Cine este vinovat pentru scandalurile alimentare din Romania?

Joi, 14 Martie 2013, ora 07:37
4883 citiri
Cine este vinovat pentru scandalurile alimentare din Romania?
Foto: Arhiva

Romania a fost implicata in nu mai putin de trei scandaluri alimentare intr-o singura luna, ultimul vizand carnea de curcan exportata, insa reprezentantii industriei sustin ca acestea au fost provocate de proasta gestionare a unor situatii de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Miercuri dimineata, oficialii autoritatii au anuntat ca, pe sistemul rapid european de alerta, s-a primit o avertizare din partea unui procesator german, care sustinea ca are carne de curcan din Romania in care s-au gasit urme de antibiotice de uz veterinar.

Potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), carnea de curcan la care se facea referire a fost exportata la jumatatea anului trecut, iar importul in Germania a fost realizat de un trader, care, ulterior, a vandut-o unui procesator.

Probele in care s-au gasit reziduuri de antibiotice s-au prelevat de la raft, dupa o perioada de sapte luni de la import.

"Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania contesta exactitatea restabilirii trasabilitatii pentru respectiva carne, intrucat, evident, eticheta de la raft purta denumirea procesatorului. Stabilirea originii carnii s-a facut doar prin declaratia procesatorului, fara sa existe eticheta care sa ateste originea carnii", a explicat presedintele UCPR, Ilie Van, intr-un comunicat remis Ziare.com.

UCPR precizeaza ca producatorii de carne de curcan din Romania sunt supusi controalelor permanente din partea ANSVSA, iar, in 2012, in urma acestor analize, nu s-au gasit probe care sa ateste existenta reziduurilor de antibiotice. In Uniunea Europeana, antibioticele sunt permise doar pentru tratamente curative, nu pentru uz sistematic in cresterea pasarilor.

Cu toate acestea, ANSVSA nu a dezvaluit date privind investigatia in cazul carnii de curcan, deoarece ancheta este in desfasurare.

ANSVSA, adevarata problema a industriei alimentare?

La putin timp dupa ce vicepresedintele ANSVSA anunta problema legata de carnea de curcan, s-a aflat ca presedintele institutiei, Mihai Turcanu, si-a dat demisia sau a fost demis (acest aspect ramanand a fi clarificat).

De altfel, in zilele anterioare, dupa izbucnirea scandalului legat de laptele importat din Ungaria, contaminat cu aflatoxina, ministrul Agriculturii a criticat modul in care Turcanu a comunicat informatiile catre presa si consumatori.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (Sindalimenta), este de parere ca vina pentru toate aceste scandaluri, in care, de fapt, nu s-a demonstrat ca ar fi vina Romaniei, ar apartine ANSVSA.

"Reprezentantii ANSVSA, in aceasta situatie, nu ar fi trebuit sa iasa cu o declaratie de alerta, in conditiile in care nu stiu de unde provine carnea. Din Romania nu pleaca nicaieri carnea fara documentele conforme, cu semnatura si stampila reprezentantului ANSVSA", a precizat Frumosu, pentru Ziare.com.

"Daca a plecat asa ceva, autoritatea este raspunzatoare. Daca n-a plecat asa ceva si Romania este aruncata in jocul asta, cum s-a intamplat cu carnea de cal, descoperindu-se ca francezul era de vina, atunci este tot vina autoritatii, pentru ca au facut niste declaratii care baga in panica populatia mai rau decat pana acum si aduc prejudicii uriase industriei alimentare romanesti", a adaugat presedintele Sindalimenta.

Acesta a subliniat faptul ca toxine sau bacterii exista intotdeauna pe traseul alimentelor spre magazine, insa, datorita controalelor facute la fiecare pas, nu ar trebui ca produsele contaminate sa ajunga la consum.

"Procesatorul din Germania, in momentul cand a primit carnea din Romania, de ce nu s-a sesizat? A platit o carne bolnava si a bagat-o in procesare si a vandut-o catre piata. Orice procesator din lume, cand baga materia prima in fabrica, o testeaza. Daca se constata ca este buna, o proceseaza si o vinde. Daca se constata ca e in neregula, nu o baga in procesare", a explicat Frumosu.

In opinia sa, toata conducerea ANSVSA ar trebui inlocuita, iar presedinte sa fie pus un profesionist, nu cineva din mediul politic, numit pe linie de partid.

Cand se controleaza produsele alimentare

De la crescator la raft, carnea sau produsul procesat finit trece printr-o multitudine de etape, la fiecare existand un anumit numar de teste, pentru a se asigura ca nu pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Astfel, primul test are loc chiar la fermele unde cresc pasarile sau animalele respective, conform unor norme europene, la anumite perioade de timp. In plus, fermierul poate sa execute autocontroale periodice.

Pasarile sau animalele sunt trimise, apoi, la abator. Aici, fiecare lot primit de la fiecare ferma este tinut separat de celelalte, tocmai pentru a nu exista contaminari si pentru a se putea determina usor si rapid daca exista probleme. Dupa sacrificarea animalelor, se efectueaza testele, iar, daca se descopera ca are bacterii, toxine sau alte substante sau organisme daunatoare, carnea din lotul cu probleme nu este trimisa mai departe spre procesare.

Un al treilea val de analize are loc la procesator. Acesta, inainte sa inceapa efectiv procesarea carnii, o testeaza, pe acelasi principiu al loturilor.

"Din punctul meu de vedere, romanii trebuie sa aiba certitudinea ca tot ce ajunge la raft, ma refer la produsele romanesti, nu la cele de import, sunt bune de consumat. Daca un procesator ar trimite la raft un produs care sa creeze probleme sanatatii populatiei, atunci trebuie sa-l cunoastem si sa fie cercetat si condamnat penal", a subliniat Frumosu.

Ce mai este sigur pentru consum?

Avertizarea privind carnea de curcan vine dupa ce, saptamana trecuta, ANSVSA a anuntat existenta unei cantitati de peste 13.800 de litri de lapte contaminat cu aflatoxina, de provenienta maghiara. Institutia a dat asigurari ca acest lapte nu a ajuns in magazine.

In urma controalelor, insa, au fost descoperite si in Romania trei ferme, patru centre de colectare si doi procesatori in cazul carora nivelul de aflatoxina era peste nivelul acceptat.

De asemenea, in februarie, Romania a fost acuzata ca ar fi exportat carne de cal, etichetata drept carne de vita, deschizandu-se anchete in 16 tari europene. Ulterior, s-a descoperit ca vinovat de etichetarea gresita era un producator francez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#scandal carne curcan, #demisie sef ANSVSA, #scandal lapte aflatoxina, #carne curcan antibiotice , #producatori