In plina criza de lichiditati, AVAS exclude privatizarea Antibiotice Iasi

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 18:11
1058 citiri
In plina criza de lichiditati, AVAS exclude privatizarea Antibiotice Iasi

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat vineri la Alba Iulia, in cadrul unei conferinte de presa, ca relansarea la privatizare a societatii Antibiotice Iasi nu se va produce in viitorul apropiat ci se va astepta pana cand se va obtine cel mai bun pret posibil.

"Cu siguranta nu o vom scoate la privatizare acum si cred ca doar un novice in materie ar scoate o societate care este perfect profitabila in plina criza de lichiditati in bancile europene si pe bursele europene", a precizat Atanasiu.

La inceputul lunii martie AVAS a hotarat publicarea anuntului de revocare a ofertei de vanzare a societatii Antibiotice Iasi si restituirea integrala a sumelor platite de investitori pentru dosar si accesul la camera de date.

Tot atunci Autoritatea a anuntat ca va relansa societatea la privatizare folosind o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene si care sa tina cont de importanta economica si sociala a SC Antibiotice SA Iasi.

Pentru a evita posibilele investigatii, Comisia Europeana recomanda ca "intreprinderea (sa fie) vanduta printr-o licitatie desfasurata in conditii concurentiale (...), (sa nu fie) asociate conditii care (...) ar putea reduce pretul de vanzare (...), intreprinderea (sa fie) vanduta ofertantului care prezinta pretul cel mai mare, ofertantilor sa li se acorde timp si informatii suficiente pentru a realiza o evaluare adecvata(...)".

Conform legislatiei, AVAS va stabili metoda de privatizare a producatorului de medicamente. AVAS detine 53% din totul actiunilor companiei. SIF Oltenia este celalat mare actionare care detine 10% din actiuni, informeaza NewsIn.

Guvernul Romaniei a decis, printr-o Hotarare adoptata in sedinta de miercuri, 27 februarie, abrogarea articolului 2 a Hotararii Guvernului privind strategia de privatizare a producatorului de medicamente Antibiotice Iasi si afirma ca AVAS va revoca oferta de privatizare. Hotararea a fost luata dupa ce sindicatul de la Antibiotice a castigat in instanta anularea privatizarii.

Articolul 2 din Hotararea Guvernului nr. 1400/2007 prevede ca "vanzarea pachetului de actiuni al Antibiotice Iasi pentru care AVAS exercita toate drepturile ce decurg din calitatea de actionar al statului se va derula conform metodei licitatie cu strigare, in conditiile legii".

Astfel, prin abrogarea acestui articol se anuleaza hotararea de privatizare a Antibiotice Iasi prin licitatie cu strigare, dar procesul de vanzare a participatiei statului ar continua in baza Legii privatizarii, metoda aleasa fiind tot licitatie cu strigare.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat pe 2 martie, la Alba Iulia, ca a solicitat Guvernului sa amane privatizarea societatii Antibiotice Iasi deoarece scandalurile din jurul acestei privatizari ar fi afectat pretul de vanzare.

Mai mult, Teodor Atanasiu a negat faptul ca privatizarea societatii iesene ar fi urmat sa fie netransparenta si a respins acuzatiile privind interese imobiliare, afirmand ca cele 40 de hectare de teren ale Antibiotice au o valoare mult mai mica decat cea vehiculata, pretul de pornire al licitatiei fiind mai mare decat valoarea terenului.

El a tinut sa precizeze ca Antibiotice detine doar trei procente din piata autohtona de medicamente, astfel ca preluarea de catre un investitor nu ar fi de natura sa bulverseze piata medicamentelor sau sa aiba impact major asupra preturilor acestora.

Antibiotice Iasi are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat in 454,9 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o detinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) detine 10,10%.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#companii, #Antibiotice Iasi, #privatizare, #AVAS , #producatori