Cati romani au devenit patroni cu banii statului si cand mai pot fi luati cei 10.000 de euro

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 07:14
8639 citiri
Cati romani au devenit patroni cu banii statului si cand mai pot fi luati cei 10.000 de euro

Peste 6.800 de firme au fost infiintate de la lansarea, in urma cu doi ani, a programului destinat sprijinirii tinerilor antreprenori.

Ca urmare a epuizarii bugetului aprobat pentru anul trecut, aplicatia de inscriere in cadrul acestui program a devenit inactiva din decembrie 2012.

In prezent, reprezentantii Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM, institutia care se ocupa de desfasurarea programului, asteapta cadrul legal necesar desfasurarii programului pentru 2013.

"Pentru anul 2013 s-au facut toate demersurile necesare privind continuarea programului, respectiv proiectul de aplicatie si proiectul de bugetare. Asteptam in primul rand Legea bugetului de stat sa vedem ca programul va fi bugetat pe 2013 si, in al doilea rand, asteptam hotararea de guvern care continua derularea programului si in 2013. Eu sper ca undeva la sfarsitul lunii martie aplicatia sa poate fi deschisa pentru inscriere", a spus Adrian Panait, sef serviciu Proiecte si Programe IMM din cadrul AIPPIMM, pentru Ziare.com.

Guvernul Emil Boc a aprobat, in februarie 2011, "Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri" prin care tinerii in varsta de pana la 35 de ani, care nu au mai detinut o firma anterior, au putut primi finantare nerambursabila de cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri.

Conditiile impuse pentru acordarea finantarii au fost angajarea a minimum doua persoane si reinvestirea a 50% din profit anual, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern.

Pe langa finantarea acordata de Agentie, alte tipuri de facilitati pentru tinerii intreprinzatori au constat in garantii acordate de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro; scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata; scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial.

In 2011, AIPPIMM a efectuat plati pentru 364 de dosare, iar in 2012 s-au facut 369 de plati. In curs de plata se afla 343 de dosare, potrivit datelor transmise Ziare.com de catre AIPPIMM.

Pana la data de 30 ianuarie 2013, au fost inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului 6.860 de SRL-D (intreprinderi infiintate in cadrul programului), din care 67 au fost radiate, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului.

Cele mai multe firme au fost infiintate in Bucuresti (743), in judetul Cluj (691), in judetul Timis (348) si in judetul Brasov (309). Peste 200 de microintreprinderi au aparut in judetele Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Constanta, Dolj, Galati, Maramures si Mures.

In ceea ce priveste domeniul de activitate, au fost deschise in special service-uri auto (375), urmate de firmele din sectorul constructiilor (292), restaurante (236), brutarii si patiserii (235) si firme de transport de marfuri (223).

Rata somajului este de 7% in Romania, sub media UE de 10,5%, in timp ce rata somajului in randul tinerilor este apropiata de media europeana de 23%.

Varianta spaniola

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, este hotarat sa introduca un plan pentru reducerea somajului si facilitarea accesului tinerilor pe piata muncii, in contextul in care jumatate dintre spaniolii sub 25 de ani sunt someri.

Propunerea privind introducerea unor stimulente pentru a ajuta tinerii someri sa-si deschida o afacere, detaliata de ministrul spaniol al Muncii, Fatima Banez, vizeaza reducerea cu 80% in primele sase luni a impozitelor platite de tinerii care isi inregistreaza o firma, fata de contributia minima din prezent de 250 de euro pe luna, potrivit The Wall Street Journal.

Beneficiaza de acest ajutor barbatii sub 30 de ani, in timp ce pentru femei limita de varsta este de 35 de ani.

"Deschiderea unei afaceri de catre tineri presupune, in primul rand, existenta unui capital. In masura in care exista studii cu privire la faptul ca tinerii sub 30 de ani detin un capital minim pentru a putea incepe o afacere, atunci masura s-ar putea sa aiba un impact serios.

Simpla scutire de la plata unor impozite nu suplineste lipsa capitalului, ci Guvernul ar scuti de la plata unor obligatii care oricum nu exista.

Impactul, in aceasta forma ar fi minim in opinia noastra", a precizat avocatul Costel Gilca, specializat in dreptul muncii, pentru Ziare.com.

Prin urmare, avocatul considera ca s-ar impune scutirea de la toate taxele de infiintare a unei astfel de societati precum si scutirea pe cel putin 3 ani de la orice contributii catre stat (in special impozitul pe venit) sub o anumita cifra de afaceri.

O masura complementara ar putea fi scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru persoanele angajate si care au varsta sub 30 de ani, scutiri eventual graduale in functie de varsta si de studii, a adaugat avocatul.

In Spania, rata somajului este de 26% si ajunge la 55% in randul tinerilor sub 25 de ani.

Economia Spaniei s-a contractat cu 0,7% in ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, si cu 1,8% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, potrivit datelor preliminare prezentate recent de Institutul National de Statistica. Desi costurile de imprumut ale tarii au scazut puternic in lunile recente, ca urmare a eforturilor Guvernului in vederea reducerii deficitului, imbunatatirea nu se resimte inca in economie.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#masuri sprijin tineri antreprenori, #infiintare firma tineri , #plan afaceri