Riscul politic si Romania: Despre cum politica poate lovi afacerile

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 06:57
8648 citiri

Riscul politic este printre constantele pe care mediul de afaceri din Romania le iau prea putin in seama, pana cand efectele devin extrem de serioase.

Companiile din Romania, preocupate de gestionarea obisnuita a afacerilor, nu iau intotdeauna in considerare faptul ca o schimbare legislativa, o masura luata brusc sau chiar o declaratie a unui oficial le pot afecta grav activitatea.

Asta se traduce, mai devreme sau mai tarziu, in probleme de ordin economic si/sau blocarea totala sau partiala a afacerii.

Si se mai traduce cumva: Este unul dintre cei mai importanti factori pentru mediul de afaceri din Romania, pentru ca nivelul riscului politic decide daca firmele investesc in Romania, cat raman, cati bani aduc, daca se creeaza firme noi si asa mai departe.

Este Romania o tara cu un nivel ridicat de risc politic? Depinde cum pui problema.

In Romania exista un risc scazut de a avea amenintari de tip "Venezuela" pentru companii, adica nationalizari fortate sau impuneri de preturi la produsele de larg consum.

Cu toate astea, exista o multime de riscuri de nivel ceva mai mic, insa cu efecte importante. O taxa noua care "sterge" o buna parte a incasarilor, o prevedere care blocheaza sau ingreuneaza activitatea ori alta care, dintr-o eroare, este inaplicabila.

Nu e vorba de rele intentii din partea statului, de cele mai multe ori nici de incompetenta sau neatentie. Este vorba de faptul ca factorul politic poate avea optiuni diferite fata de mediul de afaceri sau unele firme si asociatii.

Spre exemplu, o crestere a TVA sau o taxa noua ar avea efecte neplacute pentru firme, insa ar ajuta statul sa echilibreze economia, ceea ce este foarte important per ansamblu.

Statul are obiectivele sale si nu le poate mula mereu dupa dorintele companiilor, sindicatelor, ONG-urilor si asa mai departe.

Ce creste riscul politic in Romania?

Romania este, am putea spune, o tara cu risc politic moderat pentru companii, dar cat se poate de prezent. Prin "moderat" trebuie sa se inteleaga faptul ca suntem undeva inaintea unor state mai putin consolidate, precum Ucraina sau Republica Moldova si, foarte probabil, si inaintea unor vecini precum Bulgaria sau Serbia.

Am putea spune ca Romania are un risc politic chiar mai scazut decat un membru mai vechi al Uniunii Europene cum este Ungaria, acolo unde inca putem vorbi de nationalizari si interdictii care au eliminat industrii intregi de pe piata.

In ciuda tumultului politic, cei mai multi dintre factorii de decizie politici din Romania tin seama de impactul pe care actiunile lor le pot avea asupra mediului de afaceri.

Cu toate astea, avem un profil de risc semnificativ mai ridicat decat tari precum Franta, Germania sau altele din vestul si centrul Europei. Cauzele tin de structura sistemului politic si administrativ din Romania, dar si de evolutiile din ultimii ani.

In primul rand, acest sistem este dominat de doua constante: politizarea si centralizarea.

Toata lumea stie cum se schimba peste noapte sefii institutiilor odata ce se schimba puterea, totul pe criterii politice, ca sa dau doar un exemplu.

Stim si cat este de centralizat sistemul. Chiar daca s-au facut multi pasi in directia descentralizarii, Guvernul pastreaza in mana sa o multime de parghii, in primul rand financiare.

Mai este si structura sistemului politic romanesc, in care, inca de la inceput, banii proveniti de la donatori ce, la randul lor, castiga contracte generoase de stat, alimenteaza partidele. Asta inseamna ca multi dintre politicieni sunt conditionati de clientela si alti politicieni legati de aceasta, nu intotdeauna de fisa postului sau interesul public.

Toate aceste elemente inseamna doua lucruri: centralizarea deciziilor importante in mainile catorva si distorsionarea sistemului politic de la ceea ce ar trebui sa fie normal. Ca sa dam doar un exemplu care le reuneste pe ambele, in Romania postdecembrista avem fenomenul nociv al ordonantelor de urgenta, care schimba lucruri importante fara dezbateri, peste noapte si cu minima implicare a partenerilor sociali.

Exemple putem gasi in toate guvernele, fara exceptie si fara mari diferente.

Intr-un asemenea mediu, riscul politic la adresa companiilor e de la sine inteles.

Cum "tratezi" riscul politic?

Asa cum am spus, riscul politic este o constanta pentru companiile din toata lumea, inclusiv Romania. Ce e de facut?

Sigur, pe termen lung e bine sa speri intr-o reforma politica si o transparentizare a administratiei care va face mediul politic mai previzibil, dar speranta nu te prea ajuta in prezent.

Pentru companii, gestionarea riscului politic inseamna doua lucruri.

Primul este pregatirea pentru riscul politic. Companiile sau asociatiile care stiu ca pot fi afectate trebuie sa monitorizeze constant ceea ce se intampla in politica din Romania (ce legi, ordonante sau initiative non-legislative se pregatesc) si sa faca scenarii. Din pacate, de cele mai multe ori mediul de afaceri reactioneaza dupa ce "tavalugul" a fost deja pornit.

Al doilea este sa fie mereu intr-un dialog cu autoritatile. Atunci cand cei care iau deciziile stiu si asculta preocuparile business-ului, cand acesta poate sa ralieze in jurul sau o pozitie puternica, sustinuta de alti actori, presa si public, si sa o prezinte autoritatilor, lucrurile se pot schimba.

Deocamdata, "stiinta" gestionarii riscului politic in Romania este inca la inceput.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...
Renunțarea la rotativa premierului din 2023, luată în calcul de PNL. ”PSD a primit în compensare Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”
Renunțarea la rotativa premierului din 2023, luată în calcul de PNL. ”PSD a primit în compensare Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru a declarat duminică, 7 august, referindu-se la problema rotativei din 2023, când funcţia de premier ar urma să fie preluată de PSD, că a schimba...