Ministrul Economiei: Vom reusi sa producem saptamana viitoare prima masca de protectie in Romania

Marti, 17 Martie 2020, ora 15:07
9291 citiri
Ministrul Economiei: Vom reusi sa producem saptamana viitoare prima masca de protectie in Romania

Romania va incepe in curand productia de materiale esentiale precum masti, combinezoane si biocide, a anuntat marti ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, care a adaugat ca ia in cacul inclusiv redeschiderea unor fabrici inchise care pot ajuta la productia de materiale sanitare.

"In curand, in Romania, va incepe productia de materiale esentiale: masti, combinezoane, biocide. Am gasit solidaritate si bunavointa din partea mai multor producatori. Sunt optimist ca vom reusi sa producem saptamana viitoare sau la sfasitul saptamanii viitoare prima masca de protectie in Romania.

Sunt mai multe companii interesate, noi sprijinim pe absolut toate companiile care doresc sa faca acest lucru.

Impreuna cu Ministerul Finantelor, vom pune la dispozitie sprijinirea mediului de afaceri credite preferentiale pentru asemenea tipuri de productie si cred ca vom putea spune, cat de curand, ca in Romania vom incepe productia de materiale esentiale, atat de masti si combinezoane, cat si de biocide, pentru ca si ele sunt foarte necesare in aceasta perioada si, evident, dupa trecerea crizei, pentru ca economia trebuie sa mearga si este nevoie si dupa trecerea crizei de combinezone, de masti, de biocide in Romania", a declarat ministrul Virgil Popescu, intr-o interventie la B1TV.

Ministrul Economiei afirma ca acum autoritatile cauta in tara si au gasit un producator de materiale care poate dezvolta capacitatea de productie si sa produca integrat tot materialul necesar.

"Am identificat, suntem in discutii si cand finalizam aceasta schema prin care acest producator va reusi sa introduca, sa produca in Romania tesatura necesara complet, atunci voi si spune ca am reusit acest lucru", a adaugat oficialul.

Intrebat daca ia in calcul construirea unei fabrici in Romania, el a precizat ca ia in calcul orice scenariu, inclusiv repornirea unor fabrici.

"Luam in calcul orice scenariu, inclusiv redeschiderea unor fabrici inchise care pot ajuta la productia de materiale sanitare. Suntem in celula de criza permanent si discutam absolut toate scenariile.

Daca va fi nevoie de constructia unei capacitati de productie, o vom face. Daca va fi nevoie de rechizitionarea unei capacitati de productie, o vom face si pe aceasta", a precizat ministrul Economiei.

Citeste si Guvernul ar putea rechizitiona fabrica de biocide Hexi Pharma. Citu: Daca este nevoie de finantare, vom sprijini

Virgil Popescu a mai spus marti, la Digi24, ca cel mai mare producator de cosmetice (Farmec) a solicitat Ministerului Sanatatii o aprobare, "si o va obtine repede", pentru deschiderea unei linii de productie a biocidelor.

"Cel mai mare producator de cosmetice a solicitat Ministerului Sanatatii aprobare si o va obtine azi sau maine pentru deschiderea unei linii de productie de biocide la Cluj. Este vorba de producatorul de la Cluj si cred ca impreuna cu acestia vom rezolva si problema biocidelor in Romania", a spus Virgil Popescu.

Pe de alta parte, a adaugat el, Unifarm va importa in continuare masti si combinezoane, astfel incat sa nu existe goluri in aprovizionare.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...