In ce produse alimentare romanesti mai aveti incredere? Sondaj Ziare.com

Vineri, 15 Martie 2013, ora 12:34
6274 citiri
In ce produse alimentare romanesti mai aveti incredere? Sondaj Ziare.com
Foto: Europa.eu

Un adevarat val de scandaluri a afectat industria alimentara romaneasca si a condus la prabusirea increderii consumatorilor in produsele din magazine, in ciuda faptului ca, potrivit autoritatilor, nu au ajuns la vanzare alimente care ar pune in pericol sanatatea clientilor.

Cea mai recenta problema a aparut joi, cand Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca un lot de 200 de kilograme de carne de mici etichetata gresit, ca fiind de vita, desi era de cal, a fost gasit la un magazin din Bucuresti.

Acest anunt vine dupa ce, in februarie, Romania a fost acuzata ca ar fi exportat tocmai carne de cal, etichetata drept carne de vita, aducand industria alimentara locala in prim planul european. Autoritatile au reusit sa demonstreze ca, in acel caz, nu era vina Romaniei, ci a procesatorului francez, insa imaginea tarii, oricum proasta, a fost grav afectata.

Scandalul carnii de cal a cuprins intreaga Europa, deschizandu-se anchete in 16 tari, in timp ce Ikea, cel mai mare retailer de mobila, a fost nevoit sa retraga de la vanzare chiftelutele suedeze si alte produse din restaurantele sale, inclusiv din Romania, restaurantul din Bucuresti fiind, de altfel, unul dintre restaurantele cu cele mai mari vanzari din Capitala.

Pe plan local, insa, problemele legate de industria alimentara s-au tinut lant. Dupa carnea de cal, a venit randul laptelui. Peste 13.800 de litri de lapte importat din Ungaria a fost depistat ca fiind contaminat cu substanta cancerigena aflatoxina, fiind blocat de la vanzare.

In controalele ulterioare pe teritoriul Romaniei, ANSVSA a descoperit mai multe ferme, unitati de procesare si depozitare locale in care nivelul acestei toxine era peste nivelul legal admis.

Seful ANSVSA, Mihai Turcanu, si-a pierdut, de altfel, functia, fiind invinuit de comunicare deficitara in acest caz, atat de membrii guvernului, cat si de reprezentantii industriei, deoarece nu a precizat concret, de la inceput, ca produsele care au ajuns in magazine erau bune pentru consum.

"Tare mi-as dori ca toata conducerea ANSVSA sa fie demisa si sa vina un profesionist, nu un membru de partid. Romania este blamata permanent si nu merita soarta asta. Chiar daca un producator din Romania a gresit, trebuie pedepsit acela, nu toata Romania", a declarat, pentru Ziare.com, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (Sindalimenta).

La cateva zile dupa lapte, au urmat curcanii. O companie germana a avertizat autoritatile romane, prin intermediul sistemului rapid european de alerta, ca ar fi importat de la noi carne de curcan in care s-au gasit antibiotice de uz veterinar.

Vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a anuntat, miercuri, ca analizele in acest caz vor dura intre 4 si 7 zile. Totusi, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania a subliniat ca era vorba doar de o declaratie a procesatorului german, fara sa aiba acte de provenienta a carnii, iar probele respective ar fi fost prelevate de la raft, dupa sapte luni.

In plus, reprezentantii industriei si analistii romani sunt de parere ca toate acuzatiile aduse la adresa Romaniei in aceste cazuri sunt, pe scurt, o conspiratie a anumitor grupuri de interese, deranjate, probabil, de cresterea exporturilor din Romania sau, pur si simplu, in incercarea de a scapa ele insele de vina, tara noastra fiind o tinta usoara.

"Agricultura privata a facut eforturi foarte mari dupa 2007 si anul acesta vor fi mai reprezentanti pe piata europeana cu produse de calitate. Or asta a creat o concurenta neplacuta pentru altii. Nu ne mai pot ataca cu taxe vamale. Creeaza scandaluri de imagine, care vor aduce dificultati exportatorilor romani", a explicat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

In acest context, Ziare.com va invita la sondaj: In ce produse romanesti mai aveti incredere?

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scandaluri alimentare Romania, #carne curcan Romania, #lapte contaminat aflatoxina, #mici carne cal , #producatori