Ziare.com

Guvernul ia masuri pentru a controla reciclarea deseurilor

Joi, 21 August 2008, ora 12:25

   

Guvernul ia masuri pentru a controla reciclarea deseurilor
Producatorii de baterii si acumulatori au obligatia sa se inscrie pana la data de 30 aprilie 2009 in registrul creat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Mai mult, acestia trebuie sa finanteze costurile de colectare, tratare si reciclare a tuturor bateriilor si acumulatorilor colectati, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.

Hotararea de guvern va interzice distribuitorilor sa primeasca in scopul comercializarii, dupa 26 septembrie 2008 baterii si acumulatori proveniti de la producatori care nu sunt in registrul mentionat.

Astfel, pana la sfarsitul acestui an, MMDD, prin Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, va trebui sa realizeze un Registru al producatorilor de baterii si acumulatori, in care vor fi centralizate anual informatii, inclusiv estimari, despre tipul, numarul si greutatea bateriilor si acumulatorilor introdusi pe piata, despre cei uzati care au fost colectati prin toate mijloacele si tratati, reciclati si eliminati, precum si despre cei uzati care au fost colectati si exportati.

Hotararea Executivului, care transpune integral prevederile Directivei 66 din 2006 a Comisiei Europene (CE), vizeaza extinderea domeniului de aplicare la toate tipurile de baterii si acumulatori, precum si introducerea unor rate minime de colectare pentru bateriile si acumulatorii portabili pentru a se monitoriza eficienta schemelor nationale de colectare.

Scopul acesteia este de a impune folosirea de substante mai putin poluante la fabricarea bateriilor si a acumulatorilor, in special ca inlocuitori pentru mercur, cadmiu si plumb, precum si de refolosire sau recuperare optima a deseurilor.

Echipamentele asociate protectiei intereselor esentiale ale Romaniei, armele, munitiile si materialul de razboi, dar si cele destinate sa fie lansate in spatiu sunt exceptate de la prevederile acestui proiect de act normativ.

Producatorii trebuie sa colecteze 25% din bateriile si acumulatorii portabili pana la 26 septembrie 2012, urmand ca rata colectarii sa fie marita pana la 45% pana in septembrie 2016.

Ministerul Mediului si cel al Economiei si Finantelor vor trebui sa stabileasca sisteme de colectare adecvate pentru deseurile de baterii si acumulatori portabili, in vederea indeplinirii ratelor de colectare care sa permita utilizatorilor finali sa se debaraseze de aceste deseuri la un punct de colectare accesibil, sa impuna distribuitorilor sa primeasca gratuit inapoi deseurile de baterii sau acumulatori portabili, atunci cand furnizeaza baterii sau acumulatori portabili noi si sa nu implice niciun cost pentru utilizatorii finali care duc deseurile si nicio obligatie de a cumpara o baterie noua sau un acumulator nou.

Procedurile de colectare vizeaza atat tratarea, cat si reciclarea acestui tip de produse.

Tratarea include indepartarea tuturor fluidelor si acizilor, depozitarea, inclusiv cea temporara, in amplasamente cu suprafete impermeabile si acoperis adecvat rezistent la intemperii sau in containere corespunzatoare.

Producatorii trebuie sa asigure reciclarea a 65% din greutatea medie a bateriilor si acumulatorilor cu plumb acid, reciclarea a 75% din greutatea medie a bateriilor si acumulatorilor cu nichel-cadmiu si reciclarea a 50 % din greutatea medie a celorlalte deseuri de baterii si acumulatori, evitand insa costurile mari pentru fiecare din aceste proceduri.
Citeste mai multe despre baterie acumulator reciclare producator
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1267 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pare o mare ''duma''

vor constrange populatia, de fapt, ca intotdeauna, sa nu mai tina pe acasa obiecte care sunt dorite de coletionarii imbogatiti in ultimii 19 ani.

 

tot pe carca populatiei, care nu va fi avertizata ca acumulatorii cumparati nu sunt pe lista

ca de obicei, populatia va avea de suferit, cand va constata ca acumulatorii detinuti, nu sunt pe lista, deci, nu pot fi predati sau nu pot cumpara altii noi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor