Scaner pentru depistarea persoanelor cu febra, creat de doua firme din Bucuresti. E util si in industrie

Joi, 09 Aprilie 2020, ora 14:50
9928 citiri
Scaner pentru depistarea persoanelor cu febra, creat de doua firme din Bucuresti. E util si in industrie
Foto: Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri

Compania Pro Optica si Intreprinderea Optica Romana (IOR) au creat un scaner termic care ar putea fi util pentru depistarea persoanelor febrile, posibil infectate cu noul coronavirus.

Compania Pro Optica este cea care a creat scanerul. Nu de le zero, ci adaptand o tehnologie militara. Practic, din informatiile Ziare.com, specialistii Pro Optica au adaptat pentru uz civil scanerele cum sunt cele de pe transportoarele blindate Piranha 3 si Piranha 5.

Aveau componente pe stoc si le-au folosit. In forma lor militara, aceste scanere sunt mai complexe si sunt integrate in transportor, fiind utilizate de conducatorul acestuia.

Scanerele civile CONDOR SR-FD create de Pro Optica au in componenta, in afara de camera incorporata, un corp negru. Acesta emite un soi de camp de temperatura constant pe o raza de 5 metri. Tehnologia este capabila de detecteze cu o abatere de 0,3 grade cand un corp intrat in acest camp de 5 metri depaste o anumita limita termica. Iar cand respectiva limita termica este depasita, se declanseaza o alarma.

In asa fel, operatorul scanerului poate vedea cand o persoana are temperatura corporala mai mare decat cea normala, pe care scanerul a fost setat sa o recunoasca.

Aparatul functioneaza pe orice grup de oameni care intra in raza sa de 5 metri. Si, teoretic, ar putea fi adaptat sa acopere si arii mai largi.

De productia acestui scanner se va ocupa IOR, iar preturile - desi in principiu depinde cantitatea de produse comandate - ar urma sa fie mai mici decat cele ale produselor similare care s-au importat, in ultima perioada.

Din informatiile Ziare.com, intreg procesul de adaptare si autorizare a noului scaner a durat doar in jur de o saptamana. Si exista deja cateva zeci de comenzi pentru acest tip de produs, in principal de la companii de stat care nu isi pot intrerupe functionarea nici in timpul crizelor, asa ca au un interes major in a-si pastra salariatii sanatosi.

Iar IOR ar putea sa continue sa le livreze circa 30 de astfel de scanere pe luna, intr-un termen de circa doua saptamani de la primirea comenzii.

Scanerul poate fi utilizat de la depistarea persoanelor febrile la intrarea in orice incinta - de la aeroporturi, gari si statii de metrou, pana la scoli si supermarketuri - dar poate avea si aplicatii industriale (depistand, spre exemplu, diverse componente care se supraincalzesc).

Cine sunt creatorii si producatorii scanerului

Compania Pro Optica, preluata in 2015 de la AVAS, este in prezent detinuta de Societatea Global Synergy Consult SRL (care la randul ei este detinuta si administrata de Danila Marinica Mirzu). Administratorii firmei sunt: Decebal Ilina, Ion Turluianu si Viorel Manole.

IOR este detinuta de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#scaner termic Pro Optica IOR Ministerul , #producatori