De duminica, taranii nu mai pot vinde in piete fara bon fiscal si inregistrare

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 10:13
7660 citiri
De duminica, taranii nu mai pot vinde in piete fara bon fiscal si inregistrare

Taranii nu isi vor mai putea vinde, incepand de duminica, produsele in piete, daca nu sunt inregistrati la Registrul Comertului, a anuntat Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar.

Ministerul Agriculturii a anutat pe 15 aprilie ca orice activitate economica trebuie sa se desfasoare in conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

"Efectul imediat al aplicarii OUG 44/ 2008 este acela ca producatorul agricol mic nu va mai putea sa isi desfaca productia in piete si targuri daca nu este inregistrat la Registrul Comertului ca persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau familiala, determinand astfel micul producator sa isi vanda productia intermediarilor si facilitand astfel profitul usor al acestora si saracirea taranului", a declarat presedintele Agrostar, Niculae Stefan, citat de Financiarul.

Reprezentantii organizatiilor si sindicatelor de profil cer ca micii producatori agricoli sa fie insa exceptati de la aceasta obligatie.

"Practic se doreste impozitarea agriculturii de subzistenta, statul aratandu-si astfel impotenta de a elabora acte normative care sa ajute real producatorul agricol sa creeze facilitati pentru desfacerea productiei agricole, a spus Stefan.

Agrostar a propus Ministerului Agriculturii sa elaboreze un act normativ prin care sa excepteze de la aplicarea prevederilor ordonantei micii producatori agricoli, acest act fiind de altfel prefect legal potrivit articolului 1 din ordonanta care prevede si o serie de exceptii, dar care nu se aplica micilor producatori agricoli.

La randul sau, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, considera ca aceasta decizie va favoriza "bisnita".

"La ora actuala, doar 10% din cei care vand legume si fructe in piete sunt producatori. Restul sunt bisnitari si intermediari. Guvernul probabil crede ca prin aceasta masura va incasa mai multi bani din TVA, dar de fapt va incuraja bisnita", spune Frumosu.

Autoritatile cer guvernului sa nu sanctioneze inca micii producatori, atat timp cat noile norme nu sunt cunoscute inca de acestia.

Autoritatile locale, ingaduitoare

La Brasov, directorul Directiei Piete, Cristian Vasile, spune ca taranii pot veni linistiti sa-si vnda produsele si fara sa fie persoane fizice autorizate, pentru ca legislatia este contradictorie, iar deocamdata nu exista norme de aplicare referitoare la producatorii agricoli in mod special.

"S-a dat OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si familiale, si a primit o derogare de doi ani de la termenul din lege, care se implinesc pe 24, adica duminica.

Saptamana asta, Ministerul Agriculturii a venit cu o clarificare la OUG, prin care spune ca inclusiv producatorii agricoli sunt obligati sa faca o forma juridica de organizare, gen PFA, AF etc. Din acest motiv e tot haosul asta. Nu putem ca de pe o zi pe alta sa golim pietele si sa nu mai primim producatori. Noi ii primim in continuare si asteptam normele de aplicare a OUG, in legatura cu producatorii agricoli, in mod special", spune Cristian Vasile.

Seful pietelor brasovene spune ca nu crede ca micii producatori ar incalca legea daca si-ar vinde in continuare produsele fara bon fiscal.

Si Primaria Sectorului 1 adreseaza un apel organelor statului sa nu dea dovada de exces de zel in urmatoarele zile si sa sanctioneze micii producatori care nu s-ar conforma unui act normativ ambiguu, birocratic si generator de o crestere nejustificata a preturilor, conform Jurnalul National.

Preturile la legumele si fructele aflate la vanzare in piete s-ar dubla daca Guvernul ar mentine in vigoare acest act normativ, iar micii producatori ar fi condamnati la faliment, mai sustin cei vizati.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#tarani vanzare piete, #tarani piata, #tarani inregistrare registrul comertului, #tarani bon fiscal , #producatori