Comisia Europeana: Romania, printre tarile cu cele mai putine probleme in mostrele de carne

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 13:33
2562 citiri
Comisia Europeana: Romania, printre tarile cu cele mai putine probleme in mostrele de carne
Foto: Ripley

Doar in trei din cele 85 de mostre de produse din carne de vita preambalate din Romania s-au gasit urme ADN de cal, potrivit Comisiei Europene.

In alte 15 mostre prelevate din carne neambalata etichetata drept carne de vita nu s-au gasit urme de carne de cal, in urma testelor efectuate de autoritatile europene competente, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.

Cum a fost gestional scandalul carnii de cal in Romania

Astfel, doar in trei teste dintr-un total de 100 din Romania s-a gasit ADN de cal in carnea etichetata drept carne de vita, respectiv o proportie de 3 la suta.

In acelasi timp, in niciuna dintre cele 147 de mostre de carne de cal destinate consumului uman in Romania nu s-au gasit urme ale medicamentului antiinflamator fenilbutazona, se mai arata in raport.

Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca scandalul international privind etichetarea carnii de vita ar putea avea drept motiv incercarea unor anumite industrii nationale de a obtine profit.

"Sunt anumite industrii nationale care incearca sa profite de pe urma acestui scandal in incercarea de a avea avantaje economice, de a convinge marii retaileri sa cumpere de pe piata respectiva si sa nu mai importe din alte state europene. Este vorba de o miza economica uriasa, iar autoritatile din Romania trebuie sa protejeze producatorii, procesatorii si consumatorii din Romania", a spus Constantin.

De asemenea, ministrul a dat asigurari ca, in timpul scandalului, nu s-a pus problema sigurantei alimentelor pentru consumul uman, ci doar etichetarea eronata a unor produse.

Pe de alta parte, Constantin a precizat ca nu exclude ca Romania sa mai fie acuzata, in perioada urmatoare, de astfel de "obiceiuri".

"Stim cu totii eforturile pe care industria le-a facut pana in 1 ianuarie 2007, pentru aderarea la UE. Mai mult de jumatate din unitati au fost inchise pentru ca nu respectau normele standardelor de calitate si mai mult de jumatate au facut investitii pentru acestea. M-as fi bucurat ca industria din domeniu sa reactioneze ceva mai prompt, sa fie mai prezenta in a-si apara interesele. Sunt convins ca vor fi mai activi in perioada urmatoare in a arata daca exista fisuri, probleme in industrie", a adaugat Constantin.

Cele mai multe cazuri de etichetare gresita, in Franta

In urma testelor efectuate de autoritatile europene, in Franta s-au gasit cele mai multe cazuri de carne de cal etichetata drept carne de vita, respectiv in 47 de mostre din cele 353 verificate (13,5%).

De asemenea, in Grecia s-au descoperit 36 de cazuri, din 288 de teste si in Germania 29 din 878 de mostre. Nu s-au descoperit urme de carne de cal in produsele etichetate drept carne de vita in mostrele prelevate din Belgia, Irlanda, Malta, Slovacia si Marea Britanie.

In schimb, in Regatul Unit s-au descoperit urme de fenilbutazona in 14 mostre, numarul total descoperit in Uniunea Europeana fiind de 16.

Mai putin de 5 la suta din produsele din carne de vita testate la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene contineau ADN de cal. De asemenea, doar 0,5% din carcasele de cal verificate contineau fenilbutazona.

In total, autoritatile au efectuat 7.259 de teste, din care 4.144 pentru depistarea ADN-ului de cal si 3.115 pentru descoperirea de urme de fenilbutazona.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#ADN cal carne vita, #teste carne vita Romania, #carne cal produse vita , #producatori