea de intare in faliment. Insa decizia a fost atacata la Curtea de Apel, care nu a dat, pana acum, o sentinta definitiva.

Falimentul Astra Asigurari: Ce trebuie sa faca romanii care asteapta sa fie despagubiti

Fondul de Garantare a Asiguratilor nu poate face plati pentru daune produse de catre soferi asigurati la Astra pana ce nu se pronunta o decizie definitiva, iar intarzierea genereaza probleme financiare atat soferilor, cat si service-urilor auto.

In cazul Carpatica Asig, o alta societate cu probleme financiare mari, ASF a decis intrarea in rezolutie, o situatie similara insolventei, in 25 ianuarie 2016, pentru a evita falimentul societatii de asigurari.

Perchezitii la sediile Carpatica din Bucuresti si Sibiu, intr-un dosar de delapidare si spalare de bani

Intre timp, situatia societatii s-a agravat, dupa ce, miercuri, procurorii DIICOT au facut mai multe perchezitii la sediile societatii de asigurari Carpatica si la locuintele mai multor persoane. Perchezitiile au vizat si sediul Carpatica Asig din Sibiu.

Joi, ASF a retras aprobarea conducerii Carpatica Asig, care a fost inlocuita temporar cu Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul a devenit administrator temporar al societatii, avand competenta de a reprezenta asiguratorul.

Citeste si:
PSD ar putea renunța la taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu: ”Este posibil să nu fie nevoie de ea”
PSD ar putea renunța la taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu: ”Este posibil să nu fie nevoie de ea”
Coaliția de guvernare va continua discuțiile despre introducerea taxei de solidaritate, a anunțat miercuri, 8 decembrie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, la finalul ședinței. Acesta a precizat că...
PNL și PSD s-au înțeles pentru împărțirea prefecturilor. Capitala va avea un prefect de la PSD. Acord și pe PNRR
PNL și PSD s-au înțeles pentru împărțirea prefecturilor. Capitala va avea un prefect de la PSD. Acord și pe PNRR
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat miercuri că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a stabilit ca acolo unde există preşedinte al Consiliului Judeţean de la un partid va fi şi...