Impact devastator al anuntului Guvernului: "A fost baie de sange la Bursa. Actionarii si statul au pierdut 3 miliarde de dolari"

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 18:02
13850 citiri
Impact devastator al anuntului Guvernului: "A fost baie de sange la Bursa. Actionarii si statul au pierdut 3 miliarde de dolari"
Foto: Arhiva Pixabay

Coalitia pentru Dezvoltare a Romaniei apreciaza ca masurile pe care Guvernul vrea sa le ia in 2019 - printre care se numara instituirea asa-numitului "impozit pe lacomie" pentru banci si plafonarea pretului gazelor naturale - risca sa aiba efecte dezastruaose pentru economia tarii.

Reamintim ca marti seara ministrul Eugen Teodorovici a anuntat ca Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta prin care va face noi modificari fiscale. Printre altele, Cabinetul Dancila vrea o "taxa pe lacomie", pe care bancile o vor plati in functie de volumul activelor si de nivelul ROBOR. Impozite mult mai mari ar urma sa plateasca si firmele din domeniul energiei si cele din comunicatii.

In plus, Guvernul vrea sa ii lase pe romani sa isi scoata banii stransi la Pilonul II de pensii, contra unui comision. Asta, cu toate ca banii de la Pilonul II aduc o contributie importanta la dezvoltarea pietei nationale de capital.

Nu in ultimul rand, preturile gazelor naturale din productie interna ar urma sa fie plafonate, incepand din 2019 si pana in 2021, la circa doua treimi fata de cele practicate acum, pe piata interna.

Inca din cursul diminetii de miercuri, Coalitia pentru Dezvoltarea Familie a emis un comunicat prin intermediul caruia a avertizat ca ordonanta anuntata de Teodorovici va destabiliza economia si va cauza scumpiri impovaratoare pentru romani.

Ziare.com v-a prezentat principalele declaratii:

- Cristian Agalopol din cadrul AmCham spune ca a fost baie de sange astazi, la Bursa de Valori Bucuresti. Actionarii - dintre care cel mai mare e statul - au pierdut 3 miliarde de dolari. Si asta, doar la ideea adoptarii ordonantei.

"Doar initiativa acestei ordonantei a creat azi probleme majore pe piata de capital. De fapt, piata de capital a trecut astazi, poate, prin cele mai grele momente de la infiintare, fiind ingenuncheata numai la ideea ordonanantei.

Ceea ce s-a intamplat astazi pe bursa a fost o baie de sange pe care eu, in 20 de ani de activitate, n-am mai vazut-o.

Piata bursiera are o pondere de 15% din PIB. Capitalizarea a pierdut astazi, 3 miliarde de dolari. Cine sunt cei care au pierdut: actionarii si statul, care e cel mai mare actionar al BVB si care si-a facut o mare defavoare.

Prin aceasta initiativa toate eforturile noastre de a duce piata de capital spre piata emergenta sunt puse in pericol.

Astfel de initiative pot duce la manipulare de piata. Vrem ca ASF sa investigheze astazi tot ce s-a intamplat astazi", a spus Cristian Agalopol.

- Silvia Vlasceanu, director executiv in cadrul ACUE (Federatia Patronala a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie) sustine ca limitarea pretului la produse - pe care Guvernul vrea sa il adopte, prin intermediul ordonantei - contravine legislatiei europene. In plus, a mai spus Vlasceanu, masurile promovate prin intermediul ordonantei reprezinta un atac la securitatea energetica a Romaniei.

- Gabriel Biris, fost secretar de stat in Guvernul Ciolos, sustine ca noul mod de taxare din Energie va duce la un cost suplimentar al energiei electrice si termice, la populatie, de 15%.

"Si stiti unde se duc bani astia? La ANRE. Institutia va sta pe un munte de bani pe care nu-l va putea transfera", a mai spus Gabriel Biris.

- Intrebat de jurnalisti cum ar trebui sa reactioneze Guvernul la cererile mediului de afaceri, Florin Jianu, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a declarat:

"Eu cred ca atunci cand 50% din PIB-ul Romaniei (care este dat de membrii Coalitiei - n.red.) iti cere sa te opresti, cred ca ar trebui sa o faci".

- De aceeasi parere este si Dragos Anastasiu, membru in consiliul director al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei: "In primul rand are de pierdut populatia si cel putin o parte a mediului de afaceri. Cel mai putin de pierdut pe termen scurt, dar cel mai mult, pe termen lung, va avea Romania. Sigur ca mediul de afaceri se adapteaza oricarei legislatii. Trebuie sa respectam legea. Nu se poate altfel. Intrebarea este ce se va intampla dupa. Pe termen lung se va pierde increderea".

- Dragos Neacu, membrul in comitetul de conducere al Romanian Business Leaders spune a acesta ordonanta - daca va fi adoptata - va fi, de fapt, o a doua revolutie fiscala a acualei guvernari.

- Mihai Bogza, directorul-executiv al Confederatiei Concordia spune ca Guvernul nu i-a consultat pe oamenii de afaceri decat formal, inainte de a decide sa faca modificarile fiscale.

"Dupa anunturile domnului Ministru Teodorovici de marti seara, am fost convocati pentru astazi la ora 16:00, la sedinta Comisiei de Dialog Social. Cum sa ne consultam cei 1.500 de membri intr-o zi, ca sa avem o pozitie? Guvernul a golit de continut procesul consultarii. De aceea n-am cum sa vin cu date legate de impact.

Aici ar trebui sa exista un studiu de impact. V-ati uitat in nota de fundamentare a ordonantei sa vedeti ce se vorbeste despre impact? Acolo scrie ca ordonanta nu va impacta cadrul macroeconomic si mediul de afaceri. Chiar crede cineva ca ordonanta nu va avea impact asupra mediului de afaceri? Mesajul meu este: opriti ordonanta!"

- Franz Weiler, presedintele Consiliul Investitorilor Straini spune ca cei care dau ordonante de urgenta pe banda, in Romania, nu dialogheaza cu cei pe care aceste schimbari de legislatie ii influenteaza. In plus, a mai spus Weiler, statul ar fi trebuit sa invete deja din experienta ca ordonantele de urgenta nu sunt o solutie eficienta si ca trebuie sa legifereze pe cale clasica, prin legi care trec prin Parlament.

- Florin Jianu spune ca s-au facut deja 230 de modificari fiscale, iar Guvernul vrea sa isi bata recordul, facand alte cateva zeci de modificari, pe ultima suta de metri.

- "Stopati aceasta ordonanta. E aparuta peste noapte si cu totii vom avea de suferit de pe urma ei. Ea va impacta in special cetatenii activiti, care muncesc acum si care vor avea nevoie de pensii peste 20-30 de ani. Ii va impacta si pe altii. Am vazut ca nu se vor mai plati ore suplimentare. Am vazut impact pe zilieri. Eu spun ca statul nu mai trebuie sa transfere responsabilitate pe mediul de afaceri, ci sa inceapa sa fie eficient. Opriti ordonanta", a spus Florin Jianu.

- Dragos Anastasiu spune ca, daca va continua sa dea astfel de legi, Romania nu isi va mai putea plati datoriile.

"Ceea ce se intampla acum nu face altceva decat sa distruga iremediabil increderea de care avem nevoie. Economia trebuie sa functioneze ca un asamblu, capitalul strain sa mearga impreuna cu capitalul romanesc. Sunt firme care depind de capital strain. Avem nevoie unii de altii.

Daca se va continua in acest stil de legiferare, nu se vor putea face toate cheltuielile care s-au antamat. Noi am fi facut-o invers: intai am fi facut banii si apoi am fi planificat cheltuielile. Transmitem celor care guverneaza: Stop OUG si haideti la masa sa reconstruim aceasta necesara incredere", a declarat Dragos Anastasiu.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...