Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Carnati din Romania, opriti de la vanzare in Italia din cauza E-urilor (Video)

Marti, 06 August 2013, ora 17:13
2203 citiri
Carnati din Romania, opriti de la vanzare in Italia din cauza E-urilor (Video)
Foto: Arhiva

Un lot de carnati din Romania a fost oprit de la comercializare in magazinele din Italia, pentru ca alimentele contineau doi coloranti, respectiv E 124 si E 129, care nu erau autorizati.

Notificarea a fost transmisa prin Sistemul de Alerta Rapida pentru Alimente si Furaje (SARAF), la inceputul acestei luni, potrivit Mediafax.

Documentul arata ca produsul avea un continut de E 124 (rosu Ponceau/de cosenila) de 7,73 de miligrame pe kilogram, dar si un continut de E 129 (rosu Allura) de 2,21 miligrame pe kilogram.

In momentul in care a fost emisa notificarea, carnatii nu ajunsesera inca pe rafturile magazinelor, acestia fiind opriti de la comercializare.

Cei doi aditivi sunt autorizati in Uniunea Europeana, insa nu in alimentele in care au fost gasiti, au lamurit reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Folosirea acestora este permisa numai in anumite tipuri de carnati, cum ar fi chorizo.

Un studiu realizat de cercetatorii britanici arata ca acesti coloranti duc la hiperactivitate in cazul copiilor. De asemenea, in Statele Unite, aditivul E 124 a fost interzis, acesta fiind considerat cancerigen.

"Nu este vorba de ceva ce italienii nu agreeaza, ci de faptul ca folosirea celor doi coloranti este interzisa de zece ani. Nu stiu cine este acest producator, dar folosirea celor doi coloranti nu este permisa", a declarat Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#carnati Romania interzisi Italia, #carnati Romania Italia, #carnati coloranti Romania Italia , #producatori