China a devenit primul producator de bunuri, depasind SUA

Luni, 14 Martie 2011, ora 21:07
1492 citiri
China a devenit primul producator de bunuri, depasind SUA
Foto: AFP

China a depasit Statele Unite, devenind cel mai mare producator de bunuri din lume pentru prima data in 110 ani, potrivit unui studiu al IHS Global Insight.

In 2010, China a reprezentat 19,8 la suta din productia de bunuri la nivel mondial, echivalentul a 1,995 de trilioane de dolari, comparativ cu 19,4 la suta in cazul Statelor Unite, respectiv 1,952 de trilioane de dolari, relateaza AFP.

Insa, in privinta productivitatii, China este cu mult in urma Statelor Unite. Astfel, un angajat american genereaza valoare adaugata de opt ori mai mare decat unul chinez.

"Cu alte cuvinte, sectorul american de productie fabrica bunuri de aproximativ aceeasi valoare cu cel chinez, insa doar cu 11,5 milioane de muncitori, fata de 100 de milioane in China", se arata in studiul IHS.

Pe locul trei a ramas Japonia, generand bunuri de 1,027 de miliarde de dolari, urmata de Germania, cu 618 de miliarde de dolari.

In perioada 2008 - 2010, sectorul manufactier din China a crescut cu aproximativ 20,2 procente pe an, iar cel din Statele Unite a crescut cu doar 1,8 la suta, iar cel din Japonia cu 4,25%.

In studiul IHS se mai arata ca sectorul de productie reprezinta o treime din intreaga economie chineza, in timp ce, in SUA, reprezinta doar 13%. In celelalte tari aflate in primele locuri, productia reprezinta intre 15 - 20 la suta din totalul economiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#productie China, #sector productie China , #producatori