Sacul Mosului se schimba de la an la an. Jucariile clasice pierd teren

Luni, 25 Decembrie 2017, ora 07:38
5259 citiri
Sacul Mosului se schimba de la an la an. Jucariile clasice pierd teren
Foto: Spin Master

Mos Craciun ne bate cu toiagul in usa, dar oare ce are in desaga? Ei bine, cel mai probabil, nu e vorba de o jucarie de la producatori consacrati.

CNN Money arata declinul acestor companii.

De exemplu, estimarile arata ca vanzarile Mattel din ultimul trimestru al anului vor scadea cu 6%, comparativ cu aceeasi perioada din 2016.

Producatorul papusilor Barbie se confrunta cu dificultati in a-si mentine pozitia in piata, in ciuda faptului ca a adus de curand un CEO orientat catre tehnologie si inovatie, care a lucrat anterior la Google. Un semnal de alarma il mai reprezinta si faptul ca actiunile companiei au pierdut 45% din valoare in ultimele 12 luni.

Similar, actiunile Hasbro au scazut cu 20% in ultima saptamana, ca urmare a intrarii in faliment a retailerului Toys "R" Us, unde se comercializeaza o mare parte din produsele companiei, printre care se numara papusi cu printesele Disney, Nerf, My Little Pony sau Monopoly.

De asemenea, cei de la Lego au anuntat in septembrie ca vor face concedieri, in timp ce Jakks Pacific a pierdut jumatate din capitalizarea pe bursa in ultimul an.

Potrivit sursei citate, singurul producator traditional de jucarii care mai are succes este Spin Master din Canada. Compania a avut parte in 2017 de un avans de 60% pe piata financiara din Toronto, gratie popularelor jucarii Hatchimals.

Deci... ce se intampla?

Ei bine, e vorba de o combinatie de factori. Producatorii de jucarii trebuie sa aiba o franciza arhicunoscuta, dar si noi produse care sa creasca rapid in popularitate. De exemplu, Hatchimals reprezinta o isterie de moment. Dar ramane de vazut daca cei de la Spin Master vor mai gasi formula castigatoare si anul viitor. In rest, se pare ca reteta clasica nu mai functioneaza la fel de bine ca alta data la competitorii sai.

In plus, falimentul retailerului Toys "R" Us nu ajuta deloc industria jucariilor. Hasbro, Mattel si Jakks Pacific au generat fiecare aproape 10% din vanzarile acestui lant de magazine, in ultimii ani.

Asa ca unde isi vor vinde produsele, odata ce unitatile Toys "R" Us se vor inchide? Amazon e cea mai mare piata de desfacere online, dar acolo preturile sunt mai mici ca in magazinele clasice, iar acest lucru nu e foarte profitabil.

De asemenea, un alt dezavantaj il reprezinta numarul mic de filme de succes din acest an.

Este o regula stiuta de toata lumea ca industria jucariilor profita de pe urma blockbuster-urilor de la Hollywood, in special celor destinate copiilor. Peliculele Disney au incurajat vanzarile jucariilor tematice, dar nu la fel ca in alti ani. De asemenea, The Lego Movie nu a ajutat foarte mult la cresterea popularitatii companiei prezente in titlul filmului.

Similar, nici vanzarile jucariilor care au legatura cu cel mai recent film din seria Star Wars nu se vor ridica la cele inregistrate in timpul difuzarii partilor anterioare.

Si poate cel mai evident motiv este... tehnologia

Daca redefinim notiunea de "jucarie", atunci situatia e cu totul alta. Consumaorii se orienteaza acum catre electronice, in detrimentul ursuletilor de plus.

Copiii prefera sa stea mai mult pe dispozitive inteligente decat sa petreaca timp cu jucariile clasice. Astfel, se joaca pe smartphone-uri, tablete sau console.

Asa ca nu e de mirare ca actiunile Nintendo si EA au urcat vertiginos in acest an.

Concluzia? Copiilor le place sa joace in continuare. Numai ca nu mai aleg jucariile care le placeau parintilor odinioara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#jucarii clasice, #jucarii jocuri copii , #producatori